Време е за сървър… как да избера подходящото хостинг решение?

Замисляте се за ползване на самостоятелен сървър, но чудите ли се кое хостинг решение е необходимо за Вашия сайт? На какво трябва да обърнете внимание, за да може сайтът да работи безпроблемно и да се развива?

Изборът на подходящо хостинг решение е една от най-важните предпоставки за успешно развитие на всяко уеб приложение и сайт. Освен споделен хостинг, можете да използвате и разнообразни сървърни решения – Managed VPS и VPS А как да прецените кое е най-подходящо за вашия проект?

Първо трябва да оцените сървърните параметри, необходими за работата на приложенията:

  • Оперативна памет
  • Процесор (изчислителен ресурс)
  • Дисково пространство
  • Интернет капацитет

Определянето на необходимите параметри в голяма степен се улеснява, ако имате активен сайт или приложение, което работи в реален режим. От платформата, на която е разположено приложението, може да извлечете статистическа информация за моментно, средно и пиково потребление на сървърни ресурси. На база тази информация може да се определи и най-подходящото хостинг решение, осигуряващо нужния ресурс.

Ако обаче обмисляте стартиране на нов проект, планирането на необходимия сървърен ресурс е в известна степен по-сложна задача. 🙂 Тогава е добре да се вземат предвид очаквания брой посетители на ден и брой на паралелни посетители на сайта за единица време.

Препоръчително е платформата за сайта да се проектира и разработи, така че при развитието му да се ползват оптимално параметрите на хостинг услугата. Преди време в рубриката „Съвети от support -a“ разказахме и за интересен казус за оптимизация на сървърни ресурси.

След като определите, дори и ориентировъчно, каква ще е нуждата от сървърни ресурси за вашия онлайн проект, трябва внимателно да се запознаете какви параметри се предлагат при различните сървърни решения. Важно е да отбележим, че при всички сървърни решения могат да се увеличават параметрите. Но какви други фактори са важни при избора?

Това са:

 ManagedVPSVPS
Регулярно архивиране (backup) на съдържаниетоДаПоръчва се допълнително
МониторингНа сървъра и инфраструктурата
Да
На инфраструктурата Да
Системна администрацияДаПоръчва се допълнително
Контролен панел за управление cPanelДаПоръчва се допълнително
Пълен root достъпДаДа

Запознали сте се вече с предлаганите параметри при различните сървърни решения. Как обаче да разберете кое е най-подходящото хостинг решение за вашия проект – ManagedVPS или VPS?

Ето 2 различни случая и какъв хостинг е подходящ за всеки от тях:

Какво да избера?„Поддържам сайт, който се развива добре и посетителите се увеличават с доста бързи темпове. Все по-често забелязвам недостиг на процесорен ресурс и оперативна памет. Сайтът е разположен на споделен хостинг, но този хостинг вече „утесня“. Искам „по-голям“ хостинг, но всичко да се запази както при споделения хостинг…“

ДаВ този случай едно от най-подходящите хостинг решения е управляем виртуален сървър – Managed VPS. При тази услуга получавате независим сървър, с контролен панел (cPanel), денонощна техническа поддръжка и мониторинг, както и регулярен бекъп на съдържанието на сървъра. Администрацията на сървъра се осъществява от нас. Средата е същата, както при споделен хостинг, но приложенията разполагат с много повече ресурси.

Какво да избера?Искам да ползвам сървър, над който да имам пълен контрол. Ще използвам различни инсталации на уеб сървъри, SQL сървъри и др, като например Node.js, NoSQL Databases (MongoDB, RavenDB, CouchDB и др.), Ruby On Rails, Django framework, Subversion (SVN) server, GIT repository, Java (Tomcat) и мн.др.

ДаНай-доброто решение при тези изисквания е виртуален сървър – VPS. При виртуалните сървъри получавате root достъп, което дава възможност за пълно управление над сървъра. Можете да инсталирате каквито пожелаете софтуерни приложения и платформи, като на разположение са много на брой и различни, Linux и Windows операционни системи. А системни ни администратори са в готовност да съдействат, когато е необходимо. 🙂

Съвет от support- a: Планирайте развитието на сайта и следете статистиките за потреблението на сървърни ресурси. Така ще знаете в кой момент за сайта е необходим по-голям сървърен ресурс. Ще можете своевременно да предприемете необходимите действия за осигуряването му, преди да е критично необходим за сайта 🙂 .

А ние винаги сме на разположение за въпроси и консултации, за да ви помогнем в избора на най-подходящото хостинг решение за вашия сайт или приложение.

Вие как избирате подходящо хостинг решение за Вашите проекти? Кои са най-важните критерии за Вас?

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

5 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!
Уникално име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.