Прави повече с Joomla! 3.3

От няколко дни е налична новата версия на Joomla! 3.3. Системата излезе под наслов „Прави повече с Joomla!“. Новите възможности в системата правят сайтовете по-бързи, в по-добра форма, по-сигурни и по-добри приятели с търсещите машини.

Ето и някои от най-важните подобрения:

Преминаване от JavaScript библиотеката MooTools към jQuery. Това ще доведе до намаляване на размера на системните файлове на Joomla! и до ползване на единна технология при създаване на разширения. Друго важно обновяване е възможността за добавяне на microdata информация към съдържанието на сайта.

От версия 3.3 на Joomla! изискванията на системата вече са за минимална версия на PHP 5.3.10. Всички версии на Joomla!, включително и най-новата версия 3.3, се поддържат на хостинг плановете от СуперХостинг.БГ.

Вижте как можете да превключвате между версиите на PHP за хостинг акаунта, с PHP Manager by SuperHosting.

Серията от версии 3.х ще бъде завършена към края на тази година 2014, с пускане на стабилна версия Long Term Stable (LTS), която ще се поддържа поне за следващите две години. След промяна в стратегията за пускане на версиите, разработчиците на Joomla! споделят, че стабилната версия може да е 3.4, а не 3.5 както до сега всяка x.5 версия е LTS.

Какво ново в Joomla! 3.3

Сигурност

Нивото на сигурността на системата се покачва с по-добро криптиране на паролите, двукратно удостоверяване, подобрена опция „Запомни ме“ и възможност за принудителна промяна на потребителските пароли. Защитата на системата е подсилена с изискването за минимална версия на PHP – 5.3.10. Според разработчиците, тази версия на Joomla! ще е с най-високо ниво на сигурност, спрямо другите версии.

От MooTools към jQuery JavaScript

JavaScript библиотеката jQuery вече е вградена в ядрото на Joomla! 3.3. Всички скриптове, които ползват предишната JavaScript библиотека MooTools, ще бъдат пренаписани, за да използват jQuery. Поддръжката на MooTools от Joomla! ще продължи за известно време, но в някоя от бъдещите версии ще бъде изключена окончателно. Един от резултатите на тази промяна в Joomla! е използването на една JavaScript библиотека от всички разработчици и намаляване на конфликтите между разработените от тях разширения. Това ще увеличи бързодействието на системата Joomla!.

Microdata (микроданни)

В Joomla! 3.3 е включена функционалността за добавяне на микроданни към съдържанието на сайта. Микроданните се вграждат в кода на страницата, чрез HTML5 атрибути.

С помощта на микроданните информацията от даден сайт е по-достъпна, описателна и разбираема за търсачките. Микроданните се използват при търсене, като се показват резултати, които са по-представителни и с допълнителна информация. В зависимост от типа микроданни, към резултатите в търсачките може да се показва изображение, автор, рейтинг, ревю, дати, съставки на рецепти, калории и много други.

Тази конкретна и отговаряща информация към резултатите при търсене може силно да привлече интереса на посетителите. С тази нова функционалност в Joomla! се добавя един голям плюс към SEO оптимизацията.

Редактиране на съдържание през потребителската част

В Joomla! 3.2 се прибавя функционалност за редактиране на елементи от системата директно през потребителската част. Тази функционалност се доразвива във версия 3.3, а във версия 3.4 ще бъде завършена напълно. Във версия 3.4 се очаква редактирането на съдържание и модули да се извършва без да се достъпва административния панел.

От Joomla! 1.5/2.5 към Joomla! 3.x

Поддръжката на версия 1.5 е спряна от разработчиците през Септември 2012г., а за версия 2.5 ще бъде спряна на 31 декември 2014 г.

Миграцията на сайт с версия 1.5/2.5 към версия 3.х е по-сложен процес, който включва обновяване или при несъвместимост – заместване на вече инсталираните плъгини и теми.

Процесът по обновяване може да се извърши следвайки помощната информация от разработчиците: Миграция на сайта от версия 1.5 към версия 3.х

Разработчиците на Joomla! посочват, че за миграцията на сайт от версия 1.5 към версия 3.х може да се ползва и помощен плъгин, като например: SP Upgrade или jUpgrade.

Съвет от support-а:
Независимо дали ще мигрирате сайта към версия 3.х, ръчно или чрез плъгин, първата стъпка е генерирането на бекъп на системата.

Какво мислите за тази версия на Joomla!? Кое от подобренията в тази версия ви допада най-много?

Мадлена Методиева
Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments