Що е то „социални умения“ и как да ги развием? [Интервю]

Чували ли сте термина „soft skills“? За някои от Вас вероятно е по-познат като „меки умения“ или, казано другояче, социални умения. Това са онези способности, които ни помагат да комуникираме успешно с колеги, партньори, приятели и близки, както и да се адаптираме по-лесно към заобикалящата ни среда.

Най-често това са:

 • умение да водим диалог;
 • умение да приемаме градивна критика и обратна връзка;
 • умение да ръководим/работим в екип;
 • умение да проявяваме разбиране и толерантност;
 • умение да работим под напрежение и да запазваме самообладание;
 • умение да се сприятеляваме;
 • умение да игнорираме дребнавостите;
 • умение да бъдем гъвкави и позитивно настроени и още много.

Обикновено тези умения не се преподават в училище или в университета и трудно бихме могли да ги развиваме сами освен ако не потърсим съдействие от професионалист.
С такъв Ви срещаме в следващите редове.

Представяме Ви Мадлен Арам, избрала да започне своето дигитално приключение с помощта Сайт билдър. Тя съумява да презентира своята идея онлайн, изграждайки сама сайта си www.madlenaram.com, който се оказва един от най-мощните инструменти за развитието на нейния бизнес.

Научете какво още ни сподели Мадлен в интервюто, което даде за нашия СуперБлог.

1. Как бихте представили себе си и бизнеса си с няколко думи?

Като треньор по бизнес английски и социални умения (soft skills), разбирам от първа ръка важността на мотивацията, индивидуалността и личната ангажираност в процеса на обучение и професионално развитие. Старите начини на преподаване и консултиране вече не са толкова ефективни, колкото са били за времето си.

Днес черпим по-голяма полза от коучинга, върху който фокусираме самосъзнанието си, отворената комуникация, поведението и влиянието. Резултатът от всички тях е дълбока личностна трансформация.

Целта на работата ми е да насърчавам професионалистите и бизнес лидерите да демонстрират себе си без бариери, да изразяват мненията и възгледите си с лекота и осмисляне и да общуват на английски свободно и убедително.

2. Как се появи идеята Ви за собствен бизнес?

Предлагам коучинг за бизнес английски и социални умения, защото в практиката си наблюдавам, че много хора на управленски позиции имат за цел да развиват и подобряват различни свои умения. Освен това се нуждаят от специализирана подготовка на английски език и напътствия да заявят самоувереността си и лидерските си качества.

Тук влиза в действие моята авторска комуникативна коучинг методика. Тя съчетава интерактивно обучение, повишаване на социалните умения чрез задълбочаване на езиковите знания по английски и прилагането на основните принципи от областта на лайф коучинга.

Комуникативният коучинг е уникален подход, който позволява едновременно развитие на меки умения и овладяване на езика чрез дискусии, импровизации, ролеви игри, слушане и задаване на въпроси, самонаблюдение и обратна връзка.

3. Каква е ролята на сайта и какви са ползите му за Вашия бизнес?

Ползите са многобройни и категорични.

Чрез сайта, който направих – www.madlenaram.com, съумявам да представя концепцията си в детайли, да презентирам себе си, да популяризирам коучинг програмата си, да таргетирам потенциалната си аудитория и като цяло да затвърдя присъствието си в интернет пространството.

А това е особено важно, когато се стремиш да развиваш бизнеса си и искаш да вървиш напред. Онлайн присъствието е едно от условията за успех.

4. Защо избрахте Сайт билдър за платформа на Вашия сайт и какво Ви спечели в платформата?

Разгледах някои алтернативни популярни платформи, когато се роди идеята ми да създам свой собствен сайт, какъвто исках. Но Сайт билдър ме спечели с изключително интуитивния и семпъл интерфейс.

Щом започнах да разучавам панела, не само, че нещата се случваха с лекота, но и наличните инструменти и функционалности в системата ми дадоха възможност да изобразя всичко точно, както си го представях. Това, което високо оценявам, е, че

платформата може да се ползва и от потребители, които са без особена техническа грамотност и познания в областта на информационните технологии.

Нещо повече – екипът, който работи за Сайт билдър, винаги е толкова отзивчив и подготвен при всеки мой въпрос, че работата ми с всеки от операторите беше наистина обогатяващо и приятно изживяване. Не знам дали, ако бях избрала друга платформа, щях да имам достъп до толкова много своевременна помощ и адекватни решения.

5. Как се справяте с предизвикателствата от гледна точка на Вашата дейност?

Аз съм човек, който възприема всички предизвикателства като възможности. Именно в тези особени времена хората все повече осъзнават ползите и значението от надграждането на личностните и лидерските си умения.
Така те могат да бъдат:

 • актуални спрямо текущата ситуация, новите технологии и тенденциите;
 • адаптивни към всякакви условия и заобикалящата ги бизнес среда;
 • по-подготвени емоционално и психологически, когато преминават през колелото на живота.

madlen-aram-interview

6. Какъв съвет бихте дали на всеки, който още не е стартирал дигиталното си присъствие или се колебае?

Чрез дигиталното присъствие е много по-лесно, бързо и модерно да достигнеш до хората, когато искаш да презентираш продуктите или услугите, които предлагаш. Съветвам хората, които все още се колебаят по някаква причина относно старта на своя сайт, да се впуснат в това приключение и да използват преимуществото на технологиите, доколкото бизнесът им позволява.

Сайтът е добра инвестиция в дългосрочен план, която може да ти донесе единствено ползи, ако знаеш как да я управляваш правилно и разумно.

Чудесен завършек на историята на Мадлен. Използването на технологиите в комбинация с желанието ни да се развиваме личностно и професионално винаги водят до успешни резултати. Важното е да бъдем упорити, последователни и постоянни в това, което правим.

Надяваме се думите на Мадлен да са послужили като заряд за едно ново начало на тези от Вас, които още не са стартирали дигиталното си присъствие. Възползвайте се от възможностите на Сайт билдър и бъдете готови да посрещнете добрите резултати, свързани с Вашия бизнес.

А за още вдъхновяващи истории и полезни съвети, свързани с развитието на Вашия бизнес в уеб, не пропускайте да се абонирате за СуперБлога!

АБОНИРАНЕ

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт [Аудио]

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ ) [Аудио]

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин [Аудио]

6
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
CYBER WEEK
Домейни на СуперЦени!
Избери сега!