5 домейна, в които да инвестирате през 2022

Изграждането на силно онлайн присъствие чрез сайт е като скок с парашут – първо идва страхът от неизвестното, а после не искаш да спираш да предизвикваш себе си и си готов да опиташ нещо още по-екстремно.

Но всеки „скок“ започва с една малка стъпка, не просто с намерението за нея. Когато говорим за стартирането на сайт, първо започваме с името.

В следващите редове сме подбрали петте най-тренди домейн разширения за 2022 година, с които да дадете начало на идеите си онлайн. Нека не губим повече време и да минем по същество!

#1 .com

Каквото и да кажем за избора на .com домейна, няма да е достатъчно, за да обобщим неговите предимства и популярност. Неслучайно е фаворит на всички уеб мастъри, дори и на тези, които тепърва ще навлязат в дълбоките дебри на дигиталния свят.

Той продължава да бъде top-of-mind при стартирането на много онлайн проекти и по всичко личи, че няма намерение да слиза от върха на домейн класациите.

А сега повече от всякога домейн разширението се превръща в притегателна сила за редица идеи и бизнеси, които още не са заявили присъствието си в мрежата. Ако се чудите защо, значи все още не сте видели промо предложението, което сме Ви подготвили.

На цената на чадър+шезлонг по нашето Черноморие получавате готов инсталиран WordPress, .com домейн и SSL сертификат всеки месец в продължение на цяла календарна година, в която си осигурявате 100% работещ онлайн проект. С такова комбо нямате нужда от нищо друго, за да проверите колко голям потенциал е скрит в идеята Ви.

Вижте предложението тук.

#2 .me

Последните няколко години се оказаха ключови за хората, които развиват самостоятелна дейност. За мнозина едно обикновено хоби се превърна от любимо занимание в сериозно бизнес предизвикателство, при което сайтът изигра немалка роля в тази трансформация.

Домейн разширението .me зае челни позиции сред най-предпочитаните имена за онлайн визитка. Най-често бива избиран за:

 • лични блогове;
 • сайтове на фотографи; 
 • дигитални портфолиа на дизайнери и артисти; 
 • CV темплейти (автобиографични сайтове);
 • корпоративни презентации и други.

#3 .live

Аудио и видео съдържанието набират все по-голяма скорост в дигиталното пространство и са предпочитан способ за консумиране на нова и полезна информация. Бързо е, удобно е и лесно за асимилиране от потребителите. 

Затова редица предприемачи, лидери на мнение и компании от световен мащаб се доверяват на домейн разширението .live за своите подкасти или стрийминг платформи. Но не са единствени. Оказва се, че този домейн е атрактивен и за кино ентусиасти и професионалисти, инструктори, създатели на различни видео игри, ценители на визуалното презентиране, както и различни студиа.

Ето някои примери:

Домейн разширението .live e повече от отлична възможност да предавате на живо всякакви събития от Вашия телефон, таблет или друго устройство. Дори не са Ви нужни специални умения, за да заснемете добро зрелище или да споделите това, което Ви вълнува, под формата на аудио материал. Но пък резултатите могат да доведат до това да се превърнете в любим онлайн създател на широката аудитория.

#4 .site

Един не толкова широко използван домейн си извоюва място в редиците на предпочитаните разширения именно защото лесно се помни и помага на потребителите да се ориентират бързо къде са попаднали. Подчертано предимства на .site домейна е неговата универсалност. Подходящ е за всякакви проекти, свързани с:

 • благотворителни каузи и дарения;
 • неправителствени организации и сдружения;
 • различни брандове;
 • художествени галерии, музеи и забележителности;
 • професионални и личностни презентации;
 • социални дейности, мероприятия и събития;
 • медицина;
 • преподавателска дейност и още, и още.

Добрата новина е, че домейнът тепърва има накъде да се развива и предлага разнообразие от варианти. Затова побързайте да регистрирате желаното име, преди друг да Ви е изпреварил, запазвайки идеята, която Ви е хрумнала.

Научете: 6+1 предимства на домейна .site

#5 .eu

Винаги актуалният .eu домейн е любим на много прохождащи и вече наложени бизнеси, чиято амбиция надхвърля границите на родните пазари. И в този случай, перфектното допълнение към Вашия бъдещ сайт е именно .eu. 

Неведнъж сме изтъквали неговите ценни качества и ползи за един онлайн проект. За да си ги припомните, хвърлете поглед на статията 5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ ) [Аудио].


Чувствайте се свободни да разширите списъка и да добавите домейн разширенията, които Ви се струват най-привлекателни за Вашите цели. Подобни класации имат за цел да Ви служат като ориентир, но не и като абсолютна константа, според която трябва да се водите на всяка цена.

Имате възможност да избирате от над 350 домейна, налични при нас. Преди това помислете добре и, ако имате нужда от експертно мнение, не се колебайте да ни потърсите по чат, имейл или телефон. На линия сме за Вас 24/7.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт [Аудио]

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт [Аудио]

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.