Tри опции на уеб сървъра, за които ни питате често

Поддържат ли се при СуперХостинг.БГ Keep-Alive, mod_deflate и mod_rewrite? Отговорът е да, да и да.

Събираме в една статия три опции на уеб сървъра, за които ни питате често. Ще ви опишем накратко какво представляват и за какво се използват.

Първите две – опцията Keep-Alive и модулът mod_deflate се използват за оптимизиране на скоростта на зареждане на уеб сайтовете. Когато и двете са активирани на уеб сървъра, се постига сериозно намаляване на времето за зареждане на уеб сайтовете.

За разлика от често срещаните съвети за оптимизиране, които се извършват на ниво уеб сайт, тези две ускоряващи технологии се предлагат от страна на уеб сървъра. Ползването им не изисква промени или някакви специфични настройки по самия уеб сайт.

Третата опция – модулът mod_rewrite се ползва за добавяне на функционалност към уеб сайтовете за пренаписване на уеб адреси и пренасочвания.

Keep-Alive, mod_deflate и mod_rewrite се поддържат при всички хостинг услуги от СуперХостинг.БГ – споделен хостинг, Managed VPS и VPS.

Опцията Keep-Alive и модулът mod_rewrite се предлагат към всички хостинг планове и са активирани по подразбиране на всички сървъри за споделен хостинг.

Модулът mod_deflate също е инсталиран на сървърите за споделен хостинг и се предлага към планове СуперПро и СуперХостинг. Модулът не е активиран по подразбиране. За да го ползвате, ще е необходимо да го активирате през контролния панел cPanel -> Оптимизация на уебсайта.

Keep-Alive (опция)

Наричана още HTTP постоянна връзка, Keep-Alive е настройка, която се поддържа от уеб сървъра и отговаря за типа на връзката между уеб сървър и уеб клиент (уеб браузър).

Ако Keep-Alive не е активиран, за всяка заявка от уеб браузъра уеб сървърът създава нова мрежова връзка, т.е. за всеки отделен елемент на сайта (картинка, .css, .js или друг файл), уеб браузърът изпраща отделна HTTP заявка до уеб сървъра. Ако един сайт има 30 елемента, то за да може да се зареди, уеб браузърът ще изпрати 30 отделни заявки, което означава 30 отделни мрежови връзки. Създаването и прекратяването на само една мрежова връзка, въпреки че се извършва неусетно бързо за обикновения потребител, отнема известно време и използва ресурси на системата.
Когато обаче са необходими много връзки, типично за съвременните, богати на елементи уеб приложения, времето на всяка една връзка се отразява видимо на времето за окончателното зареждане на уеб сайта.

Когато настройката Keep-Alive е активирана, уеб сървърът поддържа „жива“ връзката с уеб браузъра. Това позволява по тази връзка да се изпратят повече от една HTTP заявка/отговор. Когато уеб браузърът изпрати заявка към уеб сървъра, създадената мрежова връзка не се прекратява и остава постоянна (докато има заявки от уеб браузъра). По-бързото зареждане на уеб сайтовете през Keep-Alive връзка се дължи на това, че няма изчакване за създаването на нови мрежови връзки.

Keep-Alive опцията е една от най-често препоръчваните и вече е почти задължителна за оптимизиране на скоростта на зареждане на уеб сайтовете.

На всички сървъри за споделен хостинг опцията Keep-Alive е активирана и настроена оптимално за максимална производителност на връзката между уеб сървъра и уеб клиентите.

mod_deflate (модул)

mod_deflate е модул към уеб сървъра Apache и още едно пособие за ускоряване на зареждането на уеб сайтовете. Технологията, която се използва от модула за ускоряване, представлява компресиране на отговора на уеб сървъра преди да се изпрати към уеб браузъра. След като получи отговора, уеб браузърът го разкомпресира. Компресирането намалява размера на данните, от което се намалява и времето за получаване на отговора от уеб браузъра.

Модулът компресира статичното съдържание на сайта, като HTML, CSS, JavaScript и други (без изображения .gif, .jpg, .jpeg, .png).

За оптимизирано предаване и на динамично генерираното съдържание в уеб сайтовете, може да се ползват други допълнителни технологии, като Memcached.

Също като Keep-Alive mod_deflate се препоръчва често за ускоряване на зареждането на уеб сайтовете.

Активирането и настройките на модула на ниво потребител на cPanel се извършват чрез файл .htaccess.

Активирането на модула може да се извърши автоматично през контролния панел cPanel, от меню Оптимизация на уебсайт. След като се активира ще е валиден за всички поддиректории в директория public_html.

За да активирате компресирането само за един сайт в поддиректория на public_html, може да поставите следните правила в .htaccess файл, намиращ се в директорията на сайта:

<IfModule mod_deflate.c>
  SetOutputFilter DEFLATE
  <IfModule mod_setenvif.c>
    # Netscape 4.x has some problems...
    BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html

    # Netscape 4.06-4.08 have some more problems
    BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip

    # MSIE masquerades as Netscape, but it is fine
    # BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

    # NOTE: Due to a bug in mod_setenvif up to Apache 2.0.48
    # the above regex won't work. You can use the following
    # workaround to get the desired effect:
    BrowserMatch bMSI[E] !no-gzip !gzip-only-text/html

    # Don't compress images
    SetEnvIfNoCase Request_URI .(?:gif|jpe?g|png)$ no-gzip dont-vary
  </IfModule>

  <IfModule mod_headers.c>
    # Make sure proxies don't deliver the wrong content
    Header append Vary User-Agent env=!dont-vary
  </IfModule>
</IfModule>

Дали отговорът от уеб сървъра е бил компресиран, може да се види в заглавните му части. Ако в отговора се съдържа хедъра: Content-Encoding: gzip, това означава, че съдържанието е компресирано.

Проверка дали компресирането е активно за съдържанието на вашия сайт, може да се извърши и чрез онлайн инструмент, например чрез HTTP Compression Test.

А какво е mod_gzip?

Това също е модул за компресиране на изходящите данни, като mod_deflate, но се използва при по-стари версии на уеб сървъра Apache (за версии 1.x).

Понякога в запитванията за mod_deflate ни питате и за mod_expires – друг модул на Apache, с който можете да контролирате времето, за което се пази кешираната информацията в уеб браузърите. Вижте примерни настройки на този модул в статията Хитрини с .htaccess – част 2 – защо mod_expires?!

mod_rewrite (модул) и RewriteEngine (директива на модула)

mod_rewrite също е модул на уеб сървъра Apache. Активирането му, както и пренаписващите правилата се извършва чрез файл .htaccess.

RewriteEngine е командата, която активира или деактивира модула. Когато открие реда RewriteEngine On, уеб сървърът активира и прилага функционалността на модула. Когато редът е RewriteEngine Off, прочитането на правилата в .htaccess файла се пропуска.

Ако в даден .htaccess файл са поставени пренаписващи правила, за да се прочетат и изпълнят, ще е необходимо над тях да се постави и реда RewriteEngine On. В противен случай правилата няма да се задействат. Правилата могат да се деактивират изрично с командата RewriteEngine Off.

Много често възможностите на този модул се ползват за повишаване на сигурността на уеб приложенията или за някакъв вид пренасочване на уеб адреси. Като например пренасочване на основния домейн в cPanel да се зарежда от поддиректория в public_html.

Ето още някои от възможностите на mod_rewrite:

Пренасочване в .htaccess – от един URL адрес към друг URL адрес

Пренасочване в .htaccess – Сайтът да се зарежда през сигурна връзка (HTTPS)

Пренасочване в .htaccess – Сайтът да се зарежда с или без www

Пренасочване на мобилните потребители към мобилната версия на сайта

Пренаписващи правила се ползват от множество CMS системи като WordPress, Joomla и други, за преобразуване на уеб адресите на сайта в по-хубави, запомнящи се и SEO оптимизирани адреси. Като например уеб адреса www.mоyatwebsite.com/index.php?pagename=contact да се показва като www.moyatwebsite.com/contact.

Съвет от support-а: Настройките на Apache модулите mod_deflate и mod_rewrite се съдържат във файла .htaccess. Ако в този файл има синтактична или правописна грешка, то съответната директива няма да бъде обработена и при достъпване на сайта ще се получи съобщение за грешка Internal Server Error 500. Преди да промените или изтриете нещо, направете резервно копие на .htaccess файла.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си [Аудио]

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!