Нови политики за управление на контактните данни за домейни

Превенция над собствеността и по-голяма сигурност от 1.12.2016 г.

Преди близо 3 години, на 1 януари 2014 г. влязоха в сила допълнителните изисквания за верификация на контактните данни при нова регистрация на домейн.

От 1 декември тази година влиза в сила и нова политика на ICANN, създадена да регулира промяната на контактните данни за регистрирани домейни.

Накратко, за допълнителните изисквания на ICANN

Съгласно новите политики, всяка промяна в контактните данни на домейна (име и фамилия или имейл адрес или име на организация) ще се третира като заявка за смяна на собственост на домейна, т.е. като прехвърляне на домейна от едно на друго физическо или юридическо лице. За да се осъществи промяната, е необходимо и старият и новият регистрант да потвърдят, че са съгласни с нея.

За целта веднага след промяната регистраторът ще изпраща имейл на контактния имейл адрес за домейна и чрез линк в имейла регистрантът ще потвърждава, че е съгласен с извършената промяна. Ако промяната на информацията включва и промяна на имейл адреса, то верификационният имейл ще бъде изпратен и до стария, и новия имейл адрес, като за осъществяване на промяната ще бъде необходимо потвърждение и от двата имейл адреса.
След като промяната в контактните данни е осъществена успешно, домейнът автоматично се заключва за трансфер за срок от 60 дни.

Промяната засяга всички домейни от областите .com, net, .org, .info, .biz, както и всички останали gTLD* домейни. Промяната не засяга домейните от областите .bg. .eu, .ею и CCTLDs.

Тук възникват някои въпроси, на които новите политики не дават ясни отговори:

  • Ами ако старият имейл адрес не работи?
  • Ами ако нямате достъп до имейл адреса?
  • Защо една малка корекция в името ще бъде третирана като заявка за промяна на собственост?

Тези и още редица други въпроси си задавахме и ние като хостинг компания с над 100,000 домейна, както и всички регистратори, с които работим. Общото мнение на всички по-големи регистратори е, че новата политика не дава допълнителна полза на регистрантите, а по-скоро ще доведе до затруднения, свързани с управлението на контактните данни на домейните.

Нашата цел е била и е да улесняваме нашите клиенти при ползването на предоставяните от нас услуги.

За да направим приложението на новата политика по-лесно и за да не се налага имейл верификация за всяка промяна в данните, сме добавили клауза в общите ни условия за регистрация на домейн.

Тя гласи, че регистрантът на домейн упълномощава доставчика да действа като упълномощен представител (Designated Agent) и да одобрява всяка промяна в данните на регистранта от негово име. По този начин процесът по промяна на данните на вашите домейни при нас след 01.12.2016 г. няма да се промени и няма да се изискват допълнителни верификации.

Каква е промяната при СуперХостинг.БГ?

Единствената промяна ще бъде, че домейнът ще остава заключен за 60 дни след промяна на контактните данни, което е една добра мярка за сигурност и предпазва регистранта от неоторизиран трансфер на домейна без негово знание и съгласие.

За да не се стига до неприятни ситуации, в контролния панел за управление на домейна, ние ще предупредим всеки наш клиент, че след промяната на контактните данни, домейнът ще остане заключен за трансфер в рамките на следващите 60 дни.

Всички наши клиенти ще бъдат уведомени по имейл за предстоящите промени, като всеки притежател на домейн при нужда от актуализация на контактната информация ще може да го направи и преди новите политики да са влезли в сила.

Вашият домейн е вашата онлайн идентичност. Затова ви съветваме: Когато закупувате нов домейн, винаги го регистрирайте на ваше име или на името на вашата фирма. Не оставяйте на трети лица да регистрират ваш домейн. По този начин ще гарантирате, че избраният домейн е само ваша собственост.

*gTLD – Generic top-level domain

Светослав Илиев
Светослав Илиев
Светльо е незаменима част от СуперЕкипа и главен смутител на реда в офиса. СуперСилата му е, че може да подреди всички проекти като пъзел, а multitasking-ът му е в кръвта. Във всеки един момент знае кой е правилният ход към подобренията и как клиентите да са винаги доволни!
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.