Как се намират и поправят счупени връзки (broken links) в WordPress?

Попадали ли сте на страница 404 в някой сайт? Какво правите, когато попаднете в задънена улица? 🙂 Връщате назад и опитвате в следващата. Има ли задънени улици във Вашия сайт, които гонят посетителите?

страница за грешка 404
Това съобщение означава, че търсената страница не съществува.

Какво са счупените връзки?

Счупените връзки, на английски broken links, broken hyperlinks, dead links, са невалидни препратки в страницата, които водят до несъществуващи уеб страници или уеб ресурси като картинка, файл или друго. Тези връзки може да са към вътрешен ресурс от сайта или външен.

При зареждане на невалидна препратка, в браузъра се получава съобщението 404 Not Found. Това е HTTP статус код, който уеб сървърът подава към уеб браузъра, когато търсеният ресурс го няма на сървъра.

На какво влияят счупените връзки?

Счупените връзки оказват негативно влияние върху потребителското изживяване, понижават цялостното качество на сайта, което намалява доверието на търсачките в стабилността на сайта и може да се отрази в по-лоши позиции в резултатите им.

Търсачките, обхождането и индексирането на сайта

Търсачките обхождат и индексират сайтовете, като следват връзките в тях. Ако ботът на Google попадне на счупена връзка, той няма да може да следва връзки и да обхожда. Както за хората, така и за ботовете на търсачките, счупените връзки са задънена улица. Също така 404 съобщенията изяждат бюджета за обхождане на бота (определен брой заявки и ресурс време за обхождане на всеки сайт).

Грешки за 404 в индекса на Google
За добро изживяване и покритие в индекса, тези съобщения трябва да се поправят.

Ако в сайта има много 404 съобщения, то и потребителското изживяване няма да е добро, а за търсачките то е един от факторите, от които се формира класирането в резултатите.

Открити страници в сайта със съобщение 404.
Открити страници в сайта със съобщение 404.

Въпреки че за Google съобщенията 404 не оказват негативно влияние на самото индексиране и класиране на сайта, лошото потребителско изживяване е важен фактор и оказва влияние.

Потребителското изживяване

Счупените връзки отблъскват посетителите. Когато търсите нещо в търсачката, харесате си сайт с потенциал за полезна информация, кликнете на препратката му и се зареди съобщение за грешка, какво бихте направили? Най-вероятно затваряте сайта и се връщате към резултатите в търсачката, и опитвате със следващия сайт.

Както скоростта на зареждане на сайта, така и съобщенията за грешка влияят на първото (и в повечето случаи последно) впечатление за сайта. Отпадането на посетителите (т.е. тези, които затварят сайта веднага) води до по-малко реализации.

Изразходваните от сайта ресурси

В WordPress и другите уеб платформи за динамично генериране на съдържанието съобщението за липсващ ресурс „404“ се генерира динамично от PHP. Когато се генерират постоянно и много такива съобщения, това може да се отрази в повишено потребление на процесорните ресурси за хостинг акаунта.

Какво предизвиква счупените връзки?

Връзките в сайта и съдържанието му се разделят на две категории – връзки към вътрешни ресурси и връзки към външни за сайта ресурси.

Причини за счупени връзки към вътрешни ресурси:

  • Смяна на постоянните връзки (permalinks). 
  • Смяна на домейна за сайта.
  • Промяна на организацията и подредбата на директории.
  • Премахнати картинки, ресурси.
  • Премахната страница, статия.
  • Системно генерирани връзки от темата за ресурси, които може да не съществуват реално (apple-touch-icon.png, favicon.ico).
  • Грешно въведен адрес на връзката в самото съдържание на статията, страницата.

Причини за счупени връзки към външни ресурси:

  • Домейнът не съществува вече.
  • Адресът на ресурса е променен.
  • Ресурсът не съществува вече или е преместен на нов адрес.
  • Грешно въведен адрес до ресурса например в коментарите или при създаване на статия, страница.

Бележка: Когато става въпрос за WordPress и съобщение 404 при отварянето на всички страници в сайта, освен начална и администрацията, тогава причините са други. Най-често е промяна или некоректна настройка на постоянните връзки (permalinks) в сайта. В този случай може да се проверят настройките на постоянните връзки и да се опреснят, като само се запишат наново. Така ще се обновят и зададат коректни правила в .htaccess файла на WordPress. 

Как се намират счупени връзки в WordPress?

Ако сайтът е от три страници, проверката може да стане и ръчно. Веднъж в месеца минавате през всички страници и линковете в тях. Но, ако в сайта има хиляди статии с още повече връзки, ръчната проверка не е вариант.

За да проверите дали в сайта се генерират съобщения 404, има няколко възможности:

  • Google Search Console. Съобщенията 404 може да се видят в репорта за покритие в индекса.
  • Уеб инструменти за сканиране на сайта като Online Broken Link Checker.
  • AWStats в cPanel.
  • Плъгини за WordPress.

С тези инструменти, освен плъгините за WordPress, можете да проверявате и следите за тези съобщения, но не и да ги поправите. След като знаете кои са проблемните връзки, поправката им се извършва в самия сайт.

Важно: Съществуват и други начини за проверка на връзките в сайта като например инструменти за SEO одит. Ако обхождането от ботовете на тези инструменти е агресивно, това се отразява в повишено процесорно време за хостинг акаунта. Препоръчително е, ако се използва подобен тип услуга, да се направи настройка на бота за намаляване на честотата на обхождане. Примерни ботове, с които наши клиенти са имали завишено процесорно потребление: Screaming Frog SEO Spider, AhrefsBot, SemrushBot. Проверка за обхождане от тези ботове може да се направи в AWStats.

За да може данните за съобщенията и поправката им да се извърши директно през сайта, може да се използват плъгини за WordPress. Също така с плъгин е по-лесна поддръжката и създаването на периодични проверки от системата, генериране на репорти и изпращане на нотификации към администратора.

Счупените връзки и съобщенията 404 се получават на всякакви сайтове, използващи различни уеб платформи и приложения. Предимството на WordPress е, че за справянето със счупените връзки има готови плъгини, с които можете лесно да намерите и поправите тези връзки.

Бележка: Плъгините за WordPress, които сканират линковете в сайта, може да са много тежки и да създадат натоварване в акаунта, като консумират много ресурси и заради това да се достигнат определени хостинг параметри. За следене и поправка на 404 съобщенията в сайта се препоръчват плъгини, които не извършват интензивно сканиране на съдържанието на сайта като плъгина Redirection.

Поправка на счупените връзки в WordPress

Поправката на счупените вътрешни връзки може да се извърши, като се постави пренасочване към актуален адрес. За външните счупени връзки поправката се извършва с редактиране или премахване уеб адреса.

Пренасочванията имат друг статус код, който се подава към посетителя при достъпване на пренасочен адрес – 301 (Moved Permanently) и 302 (Found).

Пренасочвания може да се създават ръчно през контролния панел cPanel » Пренасочвания. Тази опция е удобна например да добавите едно-две пренасочвания, но когато са десетки това ще Ви отнеме много време.

Поправка на счупени връзки с Redirection

Плъгинът Redirection е много удобен и лесен за следене на съобщения 404 и поправка на вътрешните счупени връзки чрез създаване на пренасочвания.

Redirection е много удобен плъгин, когато сайтът се променя редовно или когато се налага промяна на постоянните адреси.

Създаване на пренасочване за несъществуваща страница.
Създаване на пренасочване за несъществуваща страница.

Поправка на счупените връзки може да се извърши със създаване на пренасочване към актуален уеб адрес на ресурса или друга страница от сайта.

Плъгинът поддържа регулярни изрази (Regex) за пренасочването. Това е незаменима опция при нужда от сложни пренасочвания, които се отразяват на множество счупени вътрешни връзки.

Използване на регулярни изрази в пренасочването.
Използване на регулярни изрази в пренасочването.

С Regex може да се създават пренасочвания, които сработват само при наличието на определени елементи в търсения уеб адрес и генерират специфични целеви адреси.

Чрез опцията за създаване на група за пренасочванията, можете да създадете група „Apache“.

Пренасочванията, добавени в тази група, ще се записват в .htaccess файла.
Пренасочванията, добавени в тази група, ще се записват в .htaccess файла.

Пренасочванията, добавени в тази група, ще се записват във файла .htaccess. Пътят до този файл трябва да се добави в настройките на плъгина (Apache .htaccess). Когато пренасочването е сложно (Regex), по-добре е то да се намира в .htaccess файла, за да се обработва от уеб сървъра. По този начин се ускорява реализирането на пренасочването и не се налага обработката му от системата на WordPress.

Поправка на счупени връзки с Rank Math 404 Monitor + Redirection

Тези два плъгина Redirection by Rank Math и 404 Monitor by Rank Math имат същите възможности като Redirection.

Подобно на плъгина Redirection плъгинът 404 Monitor не сканира за счупени връзки в сайта, но засича показването на 404 съобщението и го отбелязва в списъка.

Тези плъгини са от един автор и са създадени да работят заедно оптимално. При инсталацията им се добавят към едно меню.

Създаване на пренасочване за несъществуваща страница, която е генерирала съобщение 404.
Създаване на пренасочване за несъществуваща страница, която е генерирала съобщение 404.

Поправка на засечените съобщения 404 може да се извърши с добавянето на пренасочване – Redirect.

Поправка на счупени връзки с Broken Link Checker

Плъгинът Broken Link Checker се предлага безплатно от директорията с плъгини. Плъгинът сканира страниците, статиите и коментарите за счупени връзки и липсващи картинки. Може да изпраща имейл нотификация, когато засече нередност.

Плъгинът извършва проверка на всяка една връзка в сайта, а резултатите са подредени по ниво на критичност – предупреждения (warnings), счупени връзки (broken), пренасочвания (redirects).

Бележка: Използването на този плъгин се препоръчва при услугата Managed VPS, тъй като от опита ни с него сме забелязали, че ресурсите на тази услуга са по-подходящи от споделен хостинг.

Редакцията на счупени външни връзки е много удобна и лесна. Редакцията се отразява във всички страници, в които присъства връзката. Към плъгина няма опция за създаване на пренасочване, така че вътрешните счупени връзки ще е нужно да се поправят по друг начин например с добавяне на пренасочване в .htaccess файла или чрез плъгин за пренасочвания.

Редакция на уеб адреса на счупената връзка.
Редакция на уеб адреса на счупената връзка.

За коригиране на връзките предлага – редактиране на връзката (Edit URL), премахване на уеб адрес от връзката (Unlink), отбелязване, че не е счупена (Not broken), не е грешка (Dismiss) и провери отново (Recheck).

Опцията за търсене в записите е много удобна. Чрез нея може да се извадят в списъка само връзките в коментарите. Тъй като няма как да знаете защо тези външни връзки са счупени, единственото, което можете да направите, е да ги премахнете. Можете да маркирате всички счупени връзки и да премахнете уеб адресите от тях (Unlink). След премахването, тези връзки остават само като текст в страницата.

Счупените връзки оказват влияние върху потребителското изживяване, те са причина посетителите да отпадат от сайта. Не вкарвайте посетителите си в задънена улица и не сваляйте ранга на сайта си със счупените връзки в него. Започнете да отстранявате невалидните препратки, изчистете сайта си от тях и подобрете качеството и представянето му.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.