Голяма MySQL базa данни – ами сега!?

Ако ви попитаме с какъв инструмент администрирате своите бази данни – може би в над 90% от случаите, отговорът ще е phpMyAdmin. А когато с него не можете да извършите определена функционалност?

В тази статия от съветите на support–a ще ви подскажем още няколко хитринки, с които ще можете да импортирате или експортирате големи по размер бази данни. Тези операции отнемат повече време и не могат да бъдат изпълнени през phpMyAdmin, затова нашият колега Кирил се постара да представи други варианти по максимално достъпен и полезен начин. Вижте как и очакваме да ни питате за всичко, което ви интересува по темата, а защо не и да споделите примери от вашата практика! 🙂

Импорт/експорт чрез SSH (Secure Shell)

1. Импорт на MySQL база данни

За да импортирате SQL файл в дадена MySQL база данни, първо трябва да го разположите в директория в хостинг акаунта. След това самият импорт се осъществява чрез следната команда:

mysql -h127.0.0.1 -uDB_USERNAME -p DATABASE < /home/cpaneluser/db.sql

Легенда:

  • DB_USERNAME – името на потребителя за базата данни (можете да използвате и основния MySQL потребител);
  • DATABASE – името на базата данни;
  • /home/cPanel_USERNAME/ – пътят до директорията, в която е качен SQL файла;
  • db.sql – името на SQL файла.

На следващата стъпка ще излезе съобщение да въведете паролата за потребителя към базата или за основния MySQL потребител, ако използвате него.

2. Експорт на MySQL база данни

Експортът се осъществява посредством следната команда:

mysqldump -h127.0.0.1 -uDB_USERNAME -p DATABASE > /home/cpaneluser/db.sql

След изпълнението на mysqldump, експортираният SQL файл е разположен в /home директорията на хостинг акаунта, ако разбира се не сте посочили друга директория.,

Информация за този начин на импорт и експорт, можете да намерите и в нашата помощна страница на следния адрес: Импорт / експорт на база данни чрез SSH

Импорт/експорт чрез Cron Job

Ако не разполагате с SSH достъп или за хостинг плана, който ползвате, не се предлага такъв (СуперСтарт), бихте могли да настроите изпълнението на импорт/експорт като Cron Job, който да изпълните еднократно. Задаването на Cron Job става от cPanel » Автоматизирани задачи (Cron jobs). Препоръчваме Ви да го настройте на 5, 10 или 15 минути, в зависимост от размера на базата данни.

Повече информация, как да създадете Cron Job, отново ще намерите в нашата помощна страница на следния адрес: Cron Jobs – за какво и как се ползва?

Съвет от Support-а: След успешното приключване на импорта или експорта, не забравяйте да изтриете Cron Job- а. В противен случай те ще се изпълняват периодично и циклично. 🙂

Кой от посочените методи използвате вие? А какво друго можете да добавите по темата?

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
13 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments