Какво може Nikola?

В уеб има огромно разнообразие от готови системи за управление на съдържанието и създаване на уеб сайт. По-голямата част от най-известните и тези, за които се пише най-много, са създадени със скриптовия език PHP (WordPress, Joomla!, Drupal, Magento и т.н).

В уеб обаче има и други системи, които не са написани на PHP, но също са толкова интересни и полезни, бърз пример с Ghost.

Един по-различен начин за онлайн присъствие е с генератор за създаване на статичен сайт, написан на програмния език Python. Запознайте се с Nikola, кръстен на Никола Тесла! С него любителите на Python могат да направят чудеса!

Какво прави Nikola?

Nikola е нещо различно от добре познатите готови системи като WordPress, Joomla!.

Nikola конвертира обикновени текстови файлове в готови .html файлове. Всичко в генерирания статичен уеб сайт е .html файл – страници, статии, категории, етикети.

Тъй като уеб страниците са готови .html файлове, посетителят получава веднага търсената информация, без да изчаква изпълнението на сървърни скриптове и SQL заявки.

За разлика от динамичните уеб сайтове, готовият статичен уеб сайт на Nikola не използва база данни, не изпълнява SQL заявки и не стартира никакъв код на сървъра. Всичко е предварително генерирано и само се предоставя при поискване от потребителя.

Уебсайтът, генериран от Nikola, е папка пълна с HTML файлове (+ изображенията, .css файловете и всичко друго).

Какво можете вие да направите с Nikola?

Макар че първоначалната идея за Nikola е да се ползва за генериране на блог сайтове, с него можете да си направите личен сайт, бизнес сайт, сайт за проект, визитка и други.

Това, че уеб сайтът е статичен, означава, че съдържанието му е готово генерирано, още преди да бъде посетен от уеб потребител. Но това не пречи в сайта да има анимации, клипове, слайдове, изображения и всякакви CSS/HTML5 подобрения.

Системата е лесна за разширяване с помощта на минимални познания по Python.

Ако сте любител на Python, можете да направите чудеса с Nikola.

Ето изброени някои от възможностите и опциите на Nikola:

  • Блог сайт с етикети, новини, архиви, коментари и други;
  • Избор на дизайн (тема) за уеб сайта и как да си направите сами тема за сайта;
  • Добавяне на допълнителна функционалност чрез плъгини;
  • RSS новини;
  • Страница за всеки таг/категория;
  • Годишни архиви на статиите;
  • Може да се настрои изходната директория за готовите уеб страници;
  • Настройка на темплейтите за статиите и страниците;
  • Самостоятелни страници (които не са част от блога);
  • Поддръжка на няколко езика (за Nikola има превод и на български);
  • Създаване на галерии с изображения.

За да създавате статии и страници, ще е необходимо да ползвате маркиращ език като Markdown или reStructuredText. Създавате съдържанието за статията в обикновен текстов файл, като сте описали/маркирали текста с един от поддържаните леки езици за маркиране. Nikola след това ще конвертира тези текстови файлове в HTML файлове.

Редактирането на статиите се извършва в текстовите им файлове, а след това се изпълнява една команда, за да може системата да обнови съответстващите им .html файлове.

Какво не можете да направите с Nikola?

Тъй като готовият уеб сайт не изпълнява никакъв код от страна на сървъра, обработка на въведени от потребителя данни не се поддържа. Това включва всякакъв вид форми за попълване на информация (освен коментари).

Защо да изберете Nikola?

Някои от разликите на Nikola, спрямо динамичните уеб сайтове, са неговите най-големи плюсове.

Сигурност

Едва ли вече има някой, който не е чувал или чел за някакъв злонамерен пробив в някоя от най-известните готови системи за управление на съдържанието. Предимно изпълнимия код на тези системи се използва за пробив в сигурността им. При статичния уеб сайт не се изпълнява код на сървъра, което го прави една идея по-сигурен от динамичните уеб сайтове.

Версии на системата

Дори и да не обновявате версията на Nikola, това няма да се отрази на готовия уеб сайт и той ще продължава да функционира. Независимо дали на сървъра ще се променят версиите на софтуера, версията на PHP, MySQL или което и да е друго сървърно приложение, статичният уеб сайт ще продължи да работи завинаги (докато сървърът е онлайн). Когато излезе нова версия на Nikola, вие не сте длъжни да обновявате системата, заради сигурността или нови функционалности. За сравнение например с WordPress, при излизане на нова версия, рано или късно ще сте принудени да направите ъпдейт, дали заради вече неподдържана стара версия на някое сървърно приложение или заради поправка в сигурността.

Скорост

След като всичко динамично отпадне от уеб сайта, остава само сервирането на статично съдържание. Точно това прави един статичен уеб сайт, предоставя HTML файлове на посетителите. Ако върху това съдържание се добави компресиране и кеширане, ще имате един ултра бърз уеб сайт. Освен това, уеб сайтът няма да има нужда от процесорните ресурси и сървърната памет, които стандартно ще бъдат изсмукани от динамичния уеб сайт.

Преносимост

Един статичен уеб сайт – една папка, съдържаща цялото му съдържание. Тази папка можете да качвате на различни сървъри и платформи, да копирате, да премествате, да компресирате и архивирате.

Друг генератор, подобен на Nikola е getpelican.com.

Nikola се поддържа и може да се инсталира на услугата VPS.

За да работи статичният сайт, ще ви е необходим само уеб сървър. Това означава, че можете първо да генерирате уеб сайта на машина, на която имате Python и след това готовата папка с уеб сайта да качите на сървъра (например в хостинг акаунт).

Интересно: Готовите уеб сайтове, генерирани с Nikola, могат да работят и в хостинг акаунт на споделен хостинг. Само е необходимо да качите съдържанието на директорията с уеб сайта, в директория в хостинг акаунта.

Качване на готовия уеб сайт в хостинг акаунт: За издърпване на готовия уеб сайт в хостинг акаунта може да се използва Git. За директория output (в която се намират файловете на уеб сайта) може да се настрои Git хранилище. Например локално при вас генерирате готовия уеб сайт, който през git се синхронизира с git хранилище в хостинг акаунта. За качването на папката с уеб сайта можете да ползвате всеки вариант за копиране на файлове в хостинг акаунта – git, rsync, FTP, File Manager (.zip).

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.