Домейни?! Вие ни попитахте, а ние отговаряме (Видео)

Кое е първото нещо, което правите, когато стартирате даден проект?

Точно така, избирате му име. А за онлайн проектите е нужен и домейн – името на вашия сайт в дигиталния свят. Домейнът е нещото, което ще ви помогне да се отличите в мрежата и да бъдете лесно откриваеми там. Но нека проследим стъпките малко по малко в следващите редове…

Сайтът е неизменна част от онлайн присъствието на всеки бизнес. А и не само. Сайтовете са дестинации, до които всеки ден пътуваме бързо, сърфирайки в онлайн морето. Собственият сайт вече не е „за избраните“ и интернет предлага богата палитра от възможности, в която винаги има място за още един. Всеки може да създаде личен блог, да разкаже за хобито си, дейността си, да продава онлайн или просто да покаже на света в какво е най-добър. Но откъде да започнем?

Искаш сайт? Започни с името!

Домейнът – името на вашия сайт, което онлайн потребителите изписват в браузъра, за да достигнат до самия сайт. Затова и домейнът е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да имате сайт.

Решението за това какво име да изберете е ключов момент за онлайн присъствието ви. Домейнът се състои от името и онази част след точката, която се нарича домейн разширение. В СуперХостинг.БГ се предлагат над 350 домейн разширения. Важно е преди да вземете окончателно решение на кое от тях да се спрете, да обмислите:

  • какви са целите на вашия проект;
  • за каква аудитория ще е предназначен сайтът;
  • кое ще пасва най-добре на името на вашия сайт;
  • какъв бюджет сте склонни да отделите.

И, разбира се, трябва да проверите дали името с избраното домейн разширение не е вече регистрирано от някой друг!

Към избрания от вас домейн ще бъдат и пощите ви, затова не подценявайте избора му. Например, ако домейнът ви е mysupersite.com, то вие можете да си направите имейл moetoime@mysupersite.com. Благодарение на него ще се свързват с вас бързо и удобно, а пощата ви ще бъде много по-защитена и ще вдъхва повече доверие на всички, които ви пишат. Научете повече за създаването и управлението на пощите си в поредицата ни видеа.

Всичко това е и причина често да получаваме запитвания, свързани с избора на домейн, регистрацията му, различните домейн разширения и още… Във видеата, които следват, ще научите отговорите на най-често задаваните въпроси, няколко съвета от нас и кой всъщност отговаря на запитванията ви, свързани с домейните. 🙂

Тема 1: Какво е домейн?

Първата стъпка към това да изберете най-доброто име за вашия сайт е това да разберете „що е то домейнът“ и защо ви е нужен той, за да си имате сайт. Вероника ще ви разкаже в кратко видео.

all-about-your-domain

Тема 2: Как да избера най-доброто име за моя сайт?

Решението е трудно, знаем. Затова сме ви подготвили няколко съвета, които Вероника ще ви сподели и които ще ви улеснят при избора на най-доброто име за вашия сайт. Съветваме ви да не подценявате тези условия, когато се спирате на даден домейн.

all-about-your-domain

Тема 3: Видове домейн разширения

Вече сте сигурни за името, но се чудите кое домейн разширение да изберете измежду тези 350+ на сайта на СуперХостинг.БГ и … всъщност каква е разликата между тях? Веселка има отговорите на тези въпроси, чуйте я!

all-about-your-domain

Тема 4: Как да проверя дали даден домейн е свободен и да го регистрирам?

Избрали сте името както и домейн разширението. А сега какво следва? Ами да го регистрирате преди някой да ви го е взел под носа! Повярвайте ни, не рядко са случаите, в които наши клиенти си харесват име, слагат домейна и имейл към него на свои визитки и рекламни материали, а впоследствие се оказва, че домейнът всъщност е зает. Затова винаги проверявайте дали домейнът е свободен преди да вземете окончателно решение и ако е – граби и бягай. 🙂 Научете от Дани как да потърсите желаното от вас име и да го регистрирате преди някой друг.

all-about-your-domain

Тема 5: Как да регистрирам домейн от областта .BG?

Едно от най-честите ни запитвания. За всички времена!

Безспорно националният ни .BG домейн е един от най-желаните по нашите географските ширини. Често обаче процесът по регистрация плаши потребителите, тъй като е по-специфичен отколкото този на .COM, .EU, .NET например. Процедурата всъщност изобщо не е толкова сложна и лесно можете да се сдобиете с желаното .BG име за вашия сайт. Веселка знае как точно да го обясни по достъпен начин и е готова да ви съдейства във всеки един момент! Чуйте я.

all-about-your-domain

Тема 6: Какво е паркиран домейн и поддомейн?

Знаете ли какво е „паркиран домейн“ или пък „поддомейн“ и че те могат да са от гооооляма полза за онлайн присъствието ви? Когато имате собствен домейн (и сайт), рано или късно вие ще се срещнете с тези понятия. Научете от Антон какво е „паркиран домейн“, „поддомейн“, по какъв начин ще са ви от полза те и как да ги настроите за вашия сайт.

all-about-your-domain

Тема 7: Вече имате домейн? Научете как да го прехвърлите на СуперМясто

Домейнът е вашата дигитална собственост, а вашият сайт е дигитално отражение на идеите ви.

Представете си, че застраховате апартамента си. Най-добре да изберете най-сигурния застраховател, който ще може да обслужва полицата ви дългосрочно и да знаете, че може да разчитате на него, в случай че нещо се случи с дома ви. Същото е и с името на вашия сайт. Съветваме ви да поверите домейна си в сигурни ръце, в опитна компания, която ще може да се грижи дългосрочно за своите клиенти. Знаете, че в СуперХостинг.БГ осигуряваме надежден дом за вашия сайт, което, разбира се, включва и домейна. Научете защо да изберете надежден хостинг партньор и колко лесно е всъщност да трансферирате домейна си към нас.

all-about-your-domain

И за десерт ще ви споделим един СуперСъвет от нашата практика:

Вашият домейн е вашата дигитална собственост. И както когато си купите апартамент, не го регистрирате на името на брокера, а на ваше. По същия начин ви препоръчваме да използвате свои данни или данни на вашата фирма при регистрирането на домейн! Това може да ви спести доста главоболия в бъдеще. Повярвайте ни!

П.П. Абонирайте са за нашия YouTube канал, за да следите и останалите поредици помощни видеа, които ви подготвяме.

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин [Аудио]

6
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си [Аудио]

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт [Аудио]

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!