https://blog.superhosting.bg/4-prichini-za-spam-i-10-saveta-za-zashtita.html

Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

4 причини да получите спам и 10 съвета как да се защитите

2016-11-03
Съвети от support-a
спам, причини за получаване на спам, как да не получавам спам, spam, нежелани писма, непоискани писма, съвети за защита

Днес трудно можем да си представим комуникацията ни без бързината и удобството на електронната кореспонденция, но защо получаваме и нежелани писма? Защо точно на нас ни изпращат тези писма?

Покрай нормалната кореспонденция се случва да се получи и писмо, което не сме искали и на което изпращачът не ни е познат.

В следващите редове ще разкрием основните причини за получаването на този вид имейл съобщения и няколко съвета за това как да защитите вашия имейл адрес в „публичното пространство“ и да намалите получавания спам.

Няколко типа спам съобщения

Спам съобщенията може да се разделят на няколко основни типа, като разбира се съществува и комбинацията от няколко:

  • Обикновени непоискани търговски съобщения, целящи да се реализира продажба на някакъв продукт или услуга.
  • Съобщения с подлъгващо послание, целящи да се извърши някакво действие, съдържащи например: „пари от интернет“, „страхотна гледка“, „милионер без наследници“ и други.
  • Съобщения със злонамерен характер, целящи инсталиране на зловреден софтуер, за разпращане на спам; за придобиване на лична информация и друго.
  • Съобщения за добиване на чувствителни данни, като например потребителско име, парола, номер на кредитна карта и други.

 

4 причини за получаване на спам

1. Имейл адресът е публикуван онлайн

Имейл адресът е изписан на сайта ви за обратна връзка с потребителите. Не само на вашия сайт, но и на сайта за обяви, реклама, информация или друго. Предоставянето на имейл адреса най-често е без каквато и да е защита и присъства на дадения сайт във формат – обикновен текст. Намирането на имейл адреса, изписан на тези сайтове, е най-лесно за сканиращите „спам ботове“. Специално създадените програми за събиране на имейл адреси (или спам ботове), обикалящи из интернет пространството, записват всеки имейл, който открият. Имейл адресът, изписан като обикновен текст, директно попада в базата данни на злонамерени лица. Тъй като е възможно тази база данни да „попадне“ в ръцете на лица, които имат нужда да рекламират продуктите си в интернет, то получените спам съобщения се увеличават неконтролируемо.

За съжаление е много трудно да се предотврати преписването на имейл адреса от страницата за контакти с недобронамерена цел. Успокоителното в случая е, че това не е често срещата практика и дори да се прилага, не се стига до голям брой събрани имейл адреси.

 2. Регистрация в сайт

Регистрирали сте се в сайт с вашия имейл адрес, без да забележите или изобщо не е отбелязано в общите условия на сайта, че ще ви изпращат специални оферти и новини (или, че ще предоставят имейла ви на трети лица, за да получавате жизнено важни новини и предложения и от тях). Възможно е и да не сте обърнали внимание на защитата, която се предлага от дадения сайт. Например Facebook предлага защита на личната информация и скриването й при търсене в интернет. Когато е необходимо да направите регистрация в даден сайт, може да дадете имейл адрес, който не смятате да използвате в бъдеще. За различните типове сайтове може да използвате различни имейл адреси.

3. Злонамерен достъп

До пощенската кутия на ваш познат е имало злонамерен достъп и са добили имейл адреса ви от адресната му книга. Имейл адресът може да се добие и от достъп до личния ви компютър, чрез злонамерен софтуер например.

4. Чиста случайност

Имейл адресът ви е бил в списъка със случайно генерирани имейл адреси. При такъв тип спам атака се пробват различни комбинации от символи, за да се открият активните мейли към даден домейн. Както при ползването на лесни за налучкване пароли, така и при името на имейл адреса, по-лесно е да се познае имейл адрес с по-малко символи. Потребителите ползващи домейни, които са поне на няколко години, най-вероятно са се сблъсквали с получаването на голямо количество спам съобщения в определен момент. Лицата, изпращащи спам, или казано за по-кратко спамерите, изпращат спам до случайно генерирани имейл адреси като на ден/час в записите на даден мейл сървър могат да се видят хиляди записи за отхвърлени подобни спам съобщения към несъществуващи пощенски кутии.

 

10 съвета за защита и намаляване на спам съобщенията

1. Ако разпознавате даден изпращач като сайт, в който сте заявили получаването на новини или бюлетин – потърсете опция за отписване.

2. Използвайте различни имейл адреси за различните типове сайтове, в които се регистрирате.

Различен имейл адрес за сайтовете, в които имейл адресът е достъпен за всеки. Например в сайтове за попуки онлайн, новини, обяви, форуми и други.

Запазете си един имейл адрес, който ще ползвате само за важната кореспонденция. Ако ви е необходим имейл адрес, който ще послужи само и единствено за регистрация в даден сайт и който не възнамерявате да ползвате, то може да погледнете съществуващите в интернет сайтове с „имейл адреси за еднократна употреба“, като например  http://mailinator.com.

3. Защитете/маскирайте имейл адреса, който предоставяте за обратна връзка в интернет пространството.

Въпреки че спам ботовете най-вероятно вече са „обучени“ да разпознават някои по-прости методи за защита, можете да изпишете имейла, който ще се показва в интернет, например по този начин – info[at]mysitename.com или го представете в сайта ви като картинка.

Ако имате достъп до кода на страницата – използвайте JavaScript за динамично генериране и показване на имейл адреса.

Съвсем прост пример за динамично изписване на имейл адреса, ползвайки JavaScript:

<script type=“text/JavaScript“>
<!–
document.write(„info“ + „@“ + „domain.com“);
//–>
</script>

4. Активирайте спам защитата, предоставена в имейл клиента/програмата, която ползвате.

5. Сканирайте компютъра за злонамерен софтуер.

Голямата част от спам съобщенията в интернет не се изпраща директно от спамерите, а вместо това се ползват заразени със зловреден софтуер компютри, които са организирани под името botnet или ботнет (името произлиза от думите robot и network). Когато става въпрос за изпращане на милиони спам съобщения, при това за кратко време, спамерите биха използвали ботнет мрежата си, вместо един единствен мейл сървър. Заразените компютри се наричат още зомби компютри и са неволни изпращачи на спам. За собственика на такъв компютър, било то домашен, компютъра в офиса или работната станция в мола, тази дейност остава скрита.

6. Не отговаряйте на спам съобщенията (дори и със заявка за „Отписване“, „DELETE“ или друго), освен ако не желаете да получавате още спам.

7. Не кликайте на линковете/картинките в спам съобщенията.

Изключете показването на картинките, скриптовете и HTML в получените имейл съобщения. Когато отваряте имейл съобщение, в което се съдържа картинка или друг елемент различен от текст, вашият имейл клиент или уеб браузър зарежда/изтегля въпросния елемент от сървъра на изпращача. По този начин е възможно да се разбере вашият IP адрес, операционната система и какъв браузър ползвате, както и че вашият имейл адрес е активен.

8. Помислете да смените имейл програмата, която ползвате.

Имейл програмите, които се предоставят с операционната система, се радват на по-голям интерес от спамерите. Един наистина добър имейл клиент/програма, който се препоръчва за работа с имейл кореспонденцията, е Mozilla Thunderbird.

9. Активирайте спам филтъра, който се предоставя към хостинг услугата.

Клиентите на СуперХостинг.БГ, които ползват хостинг услуга и контролен панел cPanel, могат да активират и спам филтъра SpamAssassin.

Как да активирам спам филтъра SpamAssassin за имейл акаунтите?

SpamAssassin филтър за защита против спам съобщения

10. Добавяне на SPF запис за домейна.

SPF записът не спира входящите спам съобщения, но може да предотврати изпращането на спам от имейл адресите към вашия домейн.

SPF или как да защитите домейна си от изпращане на СПАМ

За клиентите на СуперХостинг.БГ, които имат домейни, ползващи споделен Linux хостинг и DNS сървъри, отговарящи за хостинг акаунта, имат настроени SPF записи.

Настройки на SPF запис в cPanel

 

Добро ниво на защита от спам съобщения

Както при пощенската кутия до входната врата, пълна с нежелани брошури, така и при интернет пощата, не съществува единствено, категорично и безпогрешно средство за защита против спам имейл съобщенията.

За по-лесно постигане на добро ниво на защита, борбата със спама може да се приложи като списък от действия за изпълнение.

Поставете началото на вашия списък за защита с десетте съвета от тази статия и го допълвайте при необходимост.


weblink Според различни източници, около 90% от общия трафик на електронните съобщения, е спам: www.senderbase.org ; www.symantec.com
Съществуват специално създадени международни организации, борещи се със спама. Например Spamhaus, Spamcop и други.
В статистиката на Spamhaus, за 10-те страни изпращащи най-много спам съобщения, за сега не фигурира България. Водещите в класацията са САЩ, Китай и Русия.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилата на Меган е, че може да обясни и най-сложните технологии на достъпен за всеки език.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

Оставете коментар

2 Коментара към "4 причини да получите спам и 10 съвета как да се защитите"

Уведоми ме при
avatar
agnes
Гост

за тровене на мейл ботовете може да се ползва този бутон:
http://tools.bl.ee/emails.php

Васил Тошков
Гост

Още един съвет – репортвайте със SpamCop.net . Много мощен инструмент е и трепе спамърите в зародиш, като администраторите им спират достъпа до сървърите, от които спамят.

Има разширение за Thunderburd, наречено HabuL ( https://addons.mozilla.org/bg/thunderbird/addon/habul/ ) което подготвя целия репорт и с натискането на един бутон репортвате всичкия спам наведнъж.

wpDiscuz