Блог

Новини и полезни съвети за Вашите услуги и уебсайтове!

Блог

Новини и полезни съвети за Вашите услуги и уебсайтове!

Magento и Elasticsearch – супер бързо търсене в продуктовия каталог

Magento е една от най-известните open source системи за онлайн търговия. Базирана е на PHP и MySQL, с отворен код и с голяма общност от разработчици. Използва се от малки, средни и големи бизнеси. Тъй като Magento магазините често са с много големи продуктови каталози, от голямо значение е търсенето на продукти в тях да е много бързо.

От версия 2.4 на Magento за търсене в продуктите на онлайн магазина се използва технологията Elasticsearch. В следващите редове ще Ви представим какви са ползите на тази технология за онлайн магазина, както и как можете да я използвате при нас.

Magento е професионална платформа, специализирана за онлайн търговията. Има богат набор от опции и функционалности, както и големи възможности за разрастване и настройка спрямо всякакви специфични нужди на бизнеса и свързаните процеси. Освен стандартните опции за управление на продуктов каталог, разплащателни методи, поръчки, доставки и други, към системата може да се инсталират допълнителни модули.

Голям плюс на Magento Open Source платформата (тъй като има и лицензирана версия – Magento Commerce), е голямата общност от разработчици, които допринасят за нейното развитие. Редовно за системата се пускат обновления. Във всяка нова версия има много подобрения и поправки. Magento 2 (най-новата серия от версии 2.x.x) представлява модерна платформа за онлайн търговия, която отговаря на съвременните нужди и изисквания за по-добро потребителско изживяване при онлайн пазаруването. 

В новите версии на Magento се добавят нови технологии и функционалности, а старите се премахват. 

Супер бързо търсене в каталога с продукти на Magento

Освен бързото зареждане на страниците с продукти, друго много важно изживяване за потребителите е възможността да потърсят и намерят бързо точния за тях продукт. Големите продуктови каталози със стотици и хиляди продукти са изпитание за технологиите, които отговарят за търсенето в тях. 

Колкото по-бързо и по-точно търсене предлага онлайн магазинът, толкова повече продукти ще могат да открият потребителите в него, което е фактор и за повече доволни и лоялни клиенти.

Във версия 2.4 на Magento е направена промяна в настройките за търсене в продуктовия каталог. Досега използваната технология (търсене в MySQL базата на магазина) е изключена и заменена с Elasticsearch.

Какво е Elasticsearch?

Elasticsearch е бърза и гъвкава система за индексиране и търсене (search engine) на всякакъв вид и обем данни. Системата използва сървър (отделен виртуално от магазина Elasticsearch node), на който се случва индексирането, съхранението на данните и търсенето. По този начин работата на онлайн магазина не е засегната от процесите на търсенето. Преиндексирането при промяна в данните на продуктите не се отразява на потребителите и работата им с магазина. 

Тъй като Elasticsearch е изцяло специализирана система за търсене, тя има много допълнителни възможности и опции като например задаване на стоп думи, синоними и други.

Някои от ползите на Elasticsearch за търсенето в онлайн магазина:

  • Бързо търсене, почти в реално време, в големи по обем продуктови каталози;
  • Разширено търсене;
  • Поддръжка на много езици;
  • Задаване на стоп думи и синоними;
  • Преиндексирането не се отразява на потребителите и работата им с магазина;
  • Точни резултати;
  • Лесно скалиране (създават се още виртуални сървъри – nodes).

Важно: От версия 2.4 на Magento Elasticsearch е задължителната технология за търсене в онлайн магазина. Това означава, че ако искате да инсталирате нов онлайн магазин или да обновите съществуващ до Magento 2.4, е нужно да имате инсталиран Elasticsearch на сървъра.

Но… не се тревожете! Ние вече сме се погрижили за това!

Magento 2.4 и Elasticsearch на Managed VPS при СуперХостинг.БГ

Супер бързата технология за търсене в онлайн магазина Elasticsearch се поддържа при нас на услугата Managed VPS (управляем виртуален сървър). Managed VPS е кралят на хостинг услугите – бърз, сигурен и надежден сървър, с контролен панел и експертна поддръжка, завършено решение за онлайн магазини на Magento.

По подразбиране Elasticsearch не е инсталиран на Managed VPS сървърите. Ако желаете да го използвате за Вашия онлайн магазин при нас, пишете ни и веднага ще го активираме.

Инсталацията на Elasticsearch на Managed VPS се извършва от експертния ни екип. Прилагаме основните настройки за системата, които са препоръчителни за коректната ѝ работа в голям процент от платформите за онлайн магазини.

Важно: Ако магазинът Ви използва споделената хостинг услуга, за да го обновите до версии 2.4x на Magento, ще е нужно да го прехвърлим към услугата Managed VPS. За това също ще се погрижим ние, достатъчно е само да се свържете с нас!

Освен за бързото зареждане на страниците, онлайн магазините е необходимо да се погрижат и за другите аспекти от взаимодействието им с потребителите – бързо откриване на търсения продукт, бърз процес на поръчка, разплащане, доставки и други.

Благодарение на Elasticsearch в онлайн магазина Ви, Вие ще дадете възможност на клиентите Ви да разгледат повече продукти и да купят повече именно от Вас! Бъдете крачка пред конкурентите! Осигурете им това изживяване и спечелете лоялни клиенти с Managed VPS услугата, която е с промоция за първата година!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments