Българските награди за Уеб 2010

Миналата седмица завърши едно важно за Уеб бранша събитие – конкурса на Българската Уеб Асоциация – Български награди за Уеб 2010. Това бе второто издание на този конкурс, чиято основна цел е да поощри професионализма и да стимулира добрите практики през последната година. Регистрацията за участието в Българските награди за Уеб започна още на 17 май и продължи до 15 юни, а от 22 до 24 юни в Хотел „България“ се проведоха семинарен ден, защита на проекти и най-приятното – награждаване на победителите. Организаторите се бяха постарали да предоставят възможност на всички, заинтересовани да следят всичко, което се случва и онлайн благодарение на Kabinata.com.

На официалната церемония по награждаването на победителите
На официалната церемония по награждаването на победителите

В първия ден от тридневния формат Българската Уеб Асоциация организира безплатен семинар с участието на водещи български специалисти от Уеб бранша. Те споделиха с участниците своя опит от реализирани от тях проекти и фокусираха вниманието върху важни за бизнеса проблеми. Презентациите бяха разнообразни и дадоха широк поглед върху актуални теми, свързани с различни правни казуси, проучване на аудиторията нови технологии, мобилни сайтове и мобилни приложения, онлайн маркетинг и социални мрежи.

Първата лекция от семинарния ден бе тази на Ники Бачийски. Той поднесе по атрактивен начин три урока от WordPress, като посочи няколко ценни съвета от практиката си за комуникация с клиентите при различни ситуации. Чавдар Димов сподели с аудиторията как сами да организираме онлайн проучвания на аудиторията ни, а Елиза Николова ни запозна с това как да решаваме спорове с клиенти или потребители извън съда посредством медиатор.

Голям интерес предизвика презентацията и на Явор Колев. В нея той представи при какви случай са законни изискванията на информация за потребителите от издатели (блогъри), хостинг доставчици и Интернет доставчици и подчерта, че разпореждане по електронна поща се пуска само когато не търпи отлагане и става въпрос за сериозно нарушение. В противен случай, трябва бъде изпратено писмо или факс. По отношение на обидите и клеветите, Явор Колев обясни, че това са престъпления от частен характер и процедурата е тъжба до съда.

Последвалата лекция бе на Илия Горанов от Информационно обслужване, който ни запозна с подробностите около събирането, организирането, обработването и публикуването на информация от избори, а панелната част завърши с презентацията на Еленко. Той от своя страна сподели своето виждане за социалните мрежи и присъствието ни там. Еленко подчерта, че определено трябва да бъдем умерени и да използваме социалните мрежи като средство за разпространение, защото ако веднъж загубим интереса у хората, те ще спрат да ни забелязват. Според него много скоро потребителите на Фейсбук ще станат слепи към спама там, както към този, който получават в електронната им поща и може би най-доброто би било да инвестираме не само във фен страници, но и в разработки на социални приложения.

В последвалия панел Светослав Сотиров и Спартак Кабакчиев споделиха вижданията си за следващото поколение възможности за софтуерните компании. Емил Стойчев демонстрира част от възможностите на платформата за разработка на интерактивни медия и бизнес приложения за Уеб, десктоп и мобилни устройства Silverlight, а Дончо Ангелов накратко представи програмата „Microsoft WebsiteSpark“.

Последният панел бе посветен изцяло на онлайн рекламата. Таня Трифонова направи много интересна презентация. На базата на реални казуси, с които се е сблъскала, Таня посочи основните стъпки в процеса на изработване на една наистина добра кампания и нагледно очерта, че има точно толкова възможности, колкото и трудности, които могат да възникнат. С възможностите и предизвикателствата на дигиталната реклама ни срещна Жанет Найденова. Тя очерта реално обстановката в България и възможностите, които имаме, за да развиваме онлайн рекламата у нас. Интересен бе фактът, че според проучване на еMarketer 70% от медия професионалистите в света очакват да прехвърлят над една четвърт от рекламните бюджети от традиционните към дигиталните медии, което несъмнено ще отвори нови възможности. Лекционната част завърши с Елена Илиева, която ни представи нейния офлайн поглед върху онлайн средата.

Семинарният ден бе закрит с дискусия, в която лекторите отзивчиво отговаряха на всички възникнали въпроси и коментираха важни теми в Уеб пространството.

Отново на официалната церемония на конкурса Български награди за Уеб 2010
Отново на официалната церемония на конкурса Български награди за Уеб 2010

Втория ден бе изцяло посветен на защитите на 106-те финалисти в конкурс Български награди за уеб 2010 и на приятното парти вечерта, предназначено за всички участници, които искат се включат. Победителите в отделните категории бяха обявени на 24 юни на официална церемония по награждаването, където общо 52 победителя получиха луксозни грамоти от Българска уеб асоциация и си тръгнаха с много допълнителни специални награди от спонсорите и партньорите на конкурса.

Списък с победителите в конкурса в отделните категории, можете да откриете на сайта на Българските награди за Уеб 2010, а всички коментари в реално време може да проследите в twitter с hashtag #bwa2010.

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments