Интервю с Богомил (Бого) Шопов 2010

Богомил (Бого) Шопов, Снимка: Николай Бачийски
Богомил (Бого) Шопов, Снимка: Николай Бачийски

След дългоочакваната P2P конференция и нашия разказ за всички интересни подробности около нея дойде редът и на интервю с Богомил (Бого) Шопов. Определено успяхме да извадим късмет и точно след финалната дискусия в потока BlogCamp Бого се съгласи да ни отдели време за специално интервю. Ето какво сподели с нас:

Как би описал себе си? Кой си ти?

Аз съм Богомил Шопов, но повечето хора ми викат Бого, обичам да пия бира, да работя и организирам различни събития в сферата на Интернет, активен блогър съм и активно се боря за защита на свободата в Интернет.

Разкажи ни за събитието? Как започна всичко?

Първото събитие се проведе още 2004 година в София. В последващите години разширихме формата на събитията и изместихме конференцията и във Варна. А 2009 година за първи път проведохме конференцията във Велико Търново, което се оказа доста добре от гледна точка на това, че града се намира в центъра на България. Идеята на събитията от WebTech конференциите е, че срещу малка такса хората могат да научат много нови неща и от световни лидери в областта на Интернет. Това е идеята за свободното разпространение на знания. За съжаление, няма как да бъде безплатно, но основната идея е именно свободното разпространение на знания.

Доволен ли си от тазгодишната конференция P2P?

Да, доволен съм.

Ти си изключително деен човек, ангажиран в много проекти и инициативи. Какво те стимулира да се занимаваш с всичко това, въпреки трудностите, които срещаш?

Това е моят начин на живот, аз съм активен човек, уважавам правото на всеки един от нас да знае, да се информира, да има права и да ги спазва. Тези неща плюс хората, които се включват в подобни инициативи като P2P конференцията, ми помагат да продължа да се занимавам с всичко това.

За всички ни ще бъде интересно да ни разкажеш по какви проекти работиш в момента?

Работя по един голям проект, наречен „Пиратска партия“, но главно съм се посветил по-скоро на семейството. (Ето малкия току-що мина. – добавя Бого) Без работа съм, ако някой иска да ме наеме, е добре дошъл (Смее се). Опитвам се да правя такива събития и разни други неща, това е.

Спомена „Пиратската партия“, на която си един от учредителите, ще споделиш ли с нас какво предвиждате от тук нататък като дейности?

Така или иначе Българската Пиратска Партия е част от Пиратския Интернационал, където имаме доста активна позиция. Подготвяме около 6 проекта, които са в защита на авторските и граждански права, все неща, които в момента се случват в Европейския парламент. Други интересните проекти, по които работим, са осигуряване на безплатен Интернет достъп за всички и представянето и изкарването на българската култура в Интернет. Това определено е една изключителна сложна задача, но е чудесно предизвикателство, което с удоволствие ще приемем.

Какво според теб ще се случи с развитието на Интернет в България?

Интернет продължава да се развива в доста добър темп в България. Доста нови фирми и тенденции се появяват вече и тук. Хубавото е, че има много български фирми, които почват да измислят нови неща, а не само да копират. Като цяло нещата се развиват напред и това се вижда.

Какво според теб ще се случи с MySQL след като Oracle ги купиха?

Според мен MySQL ще бъде със затворен код, т.е. лицензът, който MySQL даваше като свободен, ще бъде спрян от Oracle. Но това е моето лично мнение. Така или иначе ще започнат да искат повече пари за поддръжка и според мен ще го направят по-скоро неизползваем. Това ще даде много добър шанс на новата система за управление на база от данни MariaDB, която беше представена и тук на конференцията.

Преди няколко месеца Mozilla препоръча на своите потребители да преминат от търсачката Google на Bing заради многото данни, които Google събира. Би ли ни казал какво мислиш по въпроса?

Това не е вярно. Mozilla работи с Google и ще продължи да работи с тях, защото 70% от приходите на Mozilla идват точно от търсачката на Googlе. А това с Bing беше, че Ubuntu, които също използваха Firefox, преминаха на Bing поради някаква такава причина. Това си е техен проблем. Mozilla работи с Google и ще продължи да работи с тях и занапред.

Като наш клиент би ли споделил своето мнение за СуперХостинг.БГ? Смяташ ли, че има какво да подобрим?

От много отдавна работя със СуперХостинг.БГ, имам много домейни и хостинг планове. Но наистина, причината, поради която реших първоначално да премина към СуперХостинг.БГ бе, че вече се бях отказал от всички други хостинг компании, които поради някакви причини не ми вършеха работа. Намерих стабилност в услугите, които вие предлагат и до сега, с много малки изключения, съм изцяло доволен, така че всичко е наред.

И последно какво е твоето пожелание за хората, които ползват уеб технологиите в България?

Да продължат да ги използват и да ги развиват най-вече.

Днес разбрахме, че Бого е взел решение да продаде своя блог. Бихме искали да споделим, че екипът на СуперХостинг.БГ съжалява, че един от най-популярните български блогове е спрян. Въпреки тази новина, решихме, че трябва да ви запознаем с това интервю, защото Богомил Шопов е един изключително интересен човек. Надяваме се, че той ще постигне това, което е запланувал и му пожелаваме успех!

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт?

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).