Топ 10 най-популярни WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ

Идва ред на статия от категорията „Интересно“ и любопитно при СуперХостинг.БГ!

Няма по-категоричен начин да се отчете някаква тенденция (или моментно състояние) от този, с използването на конкретни данни.

Например ние може и да мислим, че AI (изкуствен интелект) към момента навлиза сериозно в WordPress сайтовете, че може би всеки 10-ти сайт ще има инсталиран поне по един такъв плъгин. Обаче реалността се оказва съвсем друга или поне за нашата СуперХостната част от уеб пространството.

Вижте кои са най-популярните към момента WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ в инфографиката:

Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ

Данните:

 • Това са най-популярните (инсталирани) WordPress плъгини при нас. 
 • Процентите са спрямо WordPress сайтовете. 
 • Например плъгинът Contact Form 7 го има в 40.66% от WordPress сайтовете (към момента „над 140 000 WordPress сайта“). 
 • Плъгинът WP Version Remover е наша разработка. Той е само един от многото компоненти в глобалната ни система за защита и сигурност на WordPress сайтовете при нас. Грижи се версията на WordPress да не се вижда в кода на страниците в сайта.
 • В топ 10 има платени и безплатни плъгини, RevSlider и WPBakery са платени. В останалите категории данните са само за безплатните (от WP.org), като в „Многоезичност“ добавихме и WPML (тъй като е най-популярният платен в тази категория).

Плъгини от български автори

Тази категория за нас е най-интересна и най-много ни вълнуват статистиките ѝ. Това са плъгините, създадени от български разработчици. 

Към момента никъде няма официален списък с тези плъгини, както и авторите им не са широко известни.

Потърсихме български (и свободно достъпни) плъгини усърдно. Но не успяхме да открием повече от един. Помощта на нашия приятел и WP съмишленик Николай Кръстев (WordPress contributor, участник в екипите, организирали редица WordCamp конференции, включително и WordCamp Europe) се оказа ключова и много ценна 🙌

Ето какво имаме към момента:

 • Bulgarisation for WooCommerce by Тихомир Парушев.
  • Този плъгин предлага няколко функционалности, особено полезни за българските търговци – интеграция с български куриерски услуги, генериране на одиторски файл по Наредба H-18 и други. Вижте още за плъгина по-надолу в статията.
 • Orbisius SEO Editor by Светослав Маринов.
  • С този SEO плъгин можете да редактирате накуп мета данните (заглавие и описание) на множество страници, публикации и продукти в сайта. Този плъгин има уникална функционалност, която няма да намерите в някои от топ SEO плъгините (Yoast SEO, All in One SEO, SEOPress, SEO Framework):
   • Можете да направите експорт в .csv файл на мета данните (заглавие, описание) на всички страници/статии/продукти;
   • И след това да направите импорт на редактирания файл. При което мета заглавията и описанията ще бъдат автоматично обновени за дадените страници.
  • Плъгинът поддържа и работи с най-популярните SEO плъгини като Yoast SEO, Rank Math SEO, All in One SEO Pack, The SEO Framework и др.
 • Simple Tour Guide by Атанас Йонков.
  • Искате ли да запознаете новите си потребители с продукта или услугата в сайта Ви? С този плъгин можете да създадете визуално упътване стъпка по стъпка към различните елементи от сайта (този тип упътване се нарича още онбординг, onboarding). Например можете да създадете упътване, с което да преминат през някаква сложна процедура в сайта.
 • Post Order By Category by Атанас Йонков.
  • С този плъгин можете да промените поредността на публикациите в страниците на категориите – от нови към стари и обратното.

Bulgarisation for WooCommerce

Както името ясно подсказва – Bulgarisation for WooCommerce е плъгин, с който ще побългарим WooCommerce. И по-точно ще го направим да работи с българската реалност, в която оперира онлайн търговията:

 • Интеграция с българските куриерски фирми;
 • Създаване на одиторски файл съобразно Наредба H-18;
 • Генериране на документи за Microinvest Delta;
 • Проверка на отзиви от nekorekten.com;
 • и други важни опции като: генериране на фактури, кредитни известия, проверка на ДДС номер във VIES и др.

Освен всичко друго, авторът поддържа и затворена Facebook група, в която всеки, използващ плъгина, може да задава въпроси и да потърси помощ с настройките и работата му: Bulgarisation For WooCommerce | Facebook 

(Бележка: Поради голямата натовареност на автора, той няма възможност към момента да предложи платен абонамент за поддръжка към плъгина.)

Инициативата на друг наш приятел – Олег Петров (WordPress експерт, администратор на Facebook групата WordPress България), се оказа точно на място, и на време. Идеята е той да представя хората, които допринасят за WordPress общността – така че да можем всички да се запознаем и научим повече за нашите WordPress разработчици.

Вижте първото интервю от поредицата: Тихомир Парушев, създателят на плъгина Bulgarisation for WooCommerce.


Ще се радваме да видим повече български плъгини в бъдеще при нас или поне повече инсталации на вече съществуващите. Догодина пак ще направим проверка на данните. 

Но все пак знаем, че създаването, развитието и поддръжката на тези плъгини се прави изцяло доброволно и изцяло извън другите работни и лични ангажименти на авторите им. Колкото и да искаме да видим по-наситено българско присъствие в категория WordPress плъгини, все пак знаем, че това е голяма отговорност и заетост за един разработчик. Затова се радваме и ценим и „малкото“, което имаме към момента. 

Споделете с нас! 

Ако сте създали WordPress плъгин, с който помагате на общността, споделете го с нас в коментарите. Ще се радваме да разширяваме списъка с времето. 

Абонирайте се за СуперБлога, за да проследим заедно, на едно място, българското присъствие в категорията WordPress плъгини.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
4.8 9 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.