Новото PHP 5.5 – лято е, но технологиите не почиват!

Определено летните почивки и отпускарско настроение не влияят на бързото и динамично развитие на уеб технологиите по света и у нас. Поредното доказателство е излизането на новата версия на PHP – 5.5. Какво можем да очакваме от нея, как да я активирате и използвате с нашите хостинг услуги, вижте в следващите редове.

Преди около месец официално излезе PHP v.5.5.0, а само от няколко дни е налична и версия 5.5.1. В нея са интегрирани много нови функционалности и подобрения, като някои от тях са:

  • Въведени са генератори (generators)

Генераторите дават възможност да се имплементират итератори без нуждата и допълнителната сложност на създаването на класове, имплементиращи ‘Iterator’ интерфейса. Казано с други думи – генераторите опростяват синтаксиса и кода необходим за създаването на итератор. Всяка функция вече може да се итерира в цикъл с помощта на ключовата дума ‘yield’.

Също така генераторите дават възможност в кода да се използва foreach цикъл за обработка на множество от данни (масив), без да е необходимо масивът да се зарежда предварително в паметта. Така кодът става по-оптимален, по-бърз и се ползват по-малко сървърни ресурси.

  • Добавена е ключова дума „finally“

Използва се при обработката на изключения и грешки в кода.

  • Поддръжка на list() конструкция във foreach statements

В PHP 5.5 се добавя възможност за обхождане на масив от масиви и инициализиране на елементите от вложените масиви като локални променливи за цикъл. Прочитането на елементите се реализира чрез присвояването им към list() конструкция в цикъл. По този начин е възможно да се инициализират като променливи както всички елементи от вложения масив, така и само една част от тях.

Пример:

Всички елементи:

<?php
$array = [
[1, 2],
[3, 4],
];foreach ($array as list($a, $b)) {
// $a contains the first element of the nested array,
// and $b contains the second element.
echo "A: $a; B: $bn";
}
?> 

Резултат от изпълнението:
A: 1; B: 2
A: 3; B: 4

Част от елементите:

[1, 2],
[3, 4],
];foreach ($array as list($a)) {
// Note that there is no $b here.
echo "$an";
}
?> 

Резултат от изпълнението:
1
3

  • Добавен е API за лесно хеширане на пароли

API дава възможност за лесно използване на crypt(). Това е удобно за създаване и управление на пароли по сигурен начин.

  • Добавено е Zend OPcache разширение за кеширане

OPcache подобрява производителността на PHP, като съхранява компилиран код в паметта. По този начин се оптимизира изпълнението на PHP заявките.

  • GD библиотеката е обновена до версия 2.1, като включва нови функционалности и подобрения.

Поддръжка на PHP 5.5 при СуперХостинг

При всички хостинг планове се поддържат паралелно няколко версии на PHP – 5.2, 5.3, 5.4 и 5.5. На нашата помощна страница може да намерите информация как да ползвате различна версия на PHP.

Вече поддържаме и новата PHP v.5.5 на Linux плановете за споделен хостинг. Ще се радваме да я тествате, ползвате, развивате страхотни уеб проекти и разбира се, споделяте идеи и обратна връзка с нас! 🙂

А кои от новостите намирате за най-полезни и ще използвате най-често? Дали сме пропуснали някоя важна новост на PHP 5.5?

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

9 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.