Ditlev Bredahl: „добавихме много към новата OnApp v3.0, но да – SANity ми е фаворит! :)“

Що е то „cloud услуги“?! 🙂 Модерен термин, необходимост или бъдеще на технологиите… Знаете ли, че по проучване на Cisco, годишния глобален cloud трафик ще достигне 6.6 zettabytes (1021 bytes) до края на 2016 година. Този трафик ще представлява почти две трети от целия трафик на дейта центровете по света до 2016 година. За сравнение 6.6 zettabytes са равни на 92 трилиона часа стрийминг на музика. Това са почти 1,5 години непрекъснат стрийминг на музика за цялото население на света през 2016 година (около 7,5 млрд. души). Впечатляващи данни, нали?! 🙂

Когато говорим за cloud, обаче, трябва да имаме предвид, че това включва много и различни неща. Cloud е не само възможността да разполагаме свои данни, имейли, снимки някъде в облака, като използваме DropBox или iCloud. Това е само едно приложение.

Част от екипа на OnApp и СуперХостинг.БГ на WHD.Global 2013

В следващите редове ще си поговорим за „cloud for web“ или възможността да разположите сайтовете си в cloud-a; да използвате гъвкави и скалируеми ресурси; да плащате само за толкова параметри, колкото ползвате – без абонаменти и ограничения… Много интересни неща ще разкаже за вас Ditlev Bredahl – основател и изпълнителен директор OnApp, която само за няколко години се превърна в един от глобалните лидери на пазара за предоставяне на завършена инфраструктура за облачни услуги.

Част от екипа ни имахме удоволствието да се видим и поговорим с Дитлев на най-голямата хостинг конференция в Европа – WHD.global 2013. Разговорът и съвместните възможности, както cloud услугите, които ни свързват, са почти неограничени! 🙂 За да чуете и от него на какво е посветил времето си, го помолихме сам да ви разкаже в рамките на няколко изречения. Ето и първа част от интервюто:

Ditlev Bredahl, CEO, OnApp

Дитлев има повече от 15 години опит във водещи хостинг и технологични компании. След няколко години в Европейския парламент, той се ориентира към IT сектора в средата на 1990-те години и бързо изгражда репутация на успешен предприемач. Основава OnApp през юли 2010 г., като под негово ръководство компанията бележи растеж и става водещ доставчик на софтуер за управление на Cloud услуги за хостинг компании. Дитлев е датчнин и живее във Великобритания, но пътува често, за да посещава клиенти и да говори на различни събития по цял свят.

Здравей, Дитлев. Както знаеш ние избрахме OnApp за cloud услугите ни и само за година се радваме на много щастливи клиенти. За тях ще е интересно да чуят повече за OnApp директно „от кухнята“, 🙂 така че ще кажеш ли какви са основните предимства на вашата облачна платформа?

OnApp помага на хостинг компаниите и доставчици на други услуги да направят крачка към необятните възможности на „Cloud-а“. Ние предлагаме всичко, което е необходимо на една хостинг компания да изгради и управлява напълно конкурентни на лидерите на пазара облачни услуги. Нашата облачна платформа е ориентирана към този пазар, което я отличава от платформи като OpenStack или Vmware.

OnApp Cloud представлява инфраструктура – IaaS (Infrastructure-as-a-service): така по-лесно сами можете да изградите и стартирате свой собствен Cloud, а платформата се грижи за всичко – от управлението на потребителите и сметките, до failover и автоматично скалиране на ресурсите. С OnApp Cloud се интегрира също нашата глобална CDN платформа, както и новата ни storage технология. Предоставяме възможност глобално да се купуват и продават ресурси от различните доставчици на облачни услуги, като предлагаме 24×7 поддръжка и всички видове услуги около тези функционалности.

Създадохме официално OnApp през 2010 г., въпреки че го развивахме в продължение на няколко години преди това. Поставихме си за цел да създадем начин, по който всяка хостинг компания да може да изгради своя собствен облак без обичайните разходи и сложност на процеса. Искахме да направим Cloud хостинга колкото е възможно по-опростен и по-надежден за крайните потребители, каквито са клиентите на компании като SuperHosting.BG.

Какви са новите функционалности в Cloud OnApp v3.0?

Най-голямата новост в OnApp Cloud v3.0 може би е нашата ново интегрирана SAN (Storage Area Network). Това е технологията, която обработва и съхранява вашите данни в „облака“. Съхранението на данни е голямо главоболие за всеки, който изгражда облачни услуги или каквито и да е хостинг услуги!

До сега хостинг компаниите имаха само две възможности за съхранение на данни. Първата – да използват софтуер с отворен код или евтин SAN софтуер (често с оскъден съпорт) и да получат средни резултати. Втората – да изпразнят портфейлите си, за да купят SAN устройство от типа на NetApp или EMC и да получат резултата, който търсят, но да се обвържат с патентована техника и много скъп ъпгрейд.

С нашата SAN технология, която официално нарекохме OnApp Storage (макар че за мен все още е с кодовото й име – SANity :)), хостинг компаниите вече имат и трети вариант. Могат да създадат бърз и много гъвкав SAN между дисковете в хипервайзорите, които вие вече използвате във вашия Cloud. Така много по-лесно се изгражда и мащабира storage, при това много по-евтино.

Опростихме конфигурирането на различни функционалности като производителността и гъвкавостта. Оптимизирахме съхранението на данни при по-големите натоварвания, което е равносилно на много по-добра производителност на виртуалните машини. Създадохме разпределена архитектура за съхранение на данни, която е много гъвкава и без failover.

Така вие не се нуждаете от екзотичен хардуер и дори от особено бърза мрежа – OnApp Storage не внася почти никакво забавяне в скоростта дори и при 1Gbit-ова мрежа.

А най-добрата новина и за потребителите на облачните услуги е, че SANity идва безплатно с нашата Cloud платформа. Това я прави по-евтин вариант за вашата хостинг компания от традиционните storage технологии, а в същото време се запазват надеждността и ефективността, необходими за вашите уеб сайтове, облачни приложения и др. Така ще продължите да получавате нужния ресурс за съхранение на данни, без да се налага вашата хостинг компания да увеличава цената.

Може би си мислите, че съм прекалено развълнуван около само една иновация – нашия нов SAN, всъщност ние добавихме и много други функционалности към Cloud OnApp v3.0, но да, тази ми е фаворит! 🙂

Вече поддържаме VMware, което е голяма новина за хостинг компаниите, които използват VMware паралелно с OnApp или които планират да разширят своя Cloud за потребителите на VMware. Добавихме нова „Cloud Boot“ функция за хипервайзорите – без локална инсталация. Така много по-бързо ще можете да мащабирате и поддържате вашия облак. Напълно обновихме контролния панел, въведохме нова технология за видео стрийминг към OnApp CDN и още толкова много неща, които искам да спомена… 🙂 Всеки, който иска да научи повече, нека посети onapp.com.

Тъй като Дитлев сподели доста интересни неща, ще разделим интервюто в 2 части, за да може да му се насладите изцяло. Очаквайте част 2 другата седмица, когато ще ви покажем какво отговори той за типа компании, които могат да се възползват от OnApp, какво е бъдещето на облачните услуги и разбира се един нетривиален въпрос – какви са бъдещите му творчески планове и тези на OnApp. :)Въпреки, че последно видяхме Дитлев да се чекира в Хонконг, той обеща да отговори на вашите въпроси, така че питайте, питайте, питайте! 🙂 Сигурни сме, че има още неща, които искате да узнаете „от кухнята“ на OnApp!

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)? [Аудио]

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име [Аудио]

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?