Каква структура да избера за моя сайт? Една vs. много страници

Имате бизнес идея? Мечтаете да създадете блог или искате да продавате продуктите си онлайн? Нужно Ви е онлайн представяне на Вашата фирма? 

Ако отговорът на поне един от тези въпроси е „Да“, то значи стоите на прага на създаването на собствен сайт. Веднъж осъзнали нуждата от него, със сигурност са се появили още много питанки в главата Ви – как да го направя, сам ли да го направя, каква да бъде структурата му и пр. 

Нека заедно да започнем отнякъде – от структурата. Тази първа стъпка определя до голяма степен дали ще можете да се справите сами с него, или ще Ви е нужен специалист, както и какво дигитално решение да изберете, за да отговори на нуждите Ви.  

Е, на какво да заложите – сайт само с една страница, на която по дължина надолу да разположите всички необходими секции, или пък сайт с по-обемна структура, с менюта и подменюта? Да разгледаме предимствата и недостатъците на двата вида.

Сайт с една страница (Single-page)

Дизайнът с една страница е изчистен и простичък. Всичката информация е събрана на едно място, което улеснява потребителите, и се превърна в популярна тенденция напоследък.

Според някои проучвания сайтовете с една страница се радват на по-висока степен на конвертиране от сайтовете с много страници, тъй като потребителите се потапят по-бързо в процеса на покупка/разглеждане и има по-малко точки на контакт, които е възможно да бъдат заблуждаващи или разсейващи.

Предимства

Лесна навигация и прегледност

Създавайки сайта си само с една страница, по която потребителите да скролират надолу и нагоре, Вие си гарантирате, че всички елементи и информация ще бъдат лесно откриваеми. Можете да добавите меню в горната част, което да спомогне бързото прехвърляне към съответните секции чрез котви.

Научете: Как да създадете страници тип „котва“ в сайта си със Сайт билдър?

Освен това, не е необходимо да мислите разнообразни дизайнерски решения, тъй като имате само една страница с отделни блокове, които ще са взаимно свързани визуално и като съдържание. 

Именно Сайт билдър е и най-лесното решение в нашето портфолио, с което буквално за часове можете сами и без почти никакви технически познания да създадете работещ сайт визитка с една страница (или повече страници) за Вас и Вашата фирма. Разполагате със 7-дневен тестов период и подарък домейн .eu.

Мобилна версия

Мобилната версия на предстоящия Ви уебсайт никак не е за подценяване, тъй като огромна част от потребителите използват предимно или само мобилни устройства за сърфиране и пазаруване онлайн. 

Сайтът с една страница е удобен за мобилна версия, тъй като потребителите са много привикнали към безкрайното скролиране надолу в интерфейсите на социалните мрежи например. Не забравяйте обаче да добавите бутонче за връщане в началото на страницата. Това е удобство, което ще спести досадното обратно скролиране. 

В допълнение, липсата на менюта и дребни кликаеми елементи ще направи потребителското изживяване още по-интуитивно и ще елиминира риска от отпадане поради объркване или неразбиране на възможните действия. 

С нашите Сайт билдър специалисти подготвихме видео, за да научите: Как да оформим мобилната версия на сайта си? [Видео]

Създава се по-лесно и бързо, поддръжката е по-достъпна

Да създадете сайта си с една страница с помощта на Сайт билдър, както вече споменахме, ще Ви отнеме броени часове и между 3 и 10 лв. на месец, за да бъде той онлайн. 

С всички ъпдейти след това ще можете да се справите и сами, но винаги имате и възможността да се допитате до нашите експерти.

Дори и да изберете специалист, който да създаде и поддържа сайта Ви, направен на Сайт билдър или пък на WordPress, а защо не и на произволна друга платформа, когато той се състои от само една страница, цената на изработката и поддръжката ще е в пъти по-достъпна. 

Недостатъци

Лимитирано пространство за надграждане

Липсата на менюта може да бъде както улесняващ фактор в изживяването на Вашия уебсайт, така и да затрудни потребителите, ако ги накарате да скролират твърде много. Или пък ако не подредите блоковете един след друг в добра логическа последователност. 

Лимитираното пространство би могло да възпрепятства и разрастването на уебсайта Ви. Въпреки че реално няма формално ограничение в дължината по вертикалата, колкото повече елементи натрупате, толкова намалява вероятността Вашите потребители да стигнат до края. 

Освен това, някои по-специфични текстове, инфографики или снимки може и да не пасват на начална страница, а да се нуждаят от обособено за целите си място.

Ограничени SEO възможности и по-трудно проследяване

По-малкото съдържание в уебсайта може да се отрази негативно на оптимизацията му за търсачки. Ключовите думи, които можете да поместите, са по-малко от тези в мултикатегорийните уебсайтове, а линкът (URL) ще е само един – Вашето домейн име, вместо различни специфични линкове, според темата на секциите в сайта.

В тази връзка е и следващият недостатък, а именно по-трудното споделяне и проследяване на конкретна секция/информация в сайта. В инструменти като Hotjar и Google Analytics ще можете да виждате общите трафик и поведение, но не и да сегментирате. Това пък от своя страна може да се отрази негативно на изводите, които си правите на база данните, за бъдещето Ви развитие.

Споделяме Ви как да направите: SEO оптимизация на сайта, изграден на Сайт билдър.

За кого е подходящ?

Със своите предимства и недостатъци, сайтовете с една страница, често изградени на Software-as-a-Service платформа, като Сайт билдър, са изключително подходящи за следните случаи. Изберете този вариант, ако: 

❤️ имате нужда от ландинг страница на промоция;

❤️ искате сайт портфолио;

❤️ организирате събитие и искате да го популяризирате;

❤️ предстои да представите нов продукт;

❤️ искате сайт визитка за Вас и Вашия стартиращ бизнес.

Сайт с много страници (Multi-page)

Традиционното дизайн решение, което повечето уебсайтове в интернет следват и което много специалисти биха Ви предложили, е сайт с множество страници и категории. При него имаме една основна начална страница и менюта, които водят към останалите.  

Предимства

Неограничени възможности за развитие

Проекта за сайт с много страници можете да развивате и надграждате според Вашето желание и планове. Можете да добавяте нови продукти в портфолиото си или да увеличавате обема на съдържанието с нови теми и ниши, в които фирмата Ви оперира. Това е голямо преимущество, особено при онлайн магазини, които имат амбицията за растеж. 

В повечето случаи подходящо решение за екомерс проекти с подобни амбиции е сайтът да бъде разработен на платформа с отворен код като WordPress с плъгин WooCommerce. Това Ви дава пълната свобода, от една страна да творите в спецификата на функционалностите на Вашия бранд, а от друга – възможността да бъдете част от огромната WordPress общност от експерти, които непрестанно усъвършенстват платформата и нейните плъгини.

За да бъдете онлайн с WordPress сайт, препоръчваме да изберете от плановете на WordPress хостинг услугата ни, с които получавате инсталиран WordPress, готов да започнете да творите.

Пълноценна SEO оптимизация

Повече страници означава повече съдържание, повече ключови думи, мета тагове и описания. А ако направите тази оптимизация по правилния начин, ще си гарантирате органичен трафик в изобилие и то напълно безплатно. 

При уебсайта с много страници е добре да добавите и Блог секция. В нея ще можете да създавате авторско съдържание, което ботовете на търсачките ще обхождат и индексират, класирайки сайта Ви на ключови позиции при търсене. Ето и още няколко съвета за добро SEO.

Множество функционалности за по-добро потребителско изживяване 

В сайта с много страници и категории можете да обособите всички секции, джаджи и функционалности, които Ви дойдат наум, така че да гарантирате на потребителите си изживяване от високо ниво.

Да, не бива да прекалявате, но пък наличието на меню позволява да бъдат пропуснати онези страници, които потребителят не се интересува или не желае да вижда. За да не превърнете това в недостатък, важно е да организирате менютата интуитивно. За целта може да направите предварителни тестове с приятели и колеги, като ги помолите да споделят своето мнение по въпроса.

Само можете да спечелите и ако се допитате до специалист. В нашия списък с доверени партньори, ще откриете един куп такива.

Ако пък сте решили да направите първите си стъпки в WordPress напълно сами, то започнете с нашия наръчник – WordPress уроци, инструкции и помощни статии.

Недостатъци

По-сложна поддръжка

Както се досещате, по-големите дигитални проекти предполагат и повече поддръжка. Обемът съдържание за актуализация ще е по-голям, а повечето функционалности ще са резултат от различни плъгини, които периодично също се нуждаят от обновяване. 

Настройките за проследяване на резултати и свързване с различни рекламни платформи ще отнемат повече от времето на специалистите, на които сте се доверили, и респективно ще увеличат обема на заплащането.

От друга страна, ако решите да се справяте с тези задачи сами, рискувате да се сблъскате и с проблеми и бъгове, които да не можете да решите. 

В някои от тези казуси може да Ви съдейства нашият WordPress екип от експерти, като част от услугата ни – Професионална WordPress поддръжка. При нея разчитате на съдействие в критични ситуации като невъзможност за достъп до администрация, липса на връзка с базата данни, нужда от смяна на основен домейн и пр.

По-трудна разработка на мобилна версия

Вече отбелязахме, че мобилната версия на уебсайта е от ключово значение за модерните потребители. 

Ако изберете да структурирате сайта си с разнообразие от страници, имайте предвид, че след това всяка от тях ще трябва да се сдобие и с прегледна мобилна версия. 

Необходимо е бутоните да бъдат лесно кликаеми, елементите да не са твърде дребни, снимките да се виждат ясно и т.н. Споделяме Ви още 10 добри практики при изграждане на мобилна версия на сайта.

За кого е подходящ?

Изберете структура с отделни страници, ако: 

❤️ продавате онлайн и сте развиващ се бизнес;

❤️ искате да създадете личен или корпоративен блог;

❤️ подготвяте сайт за Вашата компания и искате да включите различни секции, в които да я опишете;

❤️ създавате медиен проект;

❤️ изграждате какъвто и да е друг тип сайт с по-обемна и разнообразна информация.

***

Е, надяваме се, че избутахме малко облаците с въпроси, надвиснали над главите Ви, докато се чудите откъде да започнете първия си сайт. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате и още въпроси. На разположение сме 24/7 по чат, имейл или телефон.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Паулина Пенчева
Паулина Пенчева
Поли е позитивна и амбициозна. Прави редовни гмуркания в дигиталния океан по най-различни проекти и кампании. Готова е да работи неуморно в името на ефективността и добрия резултат. Нейната #СуперСила се изразява в това, че се изправя безстрашно пред всяко предизвикателство... за да създава нови и интересни материали за СуперКлиентите!
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други