Новости и подобрения в контролния панел cPanel

Време е за нова порция новости в хостинг услугата. В последната версия на cPanel – контролният панел за управление на Вашите хостинг акаунти при нас, има редица подобрения, с които ще Ви запознаем в следващите редове.

Версия 86 на контролния панел cPanel е налична за всички хостинг акаунти при СуперХостинг.БГ към услугите споделен хостинг и Managed VPS.

Новите версии на панела се прилагат на сървърите при СуперХостинг.БГ, след като се извършат множество тестове, за да сме сигурни, че всичко ще работи коректно.

Някои от новостите, които ще откриете в панела, са информация за статуса на SSL/TLS сертификата на основния домейн, подобрена начална страница на уебмейл, календар в Roundcube и други.

SSL/TLS статус на основния домейн

На началната страница в cPanel в раздел Основна информация се показва статусът на SSL/TLS сертификата за основния домейн.

Домейнът има валиден SSL/TLS сертификат, издаден с валидиране по домейна (Domain Validated).
Домейнът има валиден SSL/TLS сертификат, издаден с валидиране по домейна (Domain Validated).

Тази информация, достъпна на един поглед разстояние, е полезна, за да разберете дали основният домейн е подсигурен с функциониращ SSL/TLS сертификат.

Когато за домейна не е наличен сертификат, към полето ще се показва допълнителна иконка с гаечен ключ. Кликването му зарежда меню SSL/TLS Status.

За домейна не е активиран SSL/TLS сертификат.
За домейна не е активиран SSL/TLS сертификат.

Възможните типове на сертификата са: DV (валидиран по домейн), EV (разширена валидация), OV (валидиран по организация), Self-signed (само-подписан), No Valid Certificate (за домейна не е активиран сертификат).

Webmail Home – начална страница на уебмейл

Уебмейл има начална страница (Webmail Home), през която се избира уебмейл клиентът, който ще се използва. На тази страница са събрани опциите и настройките за имейл акаунта.

Началната уебмейл страница (Webmail Home).
Началната уебмейл страница (Webmail Home).

Новостите в началната уебмейл страница са:

  • Добавена е секция за конфигурация на устройство – можете да посочите имейл адрес, на който ще се изпратят настройките за конфигурация на IPhone или Android устройство (за имейл, календар и контактни книги).
  • Нов бутон Open my inbox when I log in, който замества предишната настройка Set as Default, за даден имейл клиент Horde/Roundcube. Избраният мейл клиент ще се зарежда автоматично при логване, вместо всеки път да се избира.
Опциите в начална страница на уебмейл (Webmail Home).
Опциите в начална страница на уебмейл (Webmail Home).

Опциите и настройките, които можете да управлявате през тази страница, са:

  • Автоматични отговори;
  • Имейл филтри;
  • Имейл пренасочвания;
  • Инструкции за настройка на устройства;
  • Парола и сигурност;
  • Контактна информация;
  • Инструкции за настройка на календар/адресна книга;
  • Спам филтър;
  • Управление на дисковото пространство;
  • Опция за индексиране на мейл кореспонденцията.

Достъпът до тази страница се осъществява през cPanel » Имейл акаунти » Проверка на поща или през уебмейл клиентите Roundcube/Horde с бутона Webmail Home.

Бутонът Webmail Home в Roundcube.
Бутонът Webmail Home в Roundcube.

Календар в Roundcube

Roundcube вече предлага вътрешен календар. Данните му се пазят в базата данни на Roundcube.

Календарът в Roundcube.
Календарът в Roundcube.

Освен вътрешен календар към Roundcube можете да добавите съществуващ CalDAV календар, например такъв създаден през Horde.

Plus Addressing (под-имейл адреси)

Plus Addressing е начин за използване на допълнение към името на имейла адреса чрез добавяне на знака „+“ и допълнителна дума.

Например ако стандартният имейл адрес е info@mysupersite.com, плюс-имейл адресът ще е info+plusaddress@mysupersite.com.

Въпреки че тази функционалност не е нова, в новата версия на cPanel е изведена опция в интерфейса, чрез която може да се активира или деактивира автоматичното създаване на папки за плюс адресите.

По подразбиране писмата, изпратени до такъв имейл адрес, се доставят в папката, която има същото име като допълнителната дума в адреса. 

С новата опцията в cPanel може да се активира автоматичното създаване на папка в имейл акаунта, с името на плюс адреса. Когато се получи писмо към плюс адрес и папката не съществува, системата ще създаде такава и ще постави писмото в нея.

Нова папка, създадена автоматично при получаване на писмо.
Нова папка, създадена автоматично при получаване на писмо.

Например ако в имейл акаунта не съществува папка с име plusaddress, при получаване на входящо писмо до info+plusaddress@mysupersite.com, ще бъде създадена автоматично папката plusaddress и писмото ще се добави в нея.

Опцията е налична в настройките на имейл акаунта – през cPanel или през уебмейл.

В обновения контролен панел cPanel има подобрения по интерфейса, по функционалностите му, както и новости като поддръжката на TLS 1.3, които допринасят за повишената сигурност в интернет и ускореното зареждане на сайтовете. За TLS 1.3 ще Ви разкажем повече в следваща статия.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви.