Вместо кирилица виждате символи в сайта си

Тази публикация със „Съвети от support- a“ дава ценна и синтезирана информация за това как да избегнете или коригирате некоректното визуализиране на кирилицата в сайта ви. Колегите от техническия екип са се постарали да опишат най-често срещаните случаи и решенията. Разбира се, в заключение са ценните съвети и добри практики за коректното и успешно реализиране на вашите проекти на кирилица. Ще се радваме да отговорим на всички ваши въпроси по разглежданата тема, както и да дискутираме с вас подобни случаи и казуси. Оставете своите коментари под публикацията – колкото повече (коментари), толкова повече (в случая – полезна информация)! 🙂

Една доста често срещана ситуация, в която нашите клиенти имат нужда от професионално съдействие е следната: Преместили сте сайта си на нов хостинг или сте инсталирали нова система. Всичко, или по-скоро почти всичко работи коректно…Отваряте сайта и вместо да прочетете „Добре дошли“, виждате само „????? ?????“. Всъщност цялата кирилица в сайта се визуализира във въпросителни знаци…Какво ще направите?

Или ще се свържете с вашата (нашата) надеждна техническа поддръжка 🙂 за помощ, или пък можете да прочетете следващите редове! 🙂

Причината „Добре дошли“ да се визуализира като „????? ?????“

Причината е в разликите между енкодингите на html-а, на връзка на приложенията с базата данни и на самите данните в базата данни.

Най-често визуализацията на въпросителни вместо кирилица се получава, ако в html-а се използва енкодинг UTF-8 или Windows-1251, а данните са записани в базата в енкодинг latin1. В phpMyAdmin кирилицата също не се вижда коректно, а се визуализира по подобен начин:

Äîáðå äîøëè

Решението

Решението е да се преконвертира съдържанието на базата данни. Важно е да знаете, че ако има записани данни в базата данни, то трябва и те да се преконвертират.

Колацията на базата данни, таблиците и полетата има значение за записването на данните в базата. Смяната им няма да промени записаната вече информация.

Преконвертиране

Преконверирането на данните може лесно да се направи, например чрез използване на Linux командата: iconv.

Повече за синтаксиса на командата iconv, можете да намерите в нашата помощна страница:

В сайта вместо кирилица се визуализират „????????????“. Какъв е проблема и как да го коригирам?

Определяне на енкодинга

За да можете да разберете в какъв енкодинг да преконверирате базата данни, най-лесно е да видите какъв енкодинг се използва в html-а. За целта, можете да отворите сайта, след което да изберете View » Page Source или клавишната комбинация Ctrl+U.

Едни от най-често срещаните случаи са:

Промяна на енкодинга при връзка на приложенията с базата данни

При свързване с база данни се използва енкодинга, зададен по подразбиране в настройките на сървъра. Може да се промени при необходимост, като промяната се прави в кода на сайта. Веднага след като се осъществи връзката с базата данни се добавя:

mysql_query("SET NAMES 'енкодинг' ");

Съветите на техническия екип:

Добра практика е при първоначалната разработка на сайта да дефинирате един и същ енкодинг. Трябва да обърнете внимание на енкодинга в html-а, колацията на базата данни, таблиците и полетата, както и връзката на приложенията с базата данни. Ако се различават, ви препоръчваме да зададете един и същ енкодинг. Така ще бъдат избегнати проблеми с коректната визуализация на данни за бъдеще.

Също така, добра практика е да се прави връзка с базата данни в един файл, който да се извиква където е необходимо. Отварянето на връзка към база данни във всеки един файл, в който се изпълнява SQL заявка, не е препоръчително, защото при необходимост от редакция, дори и в данните за връзка към базата данни, ще доведе до повече редакции.

Допълнете статията с още информация на база вашия опит! Какво още интересно и полезно можете да споделите?

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

7 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Съвети от СуперХостинг.БГ за уникарно име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма? [Аудио]

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин...

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име [Аудио]

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
CYBER WEEK
Домейни на СуперЦени!
Избери сега!