Топ 10 най-популярни WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ

Идва ред на статия от категорията „Интересно“ и любопитно при СуперХостинг.БГ!

Няма по-категоричен начин да се отчете някаква тенденция (или моментно състояние) от този, с използването на конкретни данни.

Например ние може и да мислим, че AI (изкуствен интелект) към момента навлиза сериозно в WordPress сайтовете, че може би всеки 10-ти сайт ще има инсталиран поне по един такъв плъгин. Обаче реалността се оказва съвсем друга или поне за нашата СуперХостната част от уеб пространството.

Вижте кои са най-популярните към момента WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ в инфографиката:

Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ

Данните:

 • Това са най-популярните (инсталирани) WordPress плъгини при нас. 
 • Процентите са спрямо WordPress сайтовете. 
 • Например плъгинът Contact Form 7 го има в 40.66% от WordPress сайтовете (към момента „над 140 000 WordPress сайта“). 
 • Плъгинът WP Version Remover е наша разработка. Той е само един от многото компоненти в глобалната ни система за защита и сигурност на WordPress сайтовете при нас. Грижи се версията на WordPress да не се вижда в кода на страниците в сайта.
 • В топ 10 има платени и безплатни плъгини, RevSlider и WPBakery са платени. В останалите категории данните са само за безплатните (от WP.org), като в „Многоезичност“ добавихме и WPML (тъй като е най-популярният платен в тази категория).

Плъгини от български автори

Тази категория за нас е най-интересна и най-много ни вълнуват статистиките ѝ. Това са плъгините, създадени от български разработчици. 

Към момента никъде няма официален списък с тези плъгини, както и авторите им не са широко известни.

Потърсихме български (и свободно достъпни) плъгини усърдно. Но не успяхме да открием повече от един. Помощта на нашия приятел и WP съмишленик Николай Кръстев (WordPress contributor, участник в екипите, организирали редица WordCamp конференции, включително и WordCamp Europe) се оказа ключова и много ценна 🙌

Ето какво имаме към момента:

 • Bulgarisation for WooCommerce by Тихомир Парушев.
  • Този плъгин предлага няколко функционалности, особено полезни за българските търговци – интеграция с български куриерски услуги, генериране на одиторски файл по Наредба H-18 и други. Вижте още за плъгина по-надолу в статията.
 • Orbisius SEO Editor by Светослав Маринов.
  • С този SEO плъгин можете да редактирате накуп мета данните (заглавие и описание) на множество страници, публикации и продукти в сайта. Този плъгин има уникална функционалност, която няма да намерите в някои от топ SEO плъгините (Yoast SEO, All in One SEO, SEOPress, SEO Framework):
   • Можете да направите експорт в .csv файл на мета данните (заглавие, описание) на всички страници/статии/продукти;
   • И след това да направите импорт на редактирания файл. При което мета заглавията и описанията ще бъдат автоматично обновени за дадените страници.
  • Плъгинът поддържа и работи с най-популярните SEO плъгини като Yoast SEO, Rank Math SEO, All in One SEO Pack, The SEO Framework и др.
 • Simple Tour Guide by Атанас Йонков.
  • Искате ли да запознаете новите си потребители с продукта или услугата в сайта Ви? С този плъгин можете да създадете визуално упътване стъпка по стъпка към различните елементи от сайта (този тип упътване се нарича още онбординг, onboarding). Например можете да създадете упътване, с което да преминат през някаква сложна процедура в сайта.
 • Post Order By Category by Атанас Йонков.
  • С този плъгин можете да промените поредността на публикациите в страниците на категориите – от нови към стари и обратното.

Bulgarisation for WooCommerce

Както името ясно подсказва – Bulgarisation for WooCommerce е плъгин, с който ще побългарим WooCommerce. И по-точно ще го направим да работи с българската реалност, в която оперира онлайн търговията:

 • Интеграция с българските куриерски фирми;
 • Създаване на одиторски файл съобразно Наредба H-18;
 • Генериране на документи за Microinvest Delta;
 • Проверка на отзиви от nekorekten.com;
 • и други важни опции като: генериране на фактури, кредитни известия, проверка на ДДС номер във VIES и др.

Освен всичко друго, авторът поддържа и затворена Facebook група, в която всеки, използващ плъгина, може да задава въпроси и да потърси помощ с настройките и работата му: Bulgarisation For WooCommerce | Facebook 

(Бележка: Поради голямата натовареност на автора, той няма възможност към момента да предложи платен абонамент за поддръжка към плъгина.)

Инициативата на друг наш приятел – Олег Петров (WordPress експерт, администратор на Facebook групата WordPress България), се оказа точно на място, и на време. Идеята е той да представя хората, които допринасят за WordPress общността – така че да можем всички да се запознаем и научим повече за нашите WordPress разработчици.

Вижте първото интервю от поредицата: Тихомир Парушев, създателят на плъгина Bulgarisation for WooCommerce.


Ще се радваме да видим повече български плъгини в бъдеще при нас или поне повече инсталации на вече съществуващите. Догодина пак ще направим проверка на данните. 

Но все пак знаем, че създаването, развитието и поддръжката на тези плъгини се прави изцяло доброволно и изцяло извън другите работни и лични ангажименти на авторите им. Колкото и да искаме да видим по-наситено българско присъствие в категория WordPress плъгини, все пак знаем, че това е голяма отговорност и заетост за един разработчик. Затова се радваме и ценим и „малкото“, което имаме към момента. 

Споделете с нас! 

Ако сте създали WordPress плъгин, с който помагате на общността, споделете го с нас в коментарите. Ще се радваме да разширяваме списъка с времето. 

Абонирайте се за СуперБлога, за да проследим заедно, на едно място, българското присъствие в категорията WordPress плъгини.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
4.8 9 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.