4 истини за „неограниченото“ дисково пространство

Наскоро имахме рожден ден. Отпразнувахме с екипа и клиентите ни 14 години. През всички тези години фокусът ни е да предоставяме висококачествени хостинг услуги и безупречно клиентско обслужване.

Много неща се промениха през изминалите години. Предлагането на хостинг вече не носи единствено значението на сървър с контролен панел. За нас една качествена и завършена услуга включва надежден бекъп, инструменти за ускоряване на сайтовете, улеснения за работа с WordPress, безкомпромисно обслужване, надеждна система за сигурност.

От известно време наблюдаваме една „тенденция“, която през последните години е широко застъпена. Тя е свързана с предлагането на „неограничено дисковото пространство“ и „неограничен брой файлове“ от хостинг компаниите.

Затова в следващите редове реших да Ви разкажа какво стои зад „неограниченото“ и защо ние като хостинг компания никога не бихме Ви подлъгали с неограничени брой файлове и дисково пространство.

Ефектът на „неограниченото“

Всеки план с неограничено дисково пространство или неограничен брой файлове е много изкушаващ и примамлив. Някой би казал:

Супер – ще мога да си купя един хостинг за 7-8 лева на месец, да си кача всички възможни файлове от компютъра в хостинг акаунта, и може би да ги използвам в сайта си?

Сред тях най-вероятно ще са снимките и видеото от сватбата или абитуриентската вечер. Разбира се, нещата не стоят точно така.

Задавали ли сте си въпроса: Откъде идва това неограничено пространство?

Може би именно сега е чудесен момент да си припомним думите на Анщайн:

Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.

Two things are infinite: the Universe and human stupidity; and I’m not sure about the Universe.

За да се осигури неограничен ресурс, е необходимо той да бъде взет от някъде. Т.е. да бъде за сметка на нещо друго. Нека заедно разнищим тази загадка.

Истината за неограниченото пространство

Казвам Ви го направо: Всяка компания, която предлага „неограничено“ пространство, реално не може да Ви го предостави и следователно Ви заблуждава.

Как така?

Преди всичко, все още не същестуват неограничено големи дискове за съхранение на информацията. За да работи един хостинг сървър, към него има „прикачени“ един или няколко диска, на които той записва информацията. Например в нашата Cloud платформа има „закачен“ виртуален диск към всеки хостинг сървър, който е част от нашите огромни дискови масиви.

След като има определен брой дискове, това означава, че сървърът е физически ограничен до определен размер дисково пространство. Нека помислим за следното:

Какво ще стане, ако един клиент, който има „неограничено“ пространство, реши да се възползва от него?

Той ще запълни „неограниченото“ пространство и цялата услуга ще спре за всички клиенти. И това е нещо, което всеки клиент, използващ „неограничена“ хостинг услуга, може да направи.

Защо СуперХостинг.БГ не предлага „неограничено“ дисково пространство и брой файлове?

Описаното дотук е само един от сценариите за проблемите, които могат да се породят от „неограничено“ пространство. Като водеща хостинг компания, ние винаги сме били честни и открити с клиентите си. Твърди сме в решението си да не предлагаме неограничено пространство, нито неограничен брой файлове (inodes), защото в нашия свят няма нищо неограничено.

Представяме Ви няколко причини, поради които неограниченото пространство и неограниченият брой файлове носят само негативи за нашите клиенти:

#1 Води до нестабилност на всички клиентски сайтове

Ако реши, един клиент може да „запълни“ целия сървър и в резултат той да спре за всички. Т.е. когато видите „неограничено“ пространство, това означава неработеща и нестабилна услуга.

#2 Намалява надеждността на резервните копия

Дори и клиентът да не запълни „неограниченото“ пространство на сървъра, той може да разположи в акаунта си огромен обем информация, която не е свързана със сайта му. Всяка хостинг компания прави резервни копия (backup) на клиентските данни. Следователно, ако клиентите злоупотребяват с дисковото пространство, няма да има надежден бекъп за всички. Това би означавало загуба на информация за всички клиенти.

#3 Застрашава сигурността на всички клиентски сайтове

Сигурността е основен приоритет на СуперХостинг.БГ. Затова ежедневно сканираме за злонамерени кодове всички файлове в хостинг акаунтите на нашата инфраструктура. Колкото повече излишни файлове има в хостинг акаунтите на клиентите ни, толкова повече този процес може да се забави или да причини излишно натоварване по сървърите. Следователно „неограниченото“ пространство увеличава и риска именно Вашият акаунт да бъде компрометиран. А ние не бихме си позволили да застрашим сигурността на Вашите онлайн проекти.

#4 Не помага за оптимизацията на сайтовете

Ограничението по размер на дисковото пространство и брой файлове ангажира клиентите да изтрият ненужната информация. Това се отразява положително на скоростта на техните сайтове. Задръстването на хостинг акаунт с много на брой, макар и малки по размер, файлове, е честа причина за забавяне работата на популярните системи за изграждане на уеб сайтове.

Няколко думи за „ограничените“, но нереално високи стойности на брой файлове

Някои хостинг компании предлагат „неограничено“ пространство, но поставят само ограничение по брой файлове. Тъй като невинаги осъзнават как броят на файловете влияе на общото качество на хостинг услугите, понякога тези ограничения са нереално високи. Вследствие на дългогодишни наблюдения и тестове, ние избрахме оптимална настройка за параметъра на хостинг плановете ни – брой файлове.

Досегашната ни практика показва, че големият брой файлове са основно натрупани временни файлове, лог файлове, файлове за кеш или стара ненужна информация.

Клиентите дори се радват, когато ги уведомим да си „почистят“ акаунтите, защото така ще могат да ги използват много по-пълноценно – като разположат повече полезна информация. Разбира се, има и клиенти, на които реално им трябва по-голям брой файлове за приложенията им. За тях имаме други решения, които ще оптимизират работата на проектите им.

А защо тогава имате неограничен трафик?!

И за този въпрос си има логичен отговор. Разликата с дисковото пространство е много голяма. Преди всичко, нека уточним, че трафикът не е “unlimited”, а “unmetered”, т.е. не го „мерим“ – плановете са без ограничение по трафик. При споделения хостинг сме решили, че няма да мерим трафика, за да могат клиентите да реализират пълния потенциал на предоставените ресурси. И още нещо важно – за разлика от дисковото пространство, трафикът не го съхраняваме при нас. Дори и един сайт да реализира голям трафик (като количество информация, която излиза от хостинг акаунта му), това не повлиява качеството на услугата за всички клиенти. Това е възможно точно, заради контрола на ресурсите и поддръжането на високо качество.

Вместо заключение…

Като хостинг компания, която държи на качеството и удовлетвореността на клиентите, никога не бихме предложили неограничено дисково пространство или неограничен брой файлове. Ако един ден на пазара се появят неограничени дискове, може би ще си променим мнението. Дотогава решението ни е категорично и е изцяло в полза на клиентите ни.

Благодарим Ви за разбирането и доверието!

Любомир Русанов
Любомир Русанов
Любо е един от главните заподозряни за успеха на вашите сайтове, защото благодарение на него, те имат своето надеждно и сигурно място в интернет. СуперСилата на Любо е, че води екипа напред и винаги знае как да направи всичко по по-добър начин.
3 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!