Какво се случи на P2P конференцията 2010

Както ви обещахме в този пост ще ви разкажем как премина едно от важните и дългоочаквани събития за Уеб технологии и блогове – P2P конференцията. Събитието се проведе на 24 и 25 април 2010 г. във Велико Търнов и събра над 280 участници, програмисти, блогъри и уебдизайнери, заинтересовани от уеб-програмиране, развитие на бизнес в Интернет и всичко свързано със световната мрежа.
На кратко, тазгодишната конференция премина в два потока WebTech и BlogCamp, които, за разлика от миналата година, бяха в един и същи хотел. Това даде възможност на участниците да посетят всички интересни за тях лекции. Първия ден бе посветен изцяло на WebTech и бъдещето на уеб, докато за втория бяха осигурени две зали за всяка от проявите. В рамките на първия ден момичета на СуперХостинг.БГ приемаха и заявленията на всички участни, изявили желание да участват в томболата на СуперХостинг.БГ за голямата награда лаптоп.

Момичетата на СуперХостинг.БГ пред залата, в която се проведе WebTech потока
Момичетата на СуперХостинг.БГ пред залата, в която се проведе WebTech потока


На конференцията в потока WebTech тази година имаше трима чуждестранни лектори – Патрик Финч от Mozillа, Микаел Видениус – Monty и Робърт Ниман. Патрик Финч отбеляза откриването на конференцията с първата презентация, в която очерта основните предимствата на Firefox и обеща, че по Firefox 4.0 ще бъдат направени важни подобрения като новата версия ще бъде по-бърза и ще щади процесора повече. В една от последвалите лекции създателят на MySQL Микаел Видениус представи своята гледна точка относно бъдещето на уеб и постави новия си проект MariaDB, като част от него. MariaDB е новата система за управление на бази от данни, която по негови думи ще гарантира отворения код. “Java Script and HTML5 – A brave new world.” пък бе темата на презентацията на Робърт Ниман, който по атрактивен начин представи по-интересните възможности и на двете технологии.

Управителите на СуперХостинг.БГ предствят темата „Хостинг в облака или облак в хостинга“

Точно след обедната почивка дойде редът и на нашата презентация – „Хостинг в облака или облак в хостинга“. Управителите на СуперХостинг.БГ Любомир Русанов и Методи Дреновски очертаха основните положителни и отрицателни страни на cloud технологиите. Те обясниха, че превръщането на тази идеология в масова, зависи до голяма степен от клиентите и разбира се от това, дали ще има достатъчно приложения, които ще могат да се възползват от този модел. Като основна концепция на cloud услугите бе посоченен модела pay as you go, т.е. клиента заплаща само за тези ресурси, които е ползвал. При този модел няма предплащания, дългосрочни ангажименти и инвестиции, което погледнато от бизнес гледна точка поставя под съмнение рентабилността му. А както нашите лектори отбелязаха – добрите отстъпки, се получават при големи обеми от една страна и при дългосрочни ангажименти от друга. Една от основните характеристики за cloud computing концепцията е именно т.н. fast provisioning – „бързо инсталиране“ или „бързо провизиране“. Чрез бързото провизиране, приложенията ще могат да бъдат скалирани – хоризонтално и вертикално, но дали приложения са готови за това бе един от въпросите, който бе поставен на конференцията. Основната идея на презентацията бе да обясни, че cloud концепцията не е само технология, а и промяна на начина на възприемане и използване на компютърните ресурси.
Ето и самата презентация:

[flv:/wp-content/uploads/2010/05/SuperHostingCloudPresentation.flv 525 292]

Втория ден паралелно с WebTech се проведе и BlogCamp-а. Първата презентация бе на Веселин Николов, който представи темата „Развитие на блоговете и twitter между двата блогкемпа“, последвана от Петър Стойков, който направи интересен анализ на типовете коментиращи потребители в блоговете и предизвика интересна дискусия. Сред коментираните лекции от втория ден на Webtech бе тази на Стефан Кънев -Test-Driven Development + Refactoring.

Екипът на СуперХостинг.БГ точно преди томболата да започне

Веднага след представянето на Стефан Кънев всички участници се събраха в една зала за томболата на СуперХостинг.БГ. Над 20 награди като безжични мишки, слушалки, книги, тениски и разбира се безплатни хостинг планове получиха присъстващите на P2P конференцията. Голямата награда лаптоп Lenovo G550 бе спечелена от Антон Аврамов.

И победителят, спечелил лаптоп е Антон Аврамов. Снимка: Николай Бачийски

Конференцията бе интересна и ползотворна. Прекарахаме три хубави дни в сърцето на България. Настроението бе приповдигнато, успяхме да срещнем много интересни хора, да се забавляваме и едновременно с това да поработим. С нетърпение очакваме следващата конференция. С какво ли ще ни изненада Бого?

Още впечатления по темата:

P2P конференция 2010 – @svil4ok
Малко за p2p конференцията – @man0l
P2P конференция 2010 – Равносметка – @MethodX
Как мина P2P Конференцията във Велико Търново – Богомил Шопов – Бого
Обзор на P2P конференцията във Велико Търново 2010 – Anthony H Karasavov
Уебтех2010 и Какво се случи на BlogCamp2010 – @entelegentno
За конференциите, семинарите, обученията и bulk-а, който много се навъди напоследък – @dido_pro

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments