Hosts файл – предшественикът на DNS

Съществува ли друг начин, по който можем да свържем един домейн с определен IP адрес, без да ползваме DNS указателя? Това е възможно чрез hosts файла.

Какво е hosts файл?

Hosts файлът представлява текстов системен файл, наличен във всяка операционна система. Той е част от Internet Protocol-а и е предшественик на DNS системата. Както и в DNS системата, hosts файлът се ползва за транслиране на домейните в IP адреси.

При повечето операционни системи hosts файлът се ползва с приоритет пред DNS системата. Това означава, че ако има добавен домейн в hosts файла, директно ще се зареди домейнът от зададения IP адрес, без да се извършва DNS проверка в DNS указателя.

Съдържание на hosts файла

Hosts файлът съдържа записи, в обикновен текст, състоящи се от IP адрес, последван от едно или повече домейн имена, които се разделят с интервал. Тези записи са много подобни на DNS записите. В съвременните операционни системи може да се добави освен IPv4, така и IPv6. (В примера по-долу IPv6 записът за localhost е: :: 1 localhost). Възможно е да се постави коментар, като в началото на реда се добави „#“. Изцяло празните редове във файла се игнорират.

Ето пример за съдържание на hosts файла:

# Коментар: Това е пример на hosts файла
127.0.0.1 localhost
:: 1 localhost

За да редактираме hosts файла е необходимо да знаем къде се намира. Той е наличен във всяка операционна система, а за най-често ползваните системи е разположен както следва:

Операционна системаМестоположение на hosts файла
Unix/etc/hosts
Windows
XP (x86 & x64), 2003, Vista, 7 и 8
%SystemRoot%system32driversetchosts
Mac OS X 10.2 и по-нови/etc/hosts (symbolic link към /private/etc/hosts)

Списък на повечето операционни системи с разположението на hosts файла в тях, можете да видите на адрес: hosts.

Важно е да се има предвид, че hosts файлът трябва да се редактира с административни права. Например при Windows операционна система, за да можете да редактирате файла, трябва да дадете права на потребителя. За Windows7 и Windows8 трябва да изберете с десен бутон „Properties“, таб „Security“, избирате потребителя и „Edit“. Може да се зададе „Full control“. След прилагане на промените, файлът може да бъде редактиран.

Понякога по-лесен вариант е hosts файлът да се копира в друга директория (например Desktop), а след редакциите да се върне обратно.

Защо се е наложило създаването на DNS системата, след като може да се ползва hosts файла?

Първата компютърна мрежа ARPANET, предшественик на интернет, е използвала централизиран метод за обновяване на hosts файла (базата данни с имената на хостовете). Всяка точка в мрежата тогава е поддържала свой собствен hosts файл (информация за хостовете и имената им). Не е имало метод за гарантиране, че всички машини в мрежата ползват едно и също име, нито начин да се чете hosts файла на друг компютър, за да може автоматично да се получи негово копие с актуалните записи.

Тъй като ARPANET е била малка мрежа, се изисквали ниски административни разходи за поддържане на hosts файловете. Отделните компютри в мрежата обикновено имали един адрес и много имена. Когато компютърните мрежи набрали популярност обаче, поддържането на hosts файловете става все по-трудно на системните администратори, защото трябва да се актуализират записите все по-често.

Нуждата от дистрибутирана система за актуализиране и поддържане на информацията, налага създаването на DNS системата. Чрез нея процесът за актуализиране на информацията за имената и съответстващите им IP адреси се автоматизира.

Според статистика на dailychanges.com за днешна дата – 23 май 2013 промените по DNS записите са 145 410 427 и това е само за домейните .com, .net, .org, .biz, .info и .us.

Броят на потребителите в интернет за 2012 г. е над 2,5 милиарда, а за 2013 г. със сигурност е нараснал.

Какво ли би било, ако DNS системата не е налична и над 2,5 милиарда потребители в интернет трябва да актуализират hosts файла си с повече от 145 милиона домейна всеки ден, за да имат актуална информация, да отварят сайтовете, да изпращат имейли и т.н.? 🙂

Съвет от съпорта: В днешни дни също се ползва hosts файла. Например след като сте преминали към нова хостинг услуга, за да видите сайта преди да бъдат променени DNS записите или ако DNS-ите са променени, но все още не са се опреснили, можете да въведете домейна и IP адреса на хостинг услугата в hosts файла. В нашата помощна страница сме описали подробно как да бъде направена промяната. По този начин ще можете да проверите дали сайтът се зарежда коректно.

А вие, ползвали ли сте hosts файла и кога? 🙂

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Уникално име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!