VPS vs. CloudVPS

Едно от най-важните решения, което е нужно да вземете при стартиране на онлайн проект, е за избора на подходяща хостинг услуга. Ако се колебаете между VPS и CloudVPS, това е статията, която ще ви помогне да вземете правилното решение.

Ъпдейт:
От 26 април 2018г. Cloud услугите не са налични на нашия сайт. По начина, по който се предлагаха, не са актуални и търсени от клиентите ни. За да предоставяме завършени решения на нашите клиенти, всичките ни услуги вече са Cloud базирани, включително виртуалните сървъри (VPS) и Managed VPS сървърите с ALL SSD.

Вашият сайт използва специфичен софтуер (Node.js, Ruby On Rails, Django framework, Subversion (SVN) server, GIT repository, NoSQL Databases и др.), генерира висок трафик и се нуждае от повече ресурси? Вие или вашият IT екип знаете какво е root достъп и искате да се възползвате от него?

Ако отговорът на тези въпроси е „да“, правилното хостинг решение за вашия сайт е виртуален сървър, като той може да бъде VPS или CloudVPS. Въпреки сходството в имената, между тези две услуги има съществени разлики. Именно на тях ще обърнем внимание. Но първо да си отговорим на въпроса:

Какво означава съкращението VPS?
V – virtual (виртуален)
P – private (личен)
S – server (сървър)

VPS e общо понятие за виртуален сървър. От самото наименование става ясно, че поръчвайки си VPS, вие получавате логически отделен и напълно независим сървър, на който можете да разположите всяко приложение, което желаете. Това виртуално обособено място е само ваше. Вие не го делите с други потребители, както е при споделения хостинг. На него можете да инсталирате както Linux, така и Windows базирана операционна система. Получавате пълен (root) достъп до виртуалната машина.

Всичко изброено по-горе се отнася както за VPS, така и за CloudVPS услугите. А ето в какво се състоят разликите.

С VPS като услуга вие получавате достъп до виртуална машина с предварително зададени фиксирани параметри. При този тип услуга вие можете да избирате сред предварително конфигурирани виртуални сървъри, като заплащането е на месечна база. Ако желаете да увеличите или намалите параметрите, които използвате, ще е нужно да преминете на друг план.

По различен начин се случват нещата при CloudVPS услугите. Тук вие сами създавате своя виртуална машина с параметри, определени от вас (т.е. вие създавате VPS с параметри, които отговарят на вашите изисквания). Тези параметри можете да промените по всяко време, като това няма да доведе до спиране работата на вашия сайт.

При CloudVPS услугата вие предварително зареждате определена сума по вашата Cloud сметка в специален Cloud акаунт. В рамките на този акаунт вие можете да стартирате повече от една виртуална машина, всяка с различни параметри. Цената се определя на база използваните от вас ресурси и се удържа от предватирелно заредената сума по вашата Cloud сметка. Услугата е подходяща за сайтове, при които се наблюдават пикове в трафика (например при организиране на тв реклама или промоция).

Ето и още някои сравнения между VPS и CloudVPS.

VPS CloudVPS
Параметри Фиксирани Задават се от клиента
Брой виртуални машини 1 брой Неограничен
Системна администрация Поръчва се допълнително Поръчва се допълнително
Гъвкави ресурси Да Да
Контролен панел за управление cPanel Поръчва се допълнително Поръчва се допълнително
Пълен root достъп Да Да

Нашата препоръка е да използвате CloudVPS, когато наблюдавате пикови моменти в използването на ресурси от вашия сайт. Така ще се възползвате от най-голямото предимство на тази услуга – гъвкавостта.

Ако сайтът ви е еднакво натоварен през цялото време и желаете да използвате специфичен софтуер, правилният избор за вас е VPS услугата.

Цветoмира Трифонова
Цвет знае колко трудно изглежда създаването на сайт в началото и колко лесно се оказва в последствие. СуперСилата на Цвет е, че знае какви въпроси си задават начинаещите уеб ентусиасти и има отговор за всеки един от тях.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments