Илия Базлянков за новите домейни на кирилица .сайт и .онлайн

С излизането си домейните на кирилица .сайт и .онлайн предизвикаха голям интерес сред Интернет аудиторията. Както всяка новост, мненията бяха противоречиви, но като цяло реакциите бяха положителни и оптимистични. Няколко месеца по-късно поканихме отговорникa за съществуването на тези домейни в България – Илия Базлянков, да ни разкаже повече за тяхното представяне.

1. Здравей, представи се с няколко думи.

Казвам се Илия Базлянков и в момента съм председател на асоциация CORE, като освен това ръководя и офиса и в София и техническата и административна поддръжка на домейните на кирилица .сайт и .онлайн, както и на четири други латински домейни. Аз съм и един от организаторите на Domain Forum. Хобито ми е да пътувам, било по работа или за почивка.
2. Как извървя пътя до председателското място на асоциацията CORE?
Фирмата, за която работя в България е член на асоциация CORE от 2008 г. В края на 2010 г. бяха обявени избори за нов управителен съвет и реших да си опитам късмета. Целта ми беше да внеса малко Източноевропейски дух в организацията – и успях. В последствие се родиха и проектите за нови домейни на кирилица .сайт и .онлайн, а през август 2012 г. бях номиниран и избран за председател на организацията.

3. В края на лятото България ще бъде домакин на 14­тата среща на ICANN ­- ICANN­-Studienkreis. Каква ще бъде основната тема на тази дискусия и кои водещи фигури ще вземат участие в нея?
Изключително много се радвам, че успяхме да привлечем събитието ICANN­-Studienkreis да се състои тази година в България и голям кръг международни експерти в областта на Интернет и домейн индустрията да предадат опита си. Събитието е уникално по рода си и цели да събере на една кръгла маса опитни специалисти от трите сектора – правителство, образование, бизнес, като се очаква да има и присъствие и от държавата домакин. Чернова на програмата можете да се намери на официалния сайт на събитието. Присъствието е безплатно, срещу предварителна регистрация.
Бих искал да се възползвам от възможността и да представя още едно международно събитие, на което България ще бъде домакин. Казва се EuroDIG, Европейски Диалог за Интернет Управление и ще се проведе на 4­-5 юни 2015 г. в София. Все още сме в ранен етап на организирането му, но можете да следите за повече информация на сайта на събитието.
4. От 2­ри април тази година стартира регистрацията на новите домейни .сайт и .онлайн. Какъв е броят на регистрираните домейни на руски и на български език до момента? Кои са повече .сайт или .онлайн?
Домейните .сайт и .онлайн не поддържат определен език, а азбука – кирилицата, и съответно всички региони и хора, които ги ползват са едно. Може да се проследи като цяло, че повечето регистрации са от регистранти в Русия, защото там от няколко години съществуват домейните на кирилица .рф и хората там все повече осъзнават предимствата им. Затова и по-лесно се навлиза на техния пазар. Към момента домейните .онлайн са чувствително повече от .сайт, и това според мен е нормално тъй като .онлайн подхожда на повече домейни, и излиза от рамките на официалното звучене на .сайт
5. Колко символа е най-­дългият регистриран домейн .сайт или .онлайн? А каква е преобладаващата дължина на регистрираните до момента домейни?
Физически е невъзможно да следим особеностите на всяко едно регистрирано име, но като цяло хората предпочитат да избират по-кратки и по-­лесно запомнящи се имена. За домейните .сайт и .онлайн минималното ограничение е два символа, максималното е над 30 – и за момента не сме виждали толкова дълъг домейн. В случая кирилицата дава възможност на хората да запомнят дори по­-дългите думи и затова няма никакъв проблем с дължината на домейните, напр. професионалнопочистване.онлайн макар и дълъг ще се запомни лесно и ще се изпише правилно.
6. Как се възприемат .сайт и .онлайн за времето на своето съществуване в световен мащаб? Свикнали ли са прекалено много потребителите с домейните на латиница? Биха ли имали доверие да достъпят такъв сайт? Какви са твоите наблюдения?
В световен мащаб отдавна съществуват домейни на азбуки, различни от латинската, или т.нар. IDN-­и. Дори самият .рф на кирилица е един от първите, последван от китайските и се радва на голям успех в Русия. Според мен, всичко е до навик – хората са свикнали с .com , но той се изчерпва. Затова и ICANN създаде програмата за нови домейни. Всеки ден се регистрират милиони нови сайтове и беше крайно време Интернет да започне да се категоризира. Но най­-хубавото е, че вече няма нужда да се използват само латински домейни – в Русия, Китай и други държави това е изключително важно. Но в България нещата стоят по малко по-различен начин, защото голям процент от хората боравят добре с английския, освен това така и не успяхме да спечелим навреме домейна на кирилица „.бг“ и това се отразява. Но аз вярвам, че малко по малко хората ще свикнат и ще изберат по-­лесното и по-­достъпното, макар и ново засега.
7. Според теб как се отразява един домейн на кирилица на имиджа на сайта? Има ли влияние върху SEO оптимизацията?
Тук нямам толкова сериозни наблюдения, а и все пак сме едва в първите месеци на регистрацията. Сайтове на кирилица вече се виждат в търсачките, но още е рано да се каже за влиянието върху SEO оптимизацията.
8. Как биха повлияли тези домейни на поведението на потребителите в Интернет, които ползват предимно кирилица на своите устройства?
Ще ги улесни – няма нужда да сменят постоянно клавиатурната подредба или да се чудят – как точно се изписва “Koprivshtitsa” например, няма нужда да диктуват буква по буква името на сайта си на някого заради риска от объркване.
9. Какво е бъдещето на .сайт и .онлайн в България?
Като всяко ново нещо и това е трудно. Ние работим усърдно за разпространението на домейните на кирилица и се надявам скоро те да започнат да се възприемат съвсем нормално и да бъдат разпознаваеми от повечето българи. А защо не и да спомогнат за това да се научим да боравим повече на български език в Интернет, и то с по-­малко правописни грешки.
10. Можем ли да очакваме в близко бъдеще още домейни на кирилица и какви?
Националният домейн „.бг“ е все още сред приоритетите ми и продължавам да работя по неговата реализация. Иначе други домейни на кирилица едва ли ще бъдат създадени скоро, поне не и преди очаквания втори „кръг“ на нови домейни от първо ниво, който се очаква най-рано след 5 години. Първата работна група на тази тема към ICANN започва работа след около седмица, и аз ще участвам в нея.
Благодарим на Илия за отделеното време и интересната информация, която сподели с нас. Надяваме се скоро да имаме и домейн „.бг“, за който сме сигурни, че ще се радва на огромен интерес. Успех, Илия!
А вие какво мислите за домейните на кирилица? Бихте ли регистрирали домейн .сайт или .онлайн? А какво ще кажете за домейн .бг?
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

8 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.