WordPress 4.8 – „малката версия“ и огромният проект за нов редактор (на съдържание)

WordPress 4.8 е наименуван на джаз пианиста Бил Евънс и е първата основна версия на системата за тази (2017) година. Въпреки че разработчиците я описват като малка версия, в която е наблегнато повече на подобряване на съществуващи функционалности, под номера й се крият основите на един голям и много интересен проект. Кодовото име на този проект е Gutenberg, а какво представлява ще видите малко по-надолу в статията.

Подобренията в WordPress 4.8 се разпростират във всички сфери на работата със системата, но концентрацията им е в три от тях.

Редакторът на съдържание (TinyMCE)

Като начало, TinyMCE модулът, чрез който се реализира редакторът на съдържанието в WordPress, е обновен до последна версия. Подобренията и улесненията за работата в редактора са с цел подобряване на потребителското изживяване. Което означава и премахването на досадни бъгове, с които (някои от нас) вече сме свикнали малко или много. Като например неправилното преобразуване на два параграфа текст, в един единствен параграф, след превключване към текстов режим на редактора.

Добавен е стил за по-интуитивно обозначаване на границите на вмъкнати елементи в текста като „линк“ и „код“. По-доброто разграничаване на линковете, от останалия текст, позволява по-лесно директно редактиране на самия текст на линка.

И още няколко поправки в редактора, които са описани на следната страница: TinyMCE & Editor Tickets

Проектът Gutenberg

Тук е и мястото за описанието на проекта Gutenberg, тъй като в бъдеще той ще замени изцяло досега използвания редактор на съдържание. Новият редактор е от следващо поколение и ще предложи нов начин за боравене със съдържанието в WordPress.

Gutenberg е проект, изцяло фокусиран върху редактора на съдържание в WordPress. Това е нова посока за развитие на редактора и работата с него, а целта е една – максимално улеснено използване и съвсем безпрепятствено създаване на съдържание. Новият редактор ще прилага разчастване и обособяване на съдържанието – в блокове, управлявани в стил „каквото виждате, това получавате“ (WYSIWYG).

Причината за създаването на проекта е това, че една публикация или статия може да бъде дотолкова раздвижена и страхотна, доколкото е зададено в шаблона й (template). За създаването на такъв шаблон или излизане от рамките му обаче потребителят има нужда да разбира HTML, CSS и как се създава собствена тема за WordPress. С Gutenberg разработчиците целят да прескочат тази спънка за творческата креативност, като дадат възможност на автора сам да определя презентацията (оформлението) на съдържанието си.

Основните елементи в идеята на новия редактор са „блок“, „с разширено форматиране“ и „нов ред“, приемащ команди, като този в конзолата 🙂 .

Блок елементът може да се опише, като се даде пример със съществуващите в сегашния редактор елементи. Например „изображението“ е блок елемент, то си има отделни настройки от останалата част на съдържанието (параграфите на текста, заглавия, линкове и други). Всяка част от съдържанието ще е блок елемент, към който ще има специфични настройки и „разширено форматиране“. При кликване на блок елемент, ще се показват най-използваните и нужни настройки за него. А в допълнителната странична лента ще са отделени останалите опции и настройки.

„Нов ред“, приемащ команди, означава, че когато курсорът се намира на нов ред, можете да изписвате команди, чрез които да достъпвате определени функционалности за съдържанието. Например ако изпишете „-“ , дори и в сегашния редактор, ще създадете блок елемент „списък“ (ul). Тези „команди“ ще включват и маркерите в Markdown, например ако на новия ред започнете с „#“ и продължите с текст, след като натиснете Enter, това автоматично ще стане елемент „заглавие“ (h1).

Според разработчиците, чрез „блок“ структурата на съдържанието няма да се натовари потребителския интерфейс, като той ще е без излишни иконки и бутони, а самата програмна логика и изпълнение ще бъдат олекотени и достъпни за поддръжка и разширяване.

Вижте прототип на Gutenberg (на новия WordPress редактор): Gutenberg Editor Mockups

Развитието на проекта също може да се следи в make.wordpress.org: What’s New in Gutenberg?

Към момента новият редактор е достигнал до фаза за пускането му като тестов плъгин. Повече информация за статуса на този етап – в проекта: Plugin: Let’s get Gutenberg in the plugin repository #953

Таблото в административния панел (Dashboard)

WordPress събития, случващи се в близост до местоположението на потребителя

Направени са подобрения в раздела за новите „WordPress Events and News“ , като са включени и WordCamps и други новости и интересни събития около системата.

Вече ще се показват срещи и WordCamp събития, случващи се в близост до местоположението на потребителя. WordPress, чрез проверка на IP адреса, ще може да установи местоположението на потребителя. На база местоположението, ще се показват събития, които се случват най-близо. За отделните потребители ще се показват събития, според тяхната локация. Възможно е да се зададе конкретен град, по който ще бъдат изваждани само събитията, които ще се случат в близост до локацията на този град.

Джаджите (Widgets)

От много версии насам, в WordPress не са добавяни нови джаджи. Версия 4.8 обаче ще сложи край на тази поредица, с няколко нови и дългоочаквани медийни джаджи: за Изображение, Аудио и Видео.

Липсата на джаджа за „Изображение“ досега е създала безброй упътвания и статии в Уеб, описващи как точно може да стане добавянето на картинка, чрез използването на джаджата за „Текст“.

И трите нови джаджи предоставят възможност за вмъкване на медия от Библиотеката с файлове или директно от URL адрес.

В редактора на текстовата джаджа е извършено подобрение, като са добавени функционалностите от редактора на съдържание, и ще може да се превключва между режим „Визуален редактор“ и „Текстов редактор“.


За да видите всички завършени подобрения в WordPress 4.8, разделени по зоните, в които са приложени, може да разгледате справката в сайта на разработчиците: Milestone 4.8

Преди да обновите WordPress до 4.8, направете бекъп на сайта. При нужда, можете да възстановите сайта бързо през WordPress Manager by SuperHosting в cPanel.

Интересните новости в други версии на WordPress: 5.0, 4.9.6, 4.9, 4.8, 4.7, 4.6.

Ако в момента разработвате нов уеб проект на WordPress, вижте нашето хостинг решение за вашия WordPress сайт!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви.