Защо и как да активираме нова версия на PHP за WordPress?

PHP е двигателят на WordPress. А нова версия на PHP означава подобрения по този двигател и поправки на открити неизправности в работата му. 

Подобно на двигателите при автомобилите – по-новите им модели са по-икономични, но по-производителни, по-щадящи природата, но по-надеждни, и още по, по, по. Но вместо да сменяме масло, при ремонт на PHP двигателя се налага да подменяме остарял и блокиращ PHP код. Не точно ние, потребителите на WordPress, но разработчиците му.

Всяка следваща версия на PHP е по-бърза, с подобрена сигурност и нови възможности. Поради това сайтовете, които използват новите PHP версии, са по-бързи и по-защитени, отколкото тези, които използват стари PHP версии.

Защо да използваме нова версия на PHP за WordPress?

Сигурност, скорост и съвместимост.

Използването на стари версии на PHP крие риск за сигурността на сайта. В тези версии биват откривани уязвимости, които може да се използват от злонамерени лица за пробив в сайтовете. Единствената защита от това е, да се активира редовно най-новата версия на PHP и да се обновяват версиите на WordPress, темата и плъгините.

Скоростта е друга голяма причина за активиране на нова PHP версия за сайта. Всяка следваща PHP версия идва с много подобрения по функциите и производителността. Особено забележимо ускорение в зареждането на сайтовете видяхме при превключването от PHP 5.6 към PHP 7.x. Но най-новата версия към момента PHP 8 също има големи подобрения по производителността.

Друга причина е съвместимостта с новите версии на WordPress, темата и плъгините. Ако не използвате нова версия на PHP, няма да можете да обновите WordPress и плъгините му до най-нови версии. 

Вижте още: Необновените плъгини – риск за сигурността на сайта (и пречка за ускоряването му) | Blog

Ползите от използването на нова PHP версия за сайта:

 • Подобрена обща сигурност на кода, от което и на сайта; 
 • Подобрена производителност на сайта, от което и по-бързото му зареждане; 
 • Ще можете да обновявате WordPress, темата и плъгините до най-новите им версии;
 • Ще можете да инсталирате нови и модерни плъгини, които не работят със стари версии на PHP.

Какво се има предвид под „нова версия на PHP“?

WordPress платформата е написана на програмния език PHP. Файловете ѝ съдържат PHP код, който се изпълнява на сървъра при всяко зареждане на страница от сайта в браузъра. От изпълнението на PHP кода се генерира HTML кодът на всяка страница в сайта.

Сървърната програмата, която разбира PHP езика (граматиката и думите му) – тоест чете и изпълнява PHP кода във файловете, се нарича PHP интерпретатор (или PHP двигателят Zend Engine). От този интерпретатор зависи колко бързо и как ще се изпълни PHP кода. 

Нова версия на PHP означава две неща:

 • Нова версия на PHP интерпретатора. Има подобрения в производителността и поправки на неизправности в PHP двигателя. Понякога това може да означава, че от него са премахнати някакви стари функции, които не работят добре и са добавени нови.
 • Нова версия на PHP езика. Има подобрения по самия програмен език PHP – например промени по синтаксиса му или може да са добавени нови функции, оператори и други.

Поради това, когато се опитаме да подадем стар PHP код (например написан по правилата на PHP 5.6) на PHP двигател (например PHP 8), има голяма вероятност той да не проработи, да не се изпълни. Най-често се получава съобщение за грешка и страницата или целия сайт не се зареждат. Пример за такъв случай е, когато активираме PHP 8 двигателя за стара версия на WordPress (или плъгин, тема), която има стар PHP код (PHP 5.6).

И обратното. 

Ако имаме обновен PHP код, в който са използвани новите функции от PHP 8, но го пуснем на стара версия на PHP двигателя (например 5.6), то със сигурност новите функции няма да работят.

PHP 8.x – новата версия на PHP

Към момента най-новата версия на PHP, която можете да активирате в cPanel, е PHP 8.0. В тази версия има много подобрения по езика и производителността на PHP двигателя. 

Вижте повече: PHP 8.0 с JIT компилатор и много подобрения | Blog

Скоро в cPanel ще бъде налична и следващата нова версия – PHP 8.1. Абонирайте се за блога, за да получавате известия за нови статии.

Старите PHP версии не получават подобрения и поправки по сигурността. Активната поддръжка на PHP 7.4 приключи ноември 2021 г., а поддръжката по сигурността ѝ ще приключи ноември 2022 г. При първа възможност е добре да активирате новата версия PHP 8 за WordPress.

Активиране на нова PHP версия за WordPress

Активирането на нова PHP версия за WordPress е лесно през PHP Manager by SuperHosting в cPanel. Но преди това, трябва да се уверите, че WordPress, темата и плъгините са съвместими с новата версия на PHP.

Ако в сайта всичко е обновено до последни версии, например WordPress е обновен до 5.9 и темата и плъгините са обновени, превключването към PHP 8 не би трябвало да създаде никакви казуси с работата на сайта.

За всеки случай направете бекъп на сайта или проверете от кога е последният системен бекъп в cPanel » WordPress Manager by SuperHosting » избор на сайта » Възстановяване на архив. Ако датата на бекъпа Ви устройва, активирайте новата PHP версия. Ако забележите, че някоя функционалност в сайта не работи коректно, можете да върнете предишната версия на PHP – отново през PHP Manager by SuperHosting в cPanel.

Бележка: През PHP Manager by SH може да се активира нова PHP версия за целия хостинг акаунт или само за отделен сайт в него.

Активирането на нова PHP версия е по-сложно, когато компонентите в сайта не са обновени и използват стар PHP код. В този случай първо е нужно да обновите WordPress, темата и плъгините и след това да активирате новата PHP версия.

За безпроблемно активиране на нова PHP версия за сайта следвайте следния план:

 1. Създайте тестово копие на сайта;
 2. Обновете всичко в копието – WordPress, темата, плъгините;
 3. Активирайте нова PHP версия за копието през PHP Manager by SuperHosting (за конкретна директория);
 4. Тествайте подробно работата на сайта, темата и плъгините;
 5. Направете бекъп на реалния сайт;
 6. Приложете промените върху реалния сайт, след като всичко е тествано и функционира коректно.
WordPress помощ

Ако Вашият WordPress, темата или плъгините му са със стари версии, превключването към нова PHP версия може да предизвика казуси с работата на сайта. Не поемайте риска да счупите нещо по сайта. Вместо това оставете нашия WordPress екип да Ви съдейства с проверката, тестовото копие и настройките на PHP.

Вижте нашите планове за Професионална WordPress поддръжка

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!