Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Прогресът в онлайн продажбите - инфографика

Замисляли ли сте се колко често пазарувате онлайн? А знаете ли как се развива интернет търговията в България и Европа?

През отминалата година онлайн търговията отново показва сериозно развитие. Очакванията са, че пиковете ще продължават през 2015 и 2016 година. Прогнозите са приходите от електронна търговия в Европа да достигнат до 4.4% от БВП (през 2016 г.). Все повече хора избират да пазаруват продукти и услуги онлайн. Те купуват от вкъщи, от офиса, от улицата, от любимото им кафе. През 2014 г. в Европа 47% от потребителите с достъп до интернет са пазарували онлайн. Електронната търговия се превърна във важен фактор за развитието на европейската икономика. Около 2 000 000 души работят директно или индикретно в сферата на е-търговията. Благодарение на развитието в този бранш и хората, които работят в него, през изминалата година броят на поръчките, изпратени в цяла Европа за една година, достигна 3,7 милиарда.

В България ситуацията е сходна. Онлайн търговията бележи ръст всяка следваща година, макар че мащабите са значително по-малки. Ние се нареждаме на четвърто място по обороти от онлайн продажби в Източна Европа с резултат от 200 000 000 Евро.

Още интересни данни ще откриете в инфографиката по-долу.

Инфографика - електронната търговия в България и Европа(източници: НСИ и Ecommerce-europe.eu)

Как се развива Е-търговията в България?
  • Наблюдаваме промяна в модела за търговия на дребно.
  • Имаме по-голям избор и достъп до повече информация, откогато и да било.
  • Търсим все повече и по-често продукти и услуги онлайн.
  • Сравняваме цени, правим проучвания, избираме откъде да купим на базата на мнения и оценки от други клиенти.
  • Куриерските компании се променят. Стават по-гъвкави.
  • Търговците обръщат повече внимание и акцентират в обслужването на своите клиенти.
  • До нас достигат все повече рекламни кампании и атрактивни промоции.

Всички тези фактори правят онлайн присъствието на почти всеки бизнес задължително. Това се дължи на разрастващия се брой потребители, използващи интернет и мобилни устройства. Процесът на покупка също търпи промени. Към момента потребителите най-често започват търсенето на даден продукт, използвайки своите мобилни устройства и завършват поръчката на своя компютър. През 2015 г. мобилните версии на сайтовете и респонсив дизайнът ще бъдат отново изключително важни. Ще нараства и броят на онлайн търговците и разнообразието от продукти, които можем да открием онлайн. От всичко това печели потребителят, печели и икономиката на страната. А какво още предстои, тепърва ще станем свидетели.

Кои според Вас са секторите, в които ще се развива интернет търговията у нас през 2015 година?

Маркетинг Специалист

Митко може да изгради онлайн магазин на всяка платформа, но харесва най-много SaaS, защото предпочита да продава пред това да програмира. СуперСилата на Митко е, че знае много за електронната търговия и не се притеснява да го споделя.

500px270px
SuperHosting.BG

3
Оставете коментар

avatar
2 дискусии
1 отговори към коментарите
1 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
Едуард Димитров
Гост

Благодаря за инфографиката, ще свърши страхотна работа за нагледно обяснение на клиентите ни. Но в нея не е засегнат един доста важен аспект: къде отиват парите и кой извършва всички тези продажби. Да, онлайн търговията се разраства и се пазарува все повече онлайн, но тенденциите са малко по-странни и се променят напоследък. А именно че броя продажби се увеличава, но той се извършва от все по-малък брой търговци които взимат "лъвския пай", а за малките сайтове остават трохите. Тоест, онлайн бизнеса се уедрява. До преди няколко години се правеха наистина… още »

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,

Благодарим Ви за споделеното мнение, както и за допълнитлената информация относно развитието на пазара в момента. Остава да си пожелаем да виждаме все по-успешни, български брандове и продукти в сферата на онлайн търговията. А защо не част от тях да станат популярни и извън границите на България 🙂

Илчо Вучков
Гост

Специализирани продукти и услуги, особено такива с доказано качество, бърза доставка (ако е и безплатна), с много и добри отзиви в мрежата, и не на последно място цената!

Всички публични плащания към големи доставчици на услуги (с масово потребление) и държавни / общински такси също ще поддържат на 100% онлайн плащания до няколко години.

А защо не, не би ли било по-добре да платим глобата си към КАТ онлайн, отколкото да даваме "пари на ръка"...

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other