Cloudflare – всички гледни точки за вашия сайт в „облака“!

В тази публикация с колегите от техническия екип сме се постарали да систематизираме какви ползи ще получите и с какво трябва да съобразите преди да активирате CDN (Content Delivery Network) технология. Cloudflare e популярна услуга и ви препоръчваме да отделите няколко минути, за да се запознаете със следващите редове.

Cloudflare може да окаже положителен ефект върху сайта ви. Много е важно обаче, да сте достатъчно запознати и с особеностите на услугата. Както често се случва, изборът, който трябва да направите, е свързан и с някои компромиси. Ние сме се постарали да дадем различните гледни точки, за да ви съдействаме да изберете правилното решение за онлайн проекта си.

Защо да използвате Cloudflare?

Като CDN, Cloudflare работи на принципа на кеширане на статичното съдържание на сайта (изображения, CSS и JavaScript) и разполагането му на сървъри на различни места по света. Така, кешираното съдържание се сервира от най-близката локация до тази на посетителя на сайта. Резултатът е бързодействие, тъй като ефектът от стандартното времезакъснение (latency), предизвикано от далечно разстояние, се намалява. Също така, в технологията се използват и допълнителни алгоритми, спомагащи за по-бързото зареждане на сайта, като gzip компресия.

Услугата използва различни алгоритми, с които дава по-голяма сигурност за сайта, предпазвайки го от DDoS атаки, SQL injections, СПАМ и прекалено агресивно индексиране от ботове. При опит за злонамерен достъп или атака към някой от сайтовете в мрежата на Cloudflare, системата блокира дадения IP адрес или адреси автоматично в цялата CDN.

Към допълнителните предпоставки за сигурност, които осигурява Cloudflare, можем да добавим и автоматичната защита от spyware, malware, вируси. Когато посетител на вашия сайт има на компютъра си злонамерен софтуер, системата му показва предупредително съобщение. След като злонамерения софтуер бъде премахнат, посетителят трябва да въведе Captcha код за сигурност преди да достъпи сайта ви.

Едно от предимствата, което може да е полезно е, че Cloudflare предоставя достъп до сайта и от IPv6 мрежи. Можете да активирате опцията IPv6 в Cloudflare настройките на cPanel;

Освен бързодействието при зареждане на сайта, както и намаляването на трафика в хостинг акаунта, друго предимство е Cloudflare оптимизаторът. Чрез тази функционалност системата автоматично намалява броя на връзките към сървъра и обединява в една заявка няколко CSS и JavaScripst файлове. Също, извършва и автоматичен Minify на CSS и JavaScripst, с което намалява около 20% от кода на сайта.

Предлагат се и широк набор от Cloudflare apps, които могат да бъдат инсталирани и да работят коректно с всички от масово използваните CMS системи. Някой от приложенията с безплатни, а други платени. Повече – на сайта на системата – Cloudflare apps.

Системата предоставя и няколко нива на кеш, в зависимост от съдържанието на сайта ви. Нормално ниво на кеш ще кешира повечето статични елементи, като CSS, изображения и JavaScript. Агресивно ниво на кеш ще кешира всички статични елементи, включително и тези със заявки.

Предлага се и т.нар. режим на разработка, чрез който можете да виждате веднага резултата от извършените промени по кода на сайта (CSS, JS).

Последните предимства, които ще изброим, но не и последни по важност са Cloudflare анализи и статистики. За real time данни, както и допълнителни статистики, можете да разгледате платената версия на услугата (Cloudflare Pro акаунт).

Преди изброените предимства да ви убедят да добавите вашия домейн в CDN-a на Cloudflare, ви съветваме да обърнете внимание на следните особености:

В мрежата на Cloudflare се използва стандартна настройка на сървърите за TTL от 300 секунди. Това означава, че при технически проблем, превключването между различнитe сървърни нодове на мрежата би трябвало да отнеме около 5 минути. Ако, обаче, решите да деактивирате своя Cloudflare и сайта ви вече да се зарежда от хостинг акаунта ви при нас, това ще зависи и от зададените TTL-и на Cname записите на нашите сървъри. Препоръчваме ви при активация на CloudFlare да задавате стойност на TTL за конкретния Cname запис на поддомейн – 600 секунди. Така за около 10 минути, вашия сайт би трябвало да започне да се зарежда коректно от хостинг акаунта ви при нас.

При активиране на Cloudflare, вашият сайт вече ще се зарежда от различно IP, което е от мрежите на Cloudflare .

Относно съдържанието, можем да допълним, че Cloudflare не кешира HTML, а само CSS, JavaScripts и изображения. Кеширането на съдържанието стандартно е зададено да се извършва през интервал от 4 часа. Ако ви е необходимо по-бързо изчистване на кешираното съдържание и обновяване с по-ново, трябва само да натиснете „Изчисти кеш“ от настройките на Cloudflare в cPanel.

Преди да активирате Cloudflare оптимизатор, е необходимо да съобразите особеностите на работа на сайта. При обединяването в една заявка на няколко CSS и JavaScripst файлове, както и AutoMinify, може да се наблюдават нежелани резултати.

Също има особеност с използването на SSL сертификати. За безплатния акаунт – можете да използвате SSL сертификат само на поддомейн, за който не е активиран Cloudflare. За да използвате SSL сертификат за сайт с Cloudflare, е необходимо да активирате платения Pro акаунт. Криптирането на данните при тази технология се разделя на 3 възможности: криптиране между сайта и посетителя, между сайта и Cloudflare или комбинацията от 2-та описани варианта.

И нещо, което също трябва да отбележим: Cloudflare използва Freemium бизнес модел, чрез който се предлагат както безплатни, така и платени услуги. Като официални техни партньори, получихме уверението, че всички включени във Free акаунта опции ще си останат безплатни и в бъдеще … но все пак, имайки предвид, че услугата се развива прогресивно, трябва и използвания бизнес модел да е достатъчно печеливш, за да продължава да се предлага безплатната версия.

И така…. надяваме се да сме успели да ви представим синтезирано и достатъчно пълно и двете гледни точки около иновативната технология… Изборът е ваш!

Методи Дреновски
Методи Дреновски
Методи е наясно с всичко, което се случва с дигиталния свят и знае, че хостинг услугата не представлява единствено предоставяне на място на сървър. Тя е много повече от това – тя е качество, надеждност, сигурност, обслужване, завършено уеб решение. СуперСилата на Методи е, че развивайки СуперХостинг.БГ като компания, помага на всички наши клиенти да подобрят присъствието си в мрежата.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

12 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин [Аудио]

6
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.