https://blog.superhosting.bg/fix-permissions-by-superhosting.html

Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Бързо и лесно коригиране на правата за PHP файлове и директории с Fix Permissions by SuperHosting

2016-09-14
Новини и събития
коректни права,коригиране на права на файл, коригиране на права на директория, права на файл, права на директория

Вече имате още едно удобство за управлението на вашия хостинг акаунт, което е замислено и сътворено от всеотдайния и грижлив екип на СуперХостинг.БГ.

Fix Permissions by SuperHosting

Новият плъгин за cPanel Fix Permissions by SuperHosting улеснява максимално коригирането на правата на всички PHP файлове и потребителски директории в хостинг акаунта.

С този плъгин, само с два клика на мишката, можете да си спестите много време и енергия, като не извършвате ръчно промяната на правата файл по файл и директория по директория.

За да работи коректно PHP приложение на сървърите за споделен хостинг на СуперХостинг.БГ, директориите трябва да са с права 755, а файловете – с права 644. Плъгинът Fix Permissions by SuperHosting автоматично задава посочените права за PHP файловете и потребителските директории в хостинг акаунта.

Когато файл или директория има некоректни права, приложението, което ползва този файл/директория, може да спре да работи нормално. В такива случаи най-често се получава съобщение за грешка Internal Server Error, Error 500.

Една от най-често срещаните причини за некоректни права е разархивирането на архив в хостинг акаунта.

Друга причина може да е от качване на файлове, например през Файловия мениджър, през FTP клиент или форма на сайта, които са били с некоректни права още преди качването им в хостинг акаунта.

Коректните права на файловете и директориите са важна част от сигурността на приложенията в хостинг акаунта. При некоректни права, освен че приложенията може да спрат да функционират коректно, може да се създаде слабост в защита им.

Какво означават числата 755 и 644?

Повечето файлови системи контролират достъпа до данните и организират реда в средата с методи за задаване на определени права на потребителите и потребителските групи.

При UNIX базираните системи за всеки файл и директория се дават подходящи права на три отделни обекта – собственик на файла/директорията (user), потребителска група (group) и на всички останали (other).

Видовете права също са три и се задават за всеки обект – четене (read), писане (write) и изпълняване (execute):

r (read): четене
w (write): писане
x (execute): изпълнение

Правата могат да се означат с цифри или букви:

числобукваправа
0всякакъв вид достъп е забранен
1–xразрешен е достъп само за изпълнение
2-w-разрешен е достъп само за писане
3-wxразрешен е достъп за писане и изпълнение
4r–разрешен е достъп само за четене
5r-xразрешен е достъп за четене и изпълнение
6rw-разрешен е достъп за четене и писане
7rwxвсичко е разрешено

Числата се получават след конвертиране от двоична в десетична система

Всеки обект – user, group и other може да има по 3 бита (по 1bit за различните права), означени по-долу с “r“,”w“,”х“. Конвертиране се извършва само на позициите, където има “r”,”w” или “x”:

ownergroupother
_r w xr _ xr _ x
22 21 2022 _ 2022 _ 20
4 2 14 _ 14 _ 1

След това събираме числата по секции и получаваме 755.

Правата се подреждат последователно за: собственик, потребителска група и всички останали.

Коректните права на файловете и директориите в хостинг акаунтТака например, за даден файл ако са зададени права 644 или rw-r–r– правомощията са както следва:
6 (rw-) разрешен е достъп за четене и писане за собственика
4 (r–) разрешен е достъп само за четене за групата
4 (r–) разрешен е достъп само за четене за всички останали

Нужно ли е да променям правата на конфигурационния файл на сайта?

При конфигурацията на споделените ни хостинг сървъри и Managed VPS са зададени права, чрез които се гарантира сигурността на отделните хостинг акаунти и сайтове.

Не е необходимо да се задават различни права на конфигурационните файлове на сайтовете.

Докато вие проверявате правата на файловете във вашия хостинг акаунт и разглеждате плъгина Fix Permissions by SuperHosting, нашият екип продължава с разработката на още полезни хостинг удобства. Скоро ще ви зарадваме със следващия плъгин за cPanel. Останете с нас и следете новините от блога.

На вас случвало ли се е да забележите некоректни права в хостинг акаунта и помните ли каква е била причината за появата им?

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е нашият support гуру – може да отговори на всеки технически въпрос. Знае всичко за новите технологии. СуперСилата на Меган е, че може да обясни и най-сложните технологии на достъпен за всеки език.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

Етикети/Tags

Оставете коментар

Все още няма коментари

Уведоми ме при
avatar
wpDiscuz