Вместо кирилица виждате символи в сайта си

Тази публикация със „Съвети от support- a“ дава ценна и синтезирана информация за това как да избегнете или коригирате некоректното визуализиране на кирилицата в сайта ви. Колегите от техническия екип са се постарали да опишат най-често срещаните случаи и решенията. Разбира се, в заключение са ценните съвети и добри практики за коректното и успешно реализиране на вашите проекти на кирилица. Ще се радваме да отговорим на всички ваши въпроси по разглежданата тема, както и да дискутираме с вас подобни случаи и казуси. Оставете своите коментари под публикацията – колкото повече (коментари), толкова повече (в случая – полезна информация)! 🙂

Една доста често срещана ситуация, в която нашите клиенти имат нужда от професионално съдействие е следната: Преместили сте сайта си на нов хостинг или сте инсталирали нова система. Всичко, или по-скоро почти всичко работи коректно…Отваряте сайта и вместо да прочетете „Добре дошли“, виждате само „????? ?????“. Всъщност цялата кирилица в сайта се визуализира във въпросителни знаци…Какво ще направите?

Или ще се свържете с вашата (нашата) надеждна техническа поддръжка 🙂 за помощ, или пък можете да прочетете следващите редове! 🙂

Причината „Добре дошли“ да се визуализира като „????? ?????“

Причината е в разликите между енкодингите на html-а, на връзка на приложенията с базата данни и на самите данните в базата данни.

Най-често визуализацията на въпросителни вместо кирилица се получава, ако в html-а се използва енкодинг UTF-8 или Windows-1251, а данните са записани в базата в енкодинг latin1. В phpMyAdmin кирилицата също не се вижда коректно, а се визуализира по подобен начин:

Äîáðå äîøëè

Решението

Решението е да се преконвертира съдържанието на базата данни. Важно е да знаете, че ако има записани данни в базата данни, то трябва и те да се преконвертират.

Колацията на базата данни, таблиците и полетата има значение за записването на данните в базата. Смяната им няма да промени записаната вече информация.

Преконвертиране

Преконверирането на данните може лесно да се направи, например чрез използване на Linux командата: iconv.

Повече за синтаксиса на командата iconv, можете да намерите в нашата помощна страница:

В сайта вместо кирилица се визуализират „????????????“. Какъв е проблема и как да го коригирам?

Определяне на енкодинга

За да можете да разберете в какъв енкодинг да преконверирате базата данни, най-лесно е да видите какъв енкодинг се използва в html-а. За целта, можете да отворите сайта, след което да изберете View » Page Source или клавишната комбинация Ctrl+U.

Едни от най-често срещаните случаи са:

Промяна на енкодинга при връзка на приложенията с базата данни

При свързване с база данни се използва енкодинга, зададен по подразбиране в настройките на сървъра. Може да се промени при необходимост, като промяната се прави в кода на сайта. Веднага след като се осъществи връзката с базата данни се добавя:

mysql_query("SET NAMES 'енкодинг' ");

Съветите на техническия екип:

Добра практика е при първоначалната разработка на сайта да дефинирате един и същ енкодинг. Трябва да обърнете внимание на енкодинга в html-а, колацията на базата данни, таблиците и полетата, както и връзката на приложенията с базата данни. Ако се различават, ви препоръчваме да зададете един и същ енкодинг. Така ще бъдат избегнати проблеми с коректната визуализация на данни за бъдеще.

Също така, добра практика е да се прави връзка с базата данни в един файл, който да се извиква където е необходимо. Отварянето на връзка към база данни във всеки един файл, в който се изпълнява SQL заявка, не е препоръчително, защото при необходимост от редакция, дори и в данните за връзка към базата данни, ще доведе до повече редакции.

Допълнете статията с още информация на база вашия опит! Какво още интересно и полезно можете да споделите?

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

7 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.