Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Защо е нужен SSL сертификат за сайта? Само фактът, че текстът „Not secure“ в браузъра кара посетителите на сайта да се притесняват за сигурността си, е напълно достатъчна причина, за да оборудваме сайта си със SSL сертификат и да активираме сигурната HTTPS връзка.

Но освен спокойствието на потребителите, активирането на SSL сертификат за сайта има още няколко много големи ползи.

Вижте какви са те, както и няколко предложения за SSL сертификати спрямо типа на сайта, и кратки инструкции за активиране на сигурната HTTPS връзка.

6 ползи от SSL сертификата за Вашия сайт и неговите потребители

1. Защита на данните на потребителите чрез криптиране

Защитата на данните на потребителите е само една от ползите на SSL сертификата. Когато за сайта има инсталиран SSL сертификат, сигурната HTTPS връзка с него може да се активира и използва при зареждането му в браузъра. Цялата комуникация между потребителя и сайта преминава през тази сигурна криптирана връзка.

Защитени са не само чувствителните данни на потребителите (данни за логин, за разплащателни средства, лични идентифициращи данни), но и историята на сърфирането им в интернет. Недобронамерени лица не могат да прихванат данните от комуникацията, както и не могат да видят кой точно сайт е посетен и коя страница е заредена.

Без SSL сертификат всеки ресурс и заявка към сървъра e по HTTP, което ги прави уязвими от прихващане и проследяване от недобронамерени лица. А чрез продължително наблюдение ще може да се установи историята на сърфирането в уеб, посетените сайтове, страници, статии. Също така ще е възможно прихващането на заявки и манипулирането на ресурсите от сайта, които се изпращат към клиента.

SSL/TLS сертификатите се използват за защита не само на връзката между посетител и сайт, но и при други комуникации в интернет. Например SSL/TLS защитата може да се използва при връзка с мейл сървъра, когато изпращате или получавате писма, при връзка с FTP сървъра, когато качвате файлове в хостинг акаунта и други. Вижте още защо е важно да използвате криптирана връзка: 🔗 Използвайте криптирана връзка (за сайта, пощата и качването на файлове) | Blog

2. Удостоверение на самоличността, зад името на сайта (домейна)

SSL сертификатите, издадени след валидиране по организация (Organization Validation) или разширено валидиране (Extended Validation), са много силен индикатор за доверие. Те са удостоверение за легитимността на самоличността зад името на сайта, както и доказателство, че посетеният сайт не е измамен или фишинг сайт. За издаването на тези сертификати организацията трябва да представи доказателства, че притежава домейн името и че има легитимна регистрация.

При посещение на сайт, който е подсигурен с OV или EV SSL сертификат, потребителите могат да видят името на организацията в детайлите за SSL сертификата.

Бележка: При стандартните DV SSL сертификати (Domain Validation), валидирането е само върху притежаването на домейна. Поради това такива сертификати често се използват от измамните сайтове, защото е много лесно издаването им.

И трите нива (DV, OV, EV) на валидиране на самоличността при издаването на SSL сертификата имат своите плюсове и минуси. Вижте какви са те: 🔗 Видове валидация на SSL сертификат: Какво е важно да знаете? | Blog

Вие бихте ли се идентифицирали в сайт, чийто собственик не е пожелал да се идентифицира пред Вас? EV сертификатите са с най-високото ниво на валидацията на самоличността зад сайта. С наличие на такъв сертификат, всякакви съмнения за легитимността на сайта и бизнеса зад него отпадат.

Проверка на данните за OV SSL сертификат в браузърите

Данните за OV SSL сертификата във Firefox се виждат, като се кликне на катинарчето в адресната лента » Connection secure » More information » View certificate (раздел Subject).

Данни за OV SSL сертификата в браузъра Firefox.
Данни за OV SSL сертификата в браузъра Firefox.

Данните за OV SSL сертификата в Chrome се виждат, като се кликне на катинарчето в адресната лента » Certificate (Valid) » таб Details » поле Subject.

Данни за OV SSL сертификата в браузъра Chrome.
Данни за OV SSL сертификата в браузъра Chrome.

Проверка на данните за EV SSL сертификат в браузърите

EV SSL сертификатите са с най-високо ниво на валидиране на самоличността. Само при тези сертификати данните за организацията са на един клик разстояние от потребителя – зад катинарчето в адресната лента.

Данните за EV SSL сертификата във Firefox се виждат, като се кликне на катинарчето в адресната лента. При допълнително кликване върху сертификата се виждат и допълнителни данни за държава и град.

Данни за EV SSL сертификата в браузъра Firefox.
Данни за EV SSL сертификата в браузъра Firefox.

Данните за EV SSL сертификата в Chrome се виждат, като се кликне на катинарчето в адресната лента.

Данни за EV SSL сертификата в браузъра Chrome.
Данни за EV SSL сертификата в браузъра Chrome.

3. Повишаване на доверието в сайта, името, бизнеса, качеството на продуктите/услугите

Наличието на SSL сертификат за сайта говори за професионално отношение и загриженост на бизнеса за сигурността на данните на своите потребители.

В комбинация с удостоверяването на самоличността SSL сертификатът повишава доверието на потребителите в сайта, името, бизнеса и качеството на продуктите/услугите.

Особено в тези времена на постоянно притеснение от пандемичната обстановка и увеличаващото се взаимодействие в онлайн с бизнеса, доверието придобива голяма тежест при взимането на решения.

Когато сайтът няма SSL сертификат, браузърът показва явни индикатори, че връзката с него не е сигурна и че данните може да се прихванат от трети лица.

Когато сайтът няма SSL сертификат, браузърът показва явни индикатори, че връзката с него не е сигурна
Когато сайтът няма SSL сертификат, браузърите показват задраскан катинар в адресната лента.
Когато сайтът няма SSL сертификат, браузърите показват задраскан катинар или знак за внимание в адресната лента.

4. Увеличаване на потребителите, поръчките, трафика, бизнес ползите

След като потребителите са добили уверението в легитимността на сайта чрез SSL удостоверението, те са по-склонни да продължат взаимодействието си със сайта. 

При онлайн магазините SSL сертификатът играе много важна роля за доверието и спокойствието на потребителите. В онлайн магазина те подават своите лични данни – имена, телефон, адрес, както и данни за разплащателни методи. 

5. Сигнал за по-добро позициониране в резултатите на Google

SSL сертификатът е SEO преимущество на сайта спрямо сайтовете, които нямат такъв. За Google наличието на HTTPS е сигнал, който може да подобри позиционирането на сайта в резултатите.

И още. За Google наличието на сигурна HTTPS връзка със сайта вече е нормата в уеб.

„Users should expect that the web is safe by default, and they’ll be warned when there’s an issue.“
„Потребителите трябва да очакват, че уеб е сигурен по подразбиране и ще бъдат предупредени, когато има някакъв проблем.“

Evolving Chrome’s security indicators | Google

Това е една от причините Google да премахне от браузъра си Chrome явните индикатори за сигурната връзка със сайтовете – зелената адресна лента (за EV сертификатите) и зеленият цвят на катинарчето. Сайтовете, които все още нямат SSL сертификат и съответно не са активирали сигурната HTTPS връзка, сега са „отклонение“ от нормата и потребителите се предупреждават със знак „внимание“ и стряскащия текст Not secure.

6. По-бързо зареждане на сайта с модерния и бърз HTTP/2 протокол (+ TLS 1.3)

SSL сертификатът допринася за по-бързо зареждане на сайта. Причината е в това, че само ако го има, сайтът може да използва новия и бърз протокол HTTP/2.

HTTP/2 се използва за комуникацията между сайт и посетител и за разлика от предишния HTTP, е много по-бърз. Също така, новата версия на криптиращия връзката протокол – TLS 1.3 добавя допълнително ускоряване и сигурност.

Новата версия на протокола TLS 1.3, чрез който се извършва криптирането на връзката между сайт и посетител, е с още по-високо ниво на сигурност за данните ни в интернет. Вижте повече: 🔗 Сигурната HTTPS връзка стана още по-сигурна и по-бърза с TLS 1.3 | Blog

Три SSL/TLS сертификата, според типа на сайта

Добавете ползите от SSL сертификата за Вашия сайт с един от избраните три, спрямо типа на сайта.

За тези три избрани SSL/TLS сертификата, както и за някои от другите възможни, можете да се възползвате от активната отстъпка в цената. Разгледайте всичките ни SSL/TLS сертификати.

1. Личен сайт или блог: DV SSL сертификат RapidSSL.

Сертификатът се издава за един домейн. Когато в сайта не се въвеждат чувствителни потребителски данни, например в информативните сайтове, личен сайт, блог, сайт визитка, бюджетните SSL сертификати като RapidSSL са чудесно решение. Валидацията се извършва само за контрола върху домейна (Domain Validation).

Вземете хостинг план СуперХостинг с включен RapidSSL безплатно за първата година!

2. Фирмен сайт с отделни поддомейни за блог, помощна страница и други: OV SSL сертификат Sectigo Premium Wildcard.

OV SSL сертификатът Sectigo Premium Wildcard е най-доброто бюджетно ориентирано предложение за подсигуряване на сайта и всички негови поддомейни. Валидирането е по домейн и по организация (Organization Validation). Потребителите ще могат да видят данните на организацията в детайлите на SSL сертификата.

3. Онлайн магазин: EV SSL сертификат True BusinessID with EV.

Този сертификат се издава за един домейн. Подходящ е за средни и големи онлайн магазини и сайтове, за които доверието и спокойствието на посетителите е от много голямо значение. Щателната проверка и валидация на самоличността зад сайта са сигурен знак, че организацията държи на сигурността и доверието на потребителите си. Името на организацията се вижда с един клик върху катинара в адресната лента на браузъра.

В случай че потребителите са заредили някаква форма за логин на сайта, например от препратка в имейл, много лесно могат да проверят дали са попаднали на легитимния сайт, или това е фишинг сайт само като погледнат за наличието (и съответствието) на името на организацията. 

SSL/TLS сертификатите с разширена валидация (EV) създават най-високото ниво на доверие в сайта и името на бизнеса. Подходящи са освен за онлайн магазини, за банки и финансови институции. Вижте повече за нивата на валидация, чрез които се идентифицира самоличността зад сайта: 🔗 Видове валидация на SSL сертификат: Какво е важно да знаете? | Blog

Активиране и поддръжка на сигурната HTTPS връзка за сайта

Избрали сте Вашия SSL сертификат. Ето как в няколко стъпки ще можете да го активирате за Вашия сайт.

Активиране на SSL/TLS сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта:

  1. Поръчка на SSL сертификат;
  2. Конфигуриране на заявката за издаване на SSL сертификат;
  3. Инсталиране на SSL сертификата в хостинг акаунта;
  4. Активиране на SSL сертификата и сигурната HTTPS връзка за сайта;
  5. Изчистване на несигурните HTTP ресурси в сайта;
  6. Подновяване на SSL сертификата (след като периодът му изтече, той се преиздава: конфигуриране+издаване).

Важно е да не пропускате подновяването на SSL сертификата, след като изтече периодът му. Без активен SSL сертификат сайтът ще остане без катинарче в адресната лента на браузъра и данните на посетителите му ще останат незащитени. Вижте още: 🔗 SSL/TLS сертификати: Защо е важно да ги подновяваме? | Blog

Изглежда ли Ви сложно? Нямате време да го направите сами? Ние ще се погрижим за всичко!
С услугата Managed SSL можете спокойно да се отдадете на други занимания, докато ние се грижим изцяло за сигурната връзка на Вашия сайт.

Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му. Освен това ползите от SSL сертификата за сайта са много големи, някои от които – по-бързо зареждане и по-добро класиране в резултатите на Google. 

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.