По-бърз и по-издръжлив WooCommerce магазин – с подкрепата на SuperCache

Когато стане дума за ускоряване на уеб сайт, чрез кеширане на информацията му, най-често става въпрос за всеки друг вид уеб сайт, но не и конкретно за онлайн магазин.

Причината за това е, че онлайн магазините са много чувствителни на тема кеширане. Те предлагат динамично съдържание, генерирано конкретно според потребителя и обработват чувствителни данни (лични данни, разплащателни данни и други). В нито един момент тази информация не бива да се кешира, тъй като може да стане достъпна за всички посетители в магазина.

Ускоряване чрез кеширане още означава, че сайтът ще е много по-издръжлив на натоварване в моментите на увеличаващ се трафик от посетители.

И именно онлайн магазините имат нужда и голяма полза от такъв тип подсигуряване в тези натоварени моменти. Готов ли е обаче вашият магазин да посрещне повече трафик по време на Black Friday и следващите го коледни празници?

Освен подсигуряване на достатъчен сървърен ресурс и оптимизация на системата, има още нещо, което можете да направите за магазина, за да повишите издръжливостта му.

Ускоряване чрез кеширане все пак е възможно и за онлайн магазините, особено за готовите системи (CMS), като WordPress с WooCommerce.

WooCommerce поддържа различни технологии и системи за кеширане, работещи на различни нива. Само е необходимо те да бъдат оптимално и коректно настроени, така че да не засягат чувствителните зони в магазина като количката, страницата за разплащане и потребителския акаунт.

Първото ниво на ускорение се получава с технологии като Memcached и Redis, които се активират на ниво приложение с помощта на допълнителен плъгин за WordPress.

Следващото ниво на ускорение, което се случва на ниво уеб сървър, не само ускорява неимоверно зареждането на магазина, но и намалява драстично използваните от системата му сървърни ресурси. В случая на хостинг услугата, това са процесорният ресурс, паметта и всички други, които са взаимно зависими.

Една такава система за ускоряване на ниво уеб сървър, вградена чрез супер-инструмента SuperCache в cPanel, вече е налична към услугите на СуперХостинг.БГ, за хостинг план СуперХостинг и всички Managed VPS планове.

Следващо ниво в ускорението със SuperCache

SuperCache е уеб ускорител (Web Accelerator), който кешира целия изходен код на дадена уеб страница, което включва динамичното и статичното ѝ съдържание. За разлика от технологиите Memcached и Redis, които работят на ниво приложение, SuperCache се намира пред реалния уеб сървър, който обслужва сайта.

SuperCache кешира крайния вариант на страницата, след като всички процеси по генерирането ѝ вече са приключили, като заявките към базата данни и изпълнението на PHP кода.

Кеширането на информацията, тоест запазването ѝ от SuperCache за следваща употреба, се случва на ниво уеб сървър, преди сървъра-източник. Всички следващи заявки за тази страница се обработват от SuperCache, без да се изпращат заявки към сървъра-източник. Веднъж кеширана, страницата се зарежда със скоростта на обикновена статична HTML страница, като ускорението може да се измери в пъти.

Зареждането на кеширани страници, подадени от SuperCache, изключва нуждата от стартиране на PHP процеси в хостинг акаунта и изпълнението на заявки към базата данни.

Когато за онлайн магазина е активиран и настроен коректно SuperCache, ползите са:

  • По-бързо зареждане на магазина и всички плюсове от ускореното му зареждане: по-добри позиции в търсачките; по-удовлетворени потребители с положителна нагласа за покупка.
  • Повишена издръжливост на магазина при повече посещения от посетители, които все още само разглеждат. Например в моментите на активна реклама и натоварване от специални събития като Black Friday, SuperCache може да поеме и неутрализира натоварването от посещенията, които все още не са преминали в покупка.
  • Намаляване на консумираните от магазина хостинг ресурси: по-малко заявки към базата данни, по-малко PHP процеси и по-малко процесорни минути.

WooCommerce + SuperCache

SuperCache може да се активира и настрои за всеки сайт, независимо дали е блог, новинарски сайт, информационен портал или друг.

Когато обаче SuperCache се активира за онлайн магазин, много е важно да се извърши фина настройка и конфигурация, и в повечето случаи това означава, че разработчикът е правилният човек да го направи.

За щастие системата на WooCommerce поддържа кеширащи технологии, за коректната работа на които е необходима минимална настройка.

В настройките на SuperCache основно е необходимо да защитите чувствителните зони на магазина – количката, страницата за разплащане и потребителския акаунт. Ако в WordPress има инсталирани и други плъгини, може да са необходими допълнителни настройки на SuperCache. За да направите настройките на SuperCache коректно, следвайте упътването в статията Наръчник за настройка на SuperCache за WordPress.

Важно:
Не активирайте SuperCache и не правете тестове на настройките му директно на реалния онлайн магазин. Препоръчително е да се извършат предварителни тестове на работата на SuperCache на тестово копие на онлайн магазина. Задаването на коректни настройки, чрез опциите за напреднали в SuperCache, изисква задълбочено познаване на работата на сайта, като например какви cookies задава и какви HTTP хедъри подава към посетителите. Настройката на SuperCache е препоръчително да се извърши от разработчика на системата или лицето, което е най-добре запознато с работата ѝ.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

4 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!