Новости в cPanel: нова тема Jupiter, ново меню Домейни и краят на уебмейл клиента Horde

Контролният панел за управление на Вашите хостинг акаунти при нас има нова визия и редица подобрения, с които ще Ви запознаем в следващите редове.

Бележка: Поетапното обновяване на всички хостинг сървъри до новата версия 110 на cPanel започна на 21 август. Ще получите уведомителен имейл за предстоящия ъпдейт на Вашия сървър.

Някои от новостите, които ще откриете в панела, са новия му външен вид (тема), новото меню Домейни и наличието само на един уебмейл клиент – Roundcube.

Нова тема Jupiter

Новата елегантна тема Jupiter замества предишната Paper Lantern, която е темата по подразбиране за cPanel вече над 7 години.

Изглед на двете cPanel теми една до друга

Въпреки новата визия, стандартната подредба на интерфейса е запазена и функционалностите са все още само на клик разстояние.

Освен новият дизайн, темата Jupiter е с подобрена:

  • Бързина на работата (бързодействие);
  • Достъпност (accessibility);
  • Функционалност за търсене;
  • Мобилна версия за по-добро мобилно изживяване и др.

Няма промяна по подредбата на разделите с функционалности и панелите вдясно с допълнителна информация за хостинг акаунта.

Началната страница на новия cPanel
  1. Основно меню на cPanel. Тук за в бъдеще ще се добавят различни нови основни раздели в cPanel.
  2. Навигационната топ лента. Полето за търсене е много бърз и удобен начин да достъпвате определени менюта, като само изпишете част от името им. Тук се намира и потребителското меню.
  3. В тази част от под-разделите с инструменти ще намерите супер-инструментите, разработени от нас с цел да Ви улесняват при работата със съдържанието в хостинг акаунта и да Ви пестят време.
  4. Стандартните под-раздели с инструменти от cPanel.
  5. Панел с основна информация за хостинг акаунта като cPanel потребител, основен домейн, има ли SSL сертификат, основна директория, IP адрес на сървъра, тема на cPanel и линк към страницата с детайли за сървърния софтуер.
  6. Панел със статистики за използваните ресурси.

Друга съществена новост в Jupiter е по-широката лявата странична лента (1), която се показва на всяка страница. В нея ще се съдържа основното меню (към различни раздели) на cPanel.

Към момента е наличен само раздел Инструменти, който ще се зарежда по подразбиране. Това е старата позната страница на cPanel, в която се съдържат всички инструменти и функционалности. В бъдеще е възможно да се появят нови раздели като например Помощна документация / Полезни ресурси и други.

Бележка: Предишната тема Paper Lantern вече не се поддържа от cPanel и затова е премахната. Не може да се активира вместо Jupiter.

Roundcube вместо Horde

Уебмейл клиентът Horde последва съдбата на стария SquirrelMail клиент – от съображения за сигурност разработчиците на cPanel го премахнаха от панела.

Horde не поддържа новата версия на PHP 8 (за разлика от Roundcube). И може да работи само със старата PHP 7.4 – която е достигнала „края на живота си“ (тоест не се прилагат поправки по сигурността ѝ) от ноември 2022 г.

Ако досега сте използвали Horde за работа с пощата си (получаване/изпращане на писма), можете безпроблемно да преминете на Roundcube.

Интерфейсът на Roundcube

Важно: Ако сте използвали функционалността за споделяне на календари и контакти, то тя вече не се поддържа от cPanel.

Можете още сега да прехвърлите (или свалите при Вас) календарите и адресните книги от Horde в Roundcube, ако използвате такива. Само следвайте лесните стъпки от помощната статия.

Ново меню Домейни

В новото меню Домейни са обединени функционалностите от трите менюта: Паркирани, Поддомейни и Addon домейни.

Изглед на стария и новия раздел Домейни в cPanel

Добавяне на нов домейн/поддомейн

Списък на всички домейни, добавени в cPanel

За да добавите нов домейн (паркиран, поддомейн или адон) в cPanel, отворете Домейни и изберете Добавяне на нов домейн.

При самото изписване на домейна в полето за добавяне, ще може да се определи какъв ще е. 

Започнете да попълвате името на домейна/поддомейна.

Поддомейн

След като въведете само името на поддомейна и поставите „точката“, cPanel ще Ви покаже подсказка с възможните домейни, с които да го завършите.

Избирайки поддомейна, отметката „Използвай основната директория…“ ще се деактивира автоматично и ще се появи нова опция отдолу за промяна на директорията му.

Паркиран домейн

След като въведете домейна, оставете отметката „Използвай основната директория…“ активирана и Запазете промените.

Добавяне на паркиран домейн в cPanel

Addon домейн

След като въведете домейна, деактивирайте отметката „Използвай основната директория…“.

Добавяне на адон домейн

Ще се отворят допълнителни опции за настройка. Можете да промените директорията за адон домейна и системния поддомейн, който се създава автоматично (във вида domain.com.mysite.com).


Очаквайте от нас имейл с уведомление за предстоящото обновление. В него ще намерите информация за датата и часовия диапазон, в който ще се извърши профилактиката на сървъра.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 3 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

4 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт [Аудио]

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин [Аудио]

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък [Аудио]

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията.