Flowers In Sofia – рецепта за успешен бизнес с цветя

Животът е непрекъснат низ от възможности и предизвикателства, в който няма невъзможни неща.
Доказва го Мария Найденова, която оставя зад гърба си своя 28-годишен лекарски опит, за да се отдаде на идеята да развива собствен бизнес онлайн. А той е факт благодарение на платформата Сайт билдър.
Мария споделя с нас историята на нейното приключение, наречено дигитално присъствие, прозренията си на един „дълбоко закодиран аналогов човек“ и каква е цената на успеха, който стои зад сайта Flowersinsofia.com.
Научете повече за нея и бизнеса ѝ в следващите редове.

1. Как бихте представили себе и Вашия бизнес?

Накратко за мен – Мария Найденова, доктор по медицина с 28–годишна лекарска практика. Аз съм главен идеолог и създател на концепцията за онлайн цветарница.

flowers-invarna-interview

2. Как се появи идеята Ви за бизнес?

Първоначално с помощта на съпруга ми създадох онлайн магазина Flowersinsofia.com. Идеята беше да предложа изработка и ежедневна доставка на букети, аранжировки и кошници от свежи цветя изцяло онлайн.
Достатъчно амбициозна цел за човек, който никога не се е занимавал с цветарство, търговия на дребно или дигитален маркетинг.

Доверих се на младите хора около мен – децата ми и техни приятели. Те ми помогнаха за изработването на сайта и онлайн магазина. Имах късмет да намеря и перфектния фотограф – Косара, с която направихме първите няколко трудоемки фотосесии. Аз се учех да подреждам цветята в движение, а тя прояви завидно търпение с първите ми опити.

Във времето обаче бизнес целите се видоизмениха. Установих, че е твърде рисково, трудоемко и нерентабилно да поддържам определени количества от бързо развалящите и губещи добрия си търговски вид естествени цветя. Затова спрях да поддържам подобна схема на ежедневни доставки.

Причината е в сезонността на цветарския бизнес. Това ме накара да пренасоча усилията си в сферата на сватбената и събитийна флористика. Започнахме да получаваме и запитвания за декорация на морски сватби.
И тъй като не разполагаме с хладилен транспорт, хладилни витрини и разни други дреболии, за да изпълним ангажимент за украса на сватбен ритуал на созополския бряг при 38 градуса през юли, се наложи да ги отказваме.

И това неудобство доведе до следващото ми решение – да създам Flowersinvarna.com като онлайн каталог. Целта ми е да презентирам възможностите ни да поемем ангажименти за сватбена декорация и в морската ни столица. Изборът на домейн и хостинг съвсем естествено беше СуперХостинг.БГ.
Неочаквано успехът дойде бързо.

flowers-invarna-interview

3. Каква е ролята на сайта и какви са ползите му за Вашия бизнес?

За мен от мига, в който реших да стартирам този малък бизнес, най-важно е онлайн присъствието. Понякога се замислям дали си заслужава неимоверните усилия и дали не е уместно да създам и офлайн магазин.

Упорито вярвам обаче, че бъдещето е в дигиталното присъствие.

4. Защо избрахте Сайт билдър за платформа на Вашия сайт? Какво Ви спечели?

Самото изграждане на сайта с помощта на Сайт билдър е доста забавно – да си проектираш сам лого, да префасонираш панелите, да си поиграеш със снимките и редактора на блога. Изобщо не очаквах да е толкова лесно.

Веднага бързам да уточня, че аз съм дълбоко закодиран аналогов човек. Разбирам по-малко от половината термини в професионално написани публикации в областта на създаването и работата на един сайт, на онлайн магазин, за начините им на позициониране в търсачките, за дигиталните технологии, които се развиват толкова бурно.

flowers-invarna-interview

А СуперХостинг.БГ ме спечелиха с добрите условия и те станаха дома на моя прохождащ магазин, с който стартирах – Flowersinsofia.com. С разрастване на дейността ми се появи и вторият сайт – Flowersinvarna.com. Доверих се на клиповете и статиите в блога и наистина се оказа, че е лесно да си направиш сам своя нов сайт със Сайт билдър. Не успях за един час, а за десет, но успях.

Особено статиите в блога на СуперХостинг.БГ, а пък и рекламата за възможностите да си направиш сам сайт с помощта на Сайт билдър бяха добре дошли.

Flowersinvarna.com e вече факт. Направих и доста грешки и пропуски, за които СуперЕкипът успя бързо, навреме и изключително любезно да съдейства.

5. До каква степен името на сайта влияе върху неговия успех?

Несъмнено и изборът на домейн има решаващо значение за позиционирането на всеки пазар. Дори и за нишови или бутикови бизнеси, при които конкуренцията е минимална.

Срещам доста примери на добре изградени онлайн бизнеси, които поради лошия избор на домейн са предварително изложени на фалит. Или както за по-простичко ги наричам, са мъртво родени.

Затова съм особено горда с моя избор. Flowersinsofia.com, както и Flowersinvarna.com вече са разпознаваем бранд.

6. Как се адаптирахте от гледна точка на сегашните условия?

В сегашната ситуация на затворени общества, когато вирусът ни „шамароса” и ни накара да преоценим доста от житейските и бизнес приоритетите си, единствената възможност да съхраним своя бизнес, колкото и малък да е той, е да проявим доста гъвкавост и адаптивност.

Това, преведено на езика на 21–ви век, означава да заявим и развием своето дигитално присъствие.

flowers-invarna-interview

7. Какви препоръки бихте дали на предприемачите, които в момента се оказват в затруднено положение?

Най-лесното решение в момента е да направите своята дигитална визитка или онлайн каталог, което да постави началото на онлайн брандинга на Вашата блестяща бизнес идея.

Суперхостинг.БГ е Вашата СуперВъзможност. Статиите в блога им могат много да помогнат на всеки, който иска сам да стартира присъствието си онлайн, защото са написани като за първолаци.


Думите на Мария ни насърчават да бъдем още по-добри в работата си и да продължим да бъдем рамо до рамо със своите клиенти в развитието на техните онлайн проекти. Щастливи сме, че в наше лице е открила надежден партньор за своите сайтове и се вълнуваме, че сме част от успеха на нейния бизнес.

Ако историята на Мария Ви е вдъхновила, значи е време да положите основите на Вашия първи сайт с помощта на Сайт билдър. Тествайте услугата напълно безплатно в рамките на 7 дни и се възползвайте от всички предимства на платформата, за да развиете потенциала на идеята си в онлайн пространството.
А ние сме на разположение 24/7 по чат, телефон и имейл, за да Ви съдействаме при всяка стъпка от изграждането на Вашето дигитално присъствие.

Абонирайте се за нашия СуперБлог, за да черпите идеи и вдъхновение от нашите статии!

АБОНИРАНЕ

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?