Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Какво ново в Joomla! 3.4

Втората по популярност система за управление на съдържание сред нашите клиенти (35% от най-използваните CMS системи) може да се похвали с нова версия. С други думи - от днес Новата Joomla! е вече тук! Усърдната работа на Joomla! team и доброволци по разработване и тестване на новите функции даде резултат и стабилната версия 3.4 е вече факт. Ето какво ново ни предлага новата Joomla! 3.4:

По-лесно и бързо редактиране на модули директно през потребителската част (Front-end)

Тази функционалност е въведена още във версия 3.2 и се доразвива и подобрява във всяка следваща. Вече освен съдържанието на статиите могат да се редактират и модули през потребителската част, без да е необходимо да се достъпва административния панел.

joomla_pic001

Интеграция на Composer

Composer е интегриран в Joomla! за управление на външни свързани PHP ресурси. През Composer вече ще можете да ъпдейтвате и изтегляте зависимостите на PHP проектите, работещи с Joomla!, като Joomla! Framework, PHPMailer и други.

No CAPTCHA reCAPTCHA

Плъгинът reCAPTCHA, който предпазва вашия сайт от спам регистрации и логини, е обновен. Към плъгина е добавен новият вариант на анти-спам технологията - "No CAPTCHA reCAPTCHA", разработен от Google. Новата функционалност е поставена под версия 2.0 на плъгина. От страницата с настройки на плъгина можете да изберете от две налични версии - стария метод reCAPTCHA (версия 1.0) или No CAPTCHA reCAPTCHA (версия 2.0). С новата анти-спам защита посетителите на вашия сайт ще си спестят трудните за разчитане символи и само с един клик ще могат да докажат, че "не са роботи".

joomla_ssh2_

Стандартизация на езиковите стрингове

Официалният език на Joomla! е британски английски (en-GB). Някои от наличните езикови стрингове (символни низове) на този език са създадени преди повече от 10 години от хора, чиито роден език не е британски английски. Поради това разработчиците въвеждат официално ръководство за създаване на en-GB езикови стрингове, в което са написани указания за езиковия стил. Ръководството ще е в помощ и на хората, които правят преводи на системата.

Премахване на Weblinks от основните компоненти

До тази версия в Joomla! бяха включени много предварително инсталирани компоненти, които при определени обстоятелства предизвикваха проблеми при ъпдейт. В Joomla! 3.4 се правят първите стъпки за промяна на това, а Weblinks е първият компонент, който е премахнат. Място за притеснение няма, защото всички премахнати компоненти ще продължат да се поддържат, актуализират и инсталират лесно чрез Joomla! Extensions Directory (JED).

Екипът на Joomla! напомня, че на 31.12.2014 беше спряна официалната поддръжка на версия 2.5 и за нея няма да излизат повече поправки и обновления по сигурността.

Съвет от support-а: Ако решите да ъпдейтнете сегашната си версия, не забравяйте да направите предварителен бекъп. Версия 3.4 вече е налична в Softaculous.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

500px270px
SuperHosting.BG
Етикети/Tags

4
Оставете коментар

avatar
3 дискусии
1 отговори към коментарите
3 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
Kiril Velichkov
Гост

За нем Джумла е най-добрата и комплексна система за създаване на сайтове.Постоянно излизат нови компоненти и модули, с които може да създадеш от мини блог, през голям онлайн магазин, до огромен новинарски портал.С всеки изминал Ъпдейт става все по-лесна за ползване, а с шаблоните тип Quickstart, дори хора, които никога не са правили сайт, могат лесно да си направят.Надявам се все повече хора да го осъзнаят и да създадем едно силно Джумла общество в България

Уеб студио МУУН БГ
Гост

Като цяло Joomla 3 е перфектна, сега с новите разработки става още по-добре, въпреки това, предпочитам да не обновяваме при на този етап само и само за новите добавки. Ще изчакам още малко..

Едуард Димитров
Гост

За отбелязване е че новата "No CAPTCHA reCAPTCHA" все още не работи с кирилишки домейни и непрекъснато връща ERROR: Invalid domain for site key, така че не е добре да се включва за живи сайтове, или поне нe за такива които искат да получават запитвания 🙂

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,

Благодарим Ви за споделения опит с новата "No CAPTCHA reCAPTCHA".

В групата reCAPTCHA на Google открихме нещо интересно, което може да се тества и при използване на домейн на кирилица (https://groups.google.com/forum/#!forum/recaptcha).

При регистрацията на URL за reCAPTCHA вместо домейна на кирилица (например домейн.com) или неговия XN запис (например xn--d1acmkhc.com), пробвайте с въвеждане на неговия punycode (например .com-p4dg2awlg).

На следния адрес можете да конвертирате домейн име на кирилица в съответния формат - To punycode>> http://www.motobit.com/util/punycode-decoder-encoder.asp