Илия Базлянков за новите домейни на кирилица .сайт и .онлайн

С излизането си домейните на кирилица .сайт и .онлайн предизвикаха голям интерес сред Интернет аудиторията. Както всяка новост, мненията бяха противоречиви, но като цяло реакциите бяха положителни и оптимистични. Няколко месеца по-късно поканихме отговорникa за съществуването на тези домейни в България – Илия Базлянков, да ни разкаже повече за тяхното представяне.

1. Здравей, представи се с няколко думи.

Казвам се Илия Базлянков и в момента съм председател на асоциация CORE, като освен това ръководя и офиса и в София и техническата и административна поддръжка на домейните на кирилица .сайт и .онлайн, както и на четири други латински домейни. Аз съм и един от организаторите на Domain Forum. Хобито ми е да пътувам, било по работа или за почивка.
2. Как извървя пътя до председателското място на асоциацията CORE?
Фирмата, за която работя в България е член на асоциация CORE от 2008 г. В края на 2010 г. бяха обявени избори за нов управителен съвет и реших да си опитам късмета. Целта ми беше да внеса малко Източноевропейски дух в организацията – и успях. В последствие се родиха и проектите за нови домейни на кирилица .сайт и .онлайн, а през август 2012 г. бях номиниран и избран за председател на организацията.

3. В края на лятото България ще бъде домакин на 14­тата среща на ICANN ­- ICANN­-Studienkreis. Каква ще бъде основната тема на тази дискусия и кои водещи фигури ще вземат участие в нея?
Изключително много се радвам, че успяхме да привлечем събитието ICANN­-Studienkreis да се състои тази година в България и голям кръг международни експерти в областта на Интернет и домейн индустрията да предадат опита си. Събитието е уникално по рода си и цели да събере на една кръгла маса опитни специалисти от трите сектора – правителство, образование, бизнес, като се очаква да има и присъствие и от държавата домакин. Чернова на програмата можете да се намери на официалния сайт на събитието. Присъствието е безплатно, срещу предварителна регистрация.
Бих искал да се възползвам от възможността и да представя още едно международно събитие, на което България ще бъде домакин. Казва се EuroDIG, Европейски Диалог за Интернет Управление и ще се проведе на 4­-5 юни 2015 г. в София. Все още сме в ранен етап на организирането му, но можете да следите за повече информация на сайта на събитието.
4. От 2­ри април тази година стартира регистрацията на новите домейни .сайт и .онлайн. Какъв е броят на регистрираните домейни на руски и на български език до момента? Кои са повече .сайт или .онлайн?
Домейните .сайт и .онлайн не поддържат определен език, а азбука – кирилицата, и съответно всички региони и хора, които ги ползват са едно. Може да се проследи като цяло, че повечето регистрации са от регистранти в Русия, защото там от няколко години съществуват домейните на кирилица .рф и хората там все повече осъзнават предимствата им. Затова и по-лесно се навлиза на техния пазар. Към момента домейните .онлайн са чувствително повече от .сайт, и това според мен е нормално тъй като .онлайн подхожда на повече домейни, и излиза от рамките на официалното звучене на .сайт
5. Колко символа е най-­дългият регистриран домейн .сайт или .онлайн? А каква е преобладаващата дължина на регистрираните до момента домейни?
Физически е невъзможно да следим особеностите на всяко едно регистрирано име, но като цяло хората предпочитат да избират по-кратки и по-­лесно запомнящи се имена. За домейните .сайт и .онлайн минималното ограничение е два символа, максималното е над 30 – и за момента не сме виждали толкова дълъг домейн. В случая кирилицата дава възможност на хората да запомнят дори по­-дългите думи и затова няма никакъв проблем с дължината на домейните, напр. професионалнопочистване.онлайн макар и дълъг ще се запомни лесно и ще се изпише правилно.
6. Как се възприемат .сайт и .онлайн за времето на своето съществуване в световен мащаб? Свикнали ли са прекалено много потребителите с домейните на латиница? Биха ли имали доверие да достъпят такъв сайт? Какви са твоите наблюдения?
В световен мащаб отдавна съществуват домейни на азбуки, различни от латинската, или т.нар. IDN-­и. Дори самият .рф на кирилица е един от първите, последван от китайските и се радва на голям успех в Русия. Според мен, всичко е до навик – хората са свикнали с .com , но той се изчерпва. Затова и ICANN създаде програмата за нови домейни. Всеки ден се регистрират милиони нови сайтове и беше крайно време Интернет да започне да се категоризира. Но най­-хубавото е, че вече няма нужда да се използват само латински домейни – в Русия, Китай и други държави това е изключително важно. Но в България нещата стоят по малко по-различен начин, защото голям процент от хората боравят добре с английския, освен това така и не успяхме да спечелим навреме домейна на кирилица „.бг“ и това се отразява. Но аз вярвам, че малко по малко хората ще свикнат и ще изберат по-­лесното и по-­достъпното, макар и ново засега.
7. Според теб как се отразява един домейн на кирилица на имиджа на сайта? Има ли влияние върху SEO оптимизацията?
Тук нямам толкова сериозни наблюдения, а и все пак сме едва в първите месеци на регистрацията. Сайтове на кирилица вече се виждат в търсачките, но още е рано да се каже за влиянието върху SEO оптимизацията.
8. Как биха повлияли тези домейни на поведението на потребителите в Интернет, които ползват предимно кирилица на своите устройства?
Ще ги улесни – няма нужда да сменят постоянно клавиатурната подредба или да се чудят – как точно се изписва “Koprivshtitsa” например, няма нужда да диктуват буква по буква името на сайта си на някого заради риска от объркване.
9. Какво е бъдещето на .сайт и .онлайн в България?
Като всяко ново нещо и това е трудно. Ние работим усърдно за разпространението на домейните на кирилица и се надявам скоро те да започнат да се възприемат съвсем нормално и да бъдат разпознаваеми от повечето българи. А защо не и да спомогнат за това да се научим да боравим повече на български език в Интернет, и то с по-­малко правописни грешки.
10. Можем ли да очакваме в близко бъдеще още домейни на кирилица и какви?
Националният домейн „.бг“ е все още сред приоритетите ми и продължавам да работя по неговата реализация. Иначе други домейни на кирилица едва ли ще бъдат създадени скоро, поне не и преди очаквания втори „кръг“ на нови домейни от първо ниво, който се очаква най-рано след 5 години. Първата работна група на тази тема към ICANN започва работа след около седмица, и аз ще участвам в нея.
Благодарим на Илия за отделеното време и интересната информация, която сподели с нас. Надяваме се скоро да имаме и домейн „.бг“, за който сме сигурни, че ще се радва на огромен интерес. Успех, Илия!
А вие какво мислите за домейните на кирилица? Бихте ли регистрирали домейн .сайт или .онлайн? А какво ще кажете за домейн .бг?
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

8 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.