Joomla! 3.6 – с акцент върху потребителското изживяване

Новата лятна версия на Joomla! 3.6 изгря официално вчера.

Тази версия е пълна с малки, но много на брой поправки и обновления. По-забележителни са козметичните подобрения в административния панел на системата. Първото, което може би ще ви направи впечатление, е по-голямото лого в горния десен ъгъл на панела и пренареденото заглавие (title) на страниците. Досега в панела на Joomla! 3.5 заглавието беше Име-на-сайта – Administration – Control Panel, докато в Joomla! 3.6 вече е Control Panel – Име-на-сайта – Administration.

Множество текстове и описания на опции са редактирани и изчистени, за по-добро представяне на информацията. Някои елементи са наместени и подравнени като опции, бутони и линкове, рамки на съдържанието и иконки.

Подопциите вече са скрити, докато не се активира главната опция, към която принадлежат. Например в глобалните настройки, в раздел Site Settings, двете поднастройки Offline Message и Custom Message са прибрани, докато не се активира режим Site Offline.

Като по-интересни в този ъпдейт се открояват подобрената система за обновяване на Joomla!, моменталните категории и опцията Delete All на кеша (изчиства всички групи с кеширани данни).

Ето няколко подобрения, които си заслужиха и скрийншот:

Clear Cache -> Delete All

Delete All - изчистване на кешираната информация

В страницата за изчистване на кешираната информация, в раздел Clear Cache, освен бутон Delete вече има нов бутон Delete All. Можете да го използвате, за да премахнете наведнъж кешираната информация от всички кеш групи. Това спестява действието по селектиране на групите и след това кликване на бутона Delete.

С този бутон се изчиства кеша за избрания изглед (Site или Administrator).

Създаване на категории на момента

Създаване на категория в редактора на статии

Нова категория може да се създаде на момента през редактора на статии, банери, контакти и новини. За целта, в полето за търсене на категория, въвеждате името на новата категория и натискате Enter.

Когато новата категория е избрана, след запис на промените, тя се създава в системата. Новосъздадената категория става видима в списъка с категории.

Новата категория ще се създаде на основното ниво. За да промените положението на директорията в йерархията, използвайте настройките през меню Category Manager.

Подобрен ъпдейт

Обновяване и преинсталиране на Joomla!

Извършени са подобрения в компонента за обновяване на Joomla! (Components -> Joomla! Update). Добавени са две нови опции –Reinstall Joomla core files и Upload & Update.

Опцията Reinstall Joomla core files може да се ползва за преинсталиране на Joomla!. Пресни файлове на системата се свалят наново и се инсталират. Старите файлове ще бъдат презаписани, всички промени извършени по тях няма да съществуват след преинсталацията.

С опцията Upload & Update можете да обновите Joomla!, използвайки инсталационен пакет, който предварително е свален локално на вашия компютър. Пакетът за обновление можете да свалите от сайта на Joomla! (в zip формат). След това избирате качване (Browse) и го инсталирате чрез тази опция.

И още:

  • Директорията logs, която се ползва по подразбиране за логовете на системата, е преместена от основното ниво в директория /administrator/logs.
  • Нова опция в Menus -> All Menu Items, с която можете да направите бърз преглед на всички елементи по менютата, лесно да забележите дублирани или липсващи линкове.
  • Нова опция за задаване на правата за достъп и управление на типовете менюта в административния панел. Настройките се извършват в новия таб Menu Permissions, достъпен от Menus -> Manage -> Menus (например Menu Type: aboutjoomla).
  • Добавено е падащо меню за промяна на статуса на категориите.
  • Обновени са външните библиотеки: TinyMCE,  jQuery, jQuery Migrate и CodeMirror.
  • И още  поправки и подобрения в Joomla! 3.6

Бележка: Не забравяйте първо да направите бекъп на сайта и след това да преминете към ъпдейт до последната налична версия на Joomla! Времето, което ще отделите за създаването на бекъп, може да се окаже спестено време след това, при нужда от възстановяване на предишното състояние на сайта. Също така проверете дали инсталираните разширения са съвместими с новата версия на Joomla!.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията.