12 български технологични постижения, които трябва да знаете

Лятната ваканция приключва точно днес. Заветният 15 септември дойде и е време да влезем в духа на просветата с няколко български технологични постижения.

Стартът на учебната година ни вдъхнови да ви ги споделим, защото те бележат развитието на технологиите в световен мащаб. Урокът днес е посветен на всички ученици (дори и на порасналите). Обещаваме да не ви изпитваме след това. 🙂

 • Американският физик Джон Атанасов, който е с български произход, изобретява първия електронен цифров компютър, с което поставя началото на технологична революция, която продължава и до днес.
 • Към 2007 г. България е на първо място в Европа по брой на сертифицирани IT-специалисти на глава от населението и на осмо място в света по същия показател. Към началото на 2017 г. постепенно продължава да се увеличава броят на заетите в бранша: близо 20 хил. в софтуерния и над 40 хил. в аутсорсинг сектора.
 • Българинът Виктор Антонов е графичният дизайнер на една от най-популярните компютърни игри в света – Half – Life 2.
 • Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван за супер ефектите на филма “Матрицата”, е българинът Георги Боршуков.
 • Българският физик акад. Георги Наджаков открива фотоелектретното състояние на веществата, което стои в основата на фотокопирната техника и раждането на копирната машина.
 • Единственият българин с награда “Оскар” е IT специалистът Владимир Койлазов. Той беше отличен заедно със своя съдружник Петър Митев за приноса им в развитието на киноиндустрията за 2017 г. Тяхната компания е разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация. Така те имат точно толкова Оскари, колкото и Леонардо ди Каприо. 🙂
 • Първият таблет за незрящи в света е изобретен от българката Кристина Цветанова. С това тя печели награда „Изгряващ предприемач“ от Еврокомисията през 2017 г.
 • Българинът Делян Аспарухов създава мобилно приложение, предназначено за терапевти на деца аутисти през 2013 г., когато е едва на 20 години.
 • Създателят на първия дигитален ръчен часовник е българския инженер Петър Петров. Освен това Петров е откривател и на първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, първият в света безжичен сърдечен монитор и др.
 • Първата в света дигитална книга за незрящи е устройство, създадено от българина Лъчезар Цветанов, който е завършил Софийската математическа гимназия с профил Математика и информатика.
 • Чип за мобилен телефон, който получава покритие на сигнала във всички точки на Земята, та дори и в Космоса, е измислил българинът Милен Николов, който е студент по компютърни системи и технологии.
 • Благодарение на компютърна програма, създадена от Даниел Георгиев, хората с далтонизъм вече имат възможност да видят реалните цветове на нещата. Това е първото по рода си такова приложение и помага на над 300 млн. души по света.

Личностите споменати до тук също са били ученици, преди да постигнат това. Надяваме се да успеем да те вдъхновим и да събудим интереса ти към технологиите. Защото списъкът ни се нуждае от нови попълнения.

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт? [Аудио]

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!