Joomla! 3.8 – с нов URL рутер и първи стъпки към Joomla! 4.0

Joomla! 3.8 излезе официално днес и както се очакваше, и беше обещано, новият URL рутер вече е факт.

Другото съществено в тази версия е полагането на мост за съвместимост и преход от 3.х серията към възможностите и промените в следващата основна версия на системата – Joomla! 4.0.

Ето малко повече за интересните новости в Joomla! 3.8.

Новият URL рутер

Новият и модерен рутер вече е в Joomla! 3.8, но не е активиран по подразбиране. А причината за това е, че има несъвместимост между старите адреси от предишния рутер и функционалността на новия рутер. До момента разработчиците все още работят по решение, което да позволи старите адреси да продължат да функционират и след превключване към новия рутер.

За адресите в сайта вече можете да изберете дали да ползвате:
– досегашния рутер;
– новия рутер;
– новия рутер, с премахнати IDта от адресите.

Ето как изглежда URL адресът на статия, при всеки от трите варианта:

досегашен рутер: /article-categories/72-park-site/photo-gallery/animals/25-koala
(при превключване към новия рутер, този адрес ще генерира „404 URL invalid“)

нов рутер с IDта: /article-categories/26-park-site/28-photo-gallery/72-animals/25-koala
(при превключване към новия рутер без IDта, този адрес ще генерира „404 URL invalid“)

нов рутер без IDта: /article-categories/park-site/photo-gallery/animals/koala
(при превключване към предишния рутер, този адрес ще генерира „404 URL invalid“)

Тези адреси са генерирани при тестване с примерните данни (sample data) на новоинсталирана Joomla! 3.8. Пълният адрес при тестовите данни е „mysuperjoomla.com/using-joomla/extensions/components/content-component/article-categories/park-site/photo-gallery/animals/koala“.

За момента към рутера няма допълнителни опции и настройки, като например задаване на структура и логика за вида на адресите.

Подробно описание на новия рутер в помощната документация на Joomla!: New Routing System

Активиране на новия рутер

Активиране на новия рутер

Новият рутер може да се активира за системните компоненти в Joomla!, които го поддържат – Content, Contacts, Users и Newsfeeds.

Опцията за активиране се намира в настройките на дадения компонент, в таб Integration -> URL Routing, с превключване от Stable към Experimental. За да се премахнат IDтата от адресите, активирайте „Remove IDs from URLs„.

Името на опцията за новия рутер e „Experimental, но най-вероятно ще бъде променено със следващата нова версия на системата.

За нови Joomla! сайтове

Новите Joomla! сайтове могат и трябва да се възползват от новия рутер. За момента при нова инсталация автоматично е активиран досегашния рутер. След нова инсталация на Joomla! 3.8 активирайте новия рутер.

За вече съществуващи Joomla! сайтове

Новият рутер има нови възможности и начин на работа, което може да промени структурата на вече съществуващите url адреси в сайта.

Сайтовете със съществуващи адреси, генерирани от предишния рутер, е препоръчително да НЕ превключват към новия рутер.

Превключване към новия рутер (и без IDта) е възможно, но първо ще трябва да го тествате много внимателно с вече съществуващите адреси на вашия сайт. Тестовете е препоръчително да се направят с копие на сайта, в тестова среда. След като активирате новия рутер, извършете проверка на всички адреси в сайта, дали се зареждат, дали за някои не се получава съобщение „404 URL invalid“. Всеки стар адрес, който генерира съобщение 404, ще трябва да се пренасочи с 301 към новия му вид.

Премахване на IDто от адресите

Функционалността за премахване на ID-то от адресите е вградена в системата на новия URL рутер. Всеки нов сайт на Joomla!, който използва новия рутер, няма да има нужда от темите „Как се ‘лъже’ рутер на Joomla 3.x?“ и „Remove article id from url for joomla 3.0„. 🙂

След като функционалността за премахване на IDто вече е вградена в новия рутер, вече съществуващите разширения за Joomla!, специално създадени за тази цел, ще отпаднат.

Хубавото е, че няма да се налага повече да се ползват „хакове“, за да се премахват IDтата от адресите. Един такъв „хак“ беше с промяна на системните файлове на Joomla!, при който след всеки ъпгрейд на системата, промените трябва да се нанасят наново. Друг „хак“ е чрез създаване на меню item за всяка статия, а с новия рутер и това ще отпадне.

И още:

  • Нов начин за наименуване на класовете в PHP. В Joomla! 3.8 е предоставена съвместимост между досегашния и новия начин за наименуване на класовете в PHP. При разработката на Joomla! 4 са направени някои промени в кода на ядрото: на разработчиците позволява както да ползват стария начин на дефиниране на класове, така и новия начин – чрез namespaces.
  • Инсталиране на примерни данни (sample data). Добавена е възможност да се инсталират примерни данни и след като инсталацията на системата е приключила. Това ще позволи на разработчиците на модули да предоставят примерни данни за своите модули, които ще се инсталират лесно с инсталацията на модулите.
  • Поддръжка на Sodium Encryption.
  • всички поправки в тази версия: Joomla! 3.8.0

Joomla! 4

От jQuery към органичен JavaScript + CSS3 Библиотеката jQuery ще бъде изместена в ядрото на системата от чист JavaScript код (наричан шеговито VanillaJS).

Минимум PHP 7+ С идването на новата основна версия Joomla! 4.0, идва и изискването за минимална версия на PHP 7+ за нея. PHP 7+ се поддържа на всички наши хостинг услуги, единствено е нужно да се активира през контролния панел cPanel. Задължително е системата на сайта да поддържа тази версия на PHP.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт?

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!