Отзиви от Фрийланс семинара 2010

Отзиви от Фрийланс семинара 2010

Ложата за фрийлансъри и онлайн платформата mytime.bg проведоха един много интересен и ползотворен Фрийланс семинар на 26 ноември 2010 год. Ние от хостинг компания СуперХостинг.БГ имахме удоволствието да подкрепим събитието и да станем част от него. Основната целта на организаторите бе с този семинар да направят първите крачки, за да разкрият потенциала на фрийланс обществото в България и да спомогнат за обединяването му. Организацията беше на ниво, а темите на лекциите актуални и добре подбрани. Над 120 човека бяха участниците, които имаха възможност да се запознаят с важните аспекти на работата на свободна практика. Сред основните акценти в рамките на семинара бяха плюсовете и недостатъци на работа на свободна практика, някои правни и икономически въпроси, както и полезни съвети от опита на лекторите фрийлансъри за начина им на работа, инструментите, които използват и методите им за популяризация. Лекторите обърнаха внимание и на добрите и ценни практики за съвместна работа с партньори, колеги и клиенти.

Марио Пешев открива семинара
Марио Пешев открива семинара
Залата по време на семинара
Залата по време на семинара

Първата лекция в семинара бе на организатора и наш партньор и приятел Марио Пешев. В своята презентация той направи анализ на предимствата и недостатъците на регламентираното работно време, сравнено с работата на свободна практика. Подкрепяйки мнението си с интересна статистика, Марио обясни защо разчупеното работно време стимулира креативността и пести време. Акцент в неговата презентация бе това, че все пак работата на свободна практика не е за всеки вид професия и човек, защото е свързана с определени специфики, рискове и неудобства.

Владимир Василев за Пари, енергия и растеж, и как идват те при наетия, самонаетия и наемащия
Владимир Василев по време на своята лекция
Граждански договор, свободна професия или ЕТ от Мариана Евлогиева
Граждански договор, свободна професия или ЕТ от Мариана Евлогиева

За парите, енергията, която изразходваме и за възможностите за развитие при наетия служител и при фрийлансера говори Владимир Василев. По доста забавен начин той запозна публиката с различните възможности и недостатъци в отделните случаи и очерта как той сам се справя, балансирайки между почасовата работа и свободната професия. Правните и икономически въпроси обсъдихме с Мариана Евлогиева, която сподели опита си как да упражнявате свободна професия спрямо българското законодателството. Тя посочи при какви случаи е подходящо да се работи на граждански договор или да се направи регистрация по БУЛСТАТ.

Управителите ни по време на дискусията на СуперХостинг.БГ
Управителите ни по време на дискусията на СуперХостинг.БГ
Отворена дискусия с всички лектори
Отворена дискусия с всички лектори от първата сесия на семинара

По време на семинара имахме възможност да участваме и ние като лектори, но този път решихме да оползотворим това време под формата на дискусия с присъстващите. На базата на личния ни опит до момента поговорихме за това кой е най-добрия вариант за фрийлансерите при регистрацията и управление на акаунтите на техните клиенти. Получи се доста интересна дискусия, в която много участници споделиха своята практика до момента и основните съображения, които имат при избора си.

Следобедната сесия също продължи с дискусия, придружена от няколко лекции от Майк Рам, Станислав Божков и Любомир Петров. Майк Рам направи може би една от най-полезните лекции в семинара, като посочи кои са основните въпроси, които трябва да си зададем преди да се решим да упражняваме свободна професия. На базата на своя личен опит той сподели как се е справил с някои трудности, които е срещнал и даде ценни съвети как да организирате своята работа.

Майк Рам по време на своята лекцията за ключовите 8 въпроса
Майк Рам по време на своята лекцията за ключовите 8 въпроса
Станислав Божков за Фрийлансът като мост към продуктова реализация
Станислав Божков за Фрийлансът като мост към продуктова реализация

Края на семинара бе поставен с лекциите на Станислав Божков и Любомир Петров. Стан очерта по какъв начин можете да финансирате своята бизнес идея работейки като фрийлансър, а Любо ни разказа за пътя от старта до осигуряването на стабилни доходи чрез свободна професия.

Определено всички лекции бяха интересни, изпълнени с ценни съвети и насоки от практиката. В дискусиите имаше възможност да се открият и доста допълнителни въпроси и теми, на които организаторите обещаха да отделят време в следващи издания на семинара. За нас беше много приятно да подкрепим това събитие и да бъдем част от него, защото се срещнахме с много нови гледни точки, успяхме да осъществим много познанства и да се видим с наши клиенти.

За всички, които не успяха да присъстват на семинара, са предвидени записи от лекциите, които ще бъдат качени скоро на сайта на събитието.

Още снимки от събитието ви очакват в страницата на СуперХостинг.БГ във Facebook.

Други впечатления от Фрийланс семинара 2010:

Лични и болнични – Майк Рам
Фрийланс Семинар 2010 – Николай Иванов
Първият Фрийланс семинар завърши, гледаме напред! – Mytime.bg

Интересни акценти и мнения от фрийланс семинара можете да видите и в Twitter с hashtag #fs10.

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
4 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.