Какво ново в Joomla! 3.4

Втората по популярност система за управление на съдържание сред нашите клиенти (35% от най-използваните CMS системи) може да се похвали с нова версия. С други думи – от днес Новата Joomla! е вече тук! Усърдната работа на Joomla! екипа и доброволци по разработване и тестване на новите функции даде резултат и стабилната версия 3.4 е вече факт. Ето какво ново ни предлага новата Joomla! 3.4:

По-лесно и бързо редактиране на модули директно през потребителската част (Front-end)

Тази функционалност е въведена още във версия 3.2 и се доразвива и подобрява във всяка следваща. Вече освен съдържанието на статиите могат да се редактират и модули през потребителската част, без да е необходимо да се достъпва административния панел.

Редактиране на модули през потребителската част

Интеграция на Composer

Composer е интегриран в Joomla! за управление на външни свързани PHP ресурси. През Composer вече ще можете да ъпдейтвате и изтегляте зависимостите на PHP проектите, работещи с Joomla!, като Joomla! Framework, PHPMailer и други.

No CAPTCHA reCAPTCHA

Плъгинът reCAPTCHA, който предпазва вашия сайт от спам регистрации и логини, е обновен. Към плъгина е добавен новият вариант на анти-спам технологията – „No CAPTCHA reCAPTCHA“, разработен от Google. Новата функционалност е поставена под версия 2.0 на плъгина. От страницата с настройки на плъгина можете да изберете от две налични версии – стария метод reCAPTCHA (версия 1.0) или No CAPTCHA reCAPTCHA (версия 2.0). С новата анти-спам защита посетителите на вашия сайт ще си спестят трудните за разчитане символи и само с един клик ще могат да докажат, че „не са роботи“.

No CAPTCHA reCAPTCHA в Joomla

Стандартизация на езиковите стрингове

Официалният език на Joomla! е британски английски (en-GB). Някои от наличните езикови стрингове (символни низове) на този език са създадени преди повече от 10 години от хора, чиито роден език не е британски английски. Поради това разработчиците въвеждат официално ръководство за създаване на en-GB езикови стрингове, в което са написани указания за езиковия стил. Ръководството ще е в помощ и на хората, които правят преводи на системата.

Премахване на Weblinks от основните компоненти

До тази версия в Joomla! бяха включени много предварително инсталирани компоненти, които при определени обстоятелства предизвикваха проблеми при ъпдейт. В Joomla! 3.4 се правят първите стъпки за промяна на това, а Weblinks е първият компонент, който е премахнат. Място за притеснение няма, защото всички премахнати компоненти ще продължат да се поддържат, актуализират и инсталират лесно чрез Joomla! Extensions Directory (JED).

Премахване на Weblinks от основните компоненти

Екипът на Joomla! напомня, че на 31.12.2014 беше спряна официалната поддръжка на версия 2.5 и за нея няма да излизат повече поправки и обновления по сигурността.

Съвет от support-а: Ако решите да ъпдейтнете сегашната си версия, не забравяйте да направите предварителен бекъп. Версия 3.4 вече е налична в Softaculous.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии. А когато не държи перото, търси забравени съкровища в недрата на някоя книга.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
4 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Black Friday'21: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

Black Friday ‘21: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти! [Аудио]

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име [Аудио]

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)? [Аудио]

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.