Блог

Новини и полезни съвети за Вашите услуги и уебсайтове!

Блог

Новини и полезни съвети за Вашите услуги и уебсайтове!

Време е за сървър… как да избера подходящото хостинг решение?

Замисляте се за ползване на самостоятелен сървър, но чудите ли се кое хостинг решение е необходимо за Вашия сайт? На какво трябва да обърнете внимание, за да може сайтът да работи безпроблемно и да се развива?

Изборът на подходящо хостинг решение е една от най-важните предпоставки за успешно развитие на всяко уеб приложение и сайт. Освен споделен хостинг, можете да използвате и разнообразни сървърни решения – Managed VPS и VPS А как да прецените кое е най-подходящо за вашия проект?

Първо трябва да оцените сървърните параметри, необходими за работата на приложенията:

  • Оперативна памет
  • Процесор (изчислителен ресурс)
  • Дисково пространство
  • Интернет капацитет

Определянето на необходимите параметри в голяма степен се улеснява, ако имате активен сайт или приложение, което работи в реален режим. От платформата, на която е разположено приложението, може да извлечете статистическа информация за моментно, средно и пиково потребление на сървърни ресурси. На база тази информация може да се определи и най-подходящото хостинг решение, осигуряващо нужния ресурс.

Ако обаче обмисляте стартиране на нов проект, планирането на необходимия сървърен ресурс е в известна степен по-сложна задача. 🙂 Тогава е добре да се вземат предвид очаквания брой посетители на ден и брой на паралелни посетители на сайта за единица време.

Препоръчително е платформата за сайта да се проектира и разработи, така че при развитието му да се ползват оптимално параметрите на хостинг услугата. Преди време в рубриката „Съвети от support -a“ разказахме и за интересен казус за оптимизация на сървърни ресурси.

След като определите, дори и ориентировъчно, каква ще е нуждата от сървърни ресурси за вашия онлайн проект, трябва внимателно да се запознаете какви параметри се предлагат при различните сървърни решения. Важно е да отбележим, че при всички сървърни решения могат да се увеличават параметрите. Но какви други фактори са важни при избора?

Това са:

ManagedVPS Cloud VPS
Регулярно архивиране (backup) на съдържанието Да Поръчва се допълнително Поръчва се допълнително
Мониторинг На сървъра и инфраструктурата
Да
На инфраструктурата Да На инфраструктурата Да
Системна администрация Да Поръчва се допълнително Поръчва се допълнително
Гъвкави ресурси Да Да Да
Контролен панел за управление cPanel Да Поръчва се допълнително Поръчва се допълнително
Пълен root достъп Да Да Да

Запознали сте се вече с предлаганите параметри при различните сървърни решения. Как обаче да разберете кое е най-подходящото хостинг решение за вашия проект – ManagedVPS, VPS или Cloud?

Вижте в следващите редове 3 различни случая и какъв хостинг е подходящ за всеки от тях:

Какво да избера?„Поддържам сайт, който се развива добре и посетителите се увеличават с доста бързи темпове. Все по-често забелязвам недостиг на процесорен ресурс и оперативна памет. Сайтът е разположен на споделен хостинг, но този хостинг вече „утесня“. Искам „по-голям“ хостинг, но всичко да се запази както при споделения хостинг…“

ДаВ този случай едно от най-подходящите хостинг решения е управляем виртуален сървър – ManagedVPS. При тази услуга получавате независим сървър, с контролен панел (cPanel), денонощна техническа поддръжка и мониторинг, както и регулярен бекъп на съдържанието на сървъра. Администрацията на сървъра се осъществява от нас. Средата е същата, както при споделен хостинг, но приложенията разполагат с много повече ресурси.

Какво да избера?Трябва ми гъвкавост при управлението на ресурсите. Имам нужда от бързо добавяне на допълнителни ресурси за определен период от време. Искам да имам и пълен контрол над сървъра.

ДаБезспорно най-голяма гъвкавост при управлението на ресурсите се предоставя при Cloud услугите. Те позволяват динамично и според нуждите да променяте основните ресурси – обем на дисково пространство, оперативна памет (RAM), брой процесорни ядра (CPU Cores), капацитет на Интернет, като същевременно заплащате само това, което ползвате. Същевременно имате пълен контрол над създадените през Cloud платформата виртуални машини. Разполагате със свободата по всяко време да стартирате нови виртуални машини, както и да ги изтривате, когато вече не са необходими. А знаете ли за силата на Cloud-a…?

Какво да избера?Искам да ползвам сървър, над който да имам пълен контрол. Ще използвам различни инсталации на уеб сървъри, SQL сървъри и др, като например Node.js, NoSQL Databases (MongoDB, RavenDB, CouchDB и др.), Ruby On Rails, Django framework, Subversion (SVN) server, GIT repository, Java (Tomcat) и мн.др.

ДаНай-доброто решение при тези изисквания е виртуален сървър – VPS. При виртуалните сървъри получавате root достъп, което дава възможност за пълно управление над сървъра. Можете да инсталирате каквито пожелаете софтуерни приложения и платформи, като на разположение са много на брой и различни, Linux и Windows операционни системи. А системни ни администратори са в готовност да съдействат, когато е необходимо. 🙂

Съвет от support- a: Планирайте развитието на сайта и следете статистиките за потреблението на сървърни ресурси. Така ще знаете в кой момент за сайта е необходим по-голям сървърен ресурс. Ще можете своевременно да предприемете необходимите действия за осигуряването му, преди да е критично необходим за сайта 🙂 .

А ние винаги сме на разположение за въпроси и консултации, за да ви помогнем в избора на най-подходящото хостинг решение за вашия сайт или приложение.

Вие как избирате подходящо хостинг решение за Вашите проекти? Кои са най-важните критерии за Вас?

Avatar
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
5 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments