Support- ът разказва… за миграцията от PHP 4 и MySQL 4 към актуални версии

Заедно с хубавото лятно време, екипът ни също е завладян от слънчев ентусиазъм! 🙂 Няколко дни след като разказахме за новата версия на PHP 5.5, днес ще споделим и какво прави екипът по Техническа поддръжка в последните месеци. 🙂 А именно миграция на хостинг акаунтите, които бяха на сървъри с поддържани по подразбиране на PHP v.4 и MySQL v.4. В следващите редове Support- ът разказва защо беше необходима миграцията и как премина целия процес.

Задачата

Наред с оказваното съдействие на клиенти, последните няколко месеца работихме усилено и по миграция на хостинг акаунтите от сървърите, на които се поддържаха по подразбиране версии на PHP 4 и MySQL 4.

Посочените версии на софтуера вече не се поддържат от разработчиците. За да можем да продължим да предоставяме качествена хостинг услуга, беше необходимо преминаването към нови версии на софтуера, а именно към PHP 5.3 и MySQL 5.5.

Въпреки, че хардуерът на сървърите беше периодично обновяван, избрахме варианта с преместване на акаунтите на нови хостинг сървъри, на които по подразбиране се поддържат актуални версии на софтуер. Спряхме се на този вариант, защото във версиите на софтуера вече имаше голяма разлика и се притеснявахме, че с новите версии може да възникнат несъвместимости в сайтовете.

А за нас беше много важно сайтовете да работят коректно и без прекъсвания. Затова отделихме повече време за преместването, но по този начин можехме да тестваме всеки един сайт и да се уверим, че всичко е наред.

Комуникацията

Тъй като във версиите на софтуера вече имаше голяма разлика, единодушно избрахме да се свържем с клиентите по телефон. Така имахме възможност да обсъдим подробно всички детайли около промяна на настройки за домейните, имейл клиенти, FTP настройки и други, които може да са индивидуални за всеки потребител. Така можахме да получим и обратна връзка относно притесненията във връзка с миграцията.

Обсъдихме с всеки, че при преместването на сайтовете е възможно да възникнат несъвместимости с новите версии на PHP и MySQL. Поехме ангажимент да проведем тестове на всеки от сайтовете за наличие на несъвместимости и при необходимост да извършим корекции, така че да се запази нормалната работа на приложенията и след преместването нов сървър.

За всички, които пожелаха, предоставихме възможност за избор на подходяща за тях дата, на която да се осъществи миграцията на съответния хостинг акаунт.

Предизвикателството или самото преместване

За преместването подходящо време беше вечер, тъй като посещаемостта на сайтовете най-често е по-ниска и не се извършват активно промени по хостинг акаунтите. В преместването на акаунтите се включи целия екип на техническа поддръжка. Срещнахме редица ситуации, при които беше необходима ръчна намеса за отраняване на несъвместимости. Някои от тях бяха стандартни настройки, чието решение беше лесно, а други бяха истинско предизвикателство за екипа.

„Миграцията не беше лека задача, но беше наложителна. Самото преместване не беше твърде сложно – копират се едни файлчета, няколко бази данни, мейл акаунтчета и готово :). По-интересното беше дали сайтът ще работи коректно с новите версии на PHP и MySQL. Тъй като се поддържат паралелно няколко версии на PHP, дори и кодът на сайта да не беше съвместим например PHP 5.3, в повечето случаи работеше коректно на PHP 5.2.

Другият интересен момент беше първото отваряне на сайта от новия сървър и вълнението дали всичко ще работи. Всеки, който е местил сайтове между сървъри, знае за възможните предизвикателства. Едно такова например е проблем с правилната визуализация на кирилицата. И ние не бяхме изключение. Голямо облекчение беше, че тези проблеми се сращаха доста рядко, а и за тях имаме лек :).

След известно време и кратка, неравна битка (в наша полза ;)), когато всичко тръгне нормално, сe усмихваш доволно и продължаваш със следващия акаунт – файлчета, бази данни, мейл акаунтчета … и готово.“ споделя Димитър Милушев от Техническа поддръжка.

Хостинг сървъри, от които бяха мигрирани акаунти
Хостинг сървъри, от които бяха мигрирани акаунти
Един от новите сървъри, на който са преместени хостинг акаунти
Един от новите сървъри, на който са преместени хостинг акаунти
Обратната връзка

„При комуникацията с клиентите получихме редица положителни реакции и коментари. Някои от клиентите споделиха, че са били в очакване на обновяване на версиите на PHP и MySQL, но до този момент не са се свързали с нас.

Други изпитваха притеснения относно промяната, поради конкретни функционалности, за които са наясно, че не се поддържат в по-високи версии. Някои зададоха и своите въпроси, с които са се сблъскали при управлението на услугите извън процеса на самата миграция.“ разказа Ася Тодорова, Техническа поддръжка.

Равносметката или свършената работа

Преместихме:

– над 1000 хостинг акаунта
– повече от 3000 сайта
– над 5000 имейл акаунта и още толкова бази данни
– много GB информация 🙂

Оттук нататък следва…

Щастливи сме да споделим, че миграцията приключи успешно. Продължаваме да работим усилено със следващите задачи. В момента провеждаме тестове за upgrade на MySQL към версия 5.5. До сега тестовете минават без проблем и очаквайте скоро обновяване на версиите.

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

4 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.