WordPress 4.3 „Billie“ – джаз и още нещо

Преди няколко дни излезе новата версия на WordPress 4.3 „Billie“, наименувана на американската джаз певица Били Холидей.

Стартът на тази версия на WordPress не мина много гладко и много потребители, които бързо направиха ъпдейт до 4.3, се сблъскаха с разнородни казуси.

Освен случаите на несъвместимост на новата версия с необновени плъгини и теми, при някои сайтове се забеляза повишено потребление и генериране на високо процесорно време след ъпдейт до WordPress 4.3.

За щастие разработчиците вече имат решение. За целта са пуснали плъгин-поправка, който може да се инсталира към обновените сайтове.

Решението с този плъгин е временно, като в поправката-версия 4.3.1, проблемът ще бъде трайно коригиран. След като поправката-версия 4.3.1 бъде пусната, този плъгин ще се деактивира автоматично.

Ако вече сте обновили до WordPress 4.3…

В случай че забележите повишено процесорно време за вашия сайт, след ъпдейт до WordPress 4.3, можете да инсталирате този плъгин-поправка wp33423-hotfix.

Ако все още не сте направили ъпдейт, но имате намерение да го направите преди да е пусната поправката 4.3.1, силно ви препоръчваме да направите пълен бекъп на сайта

Ето някои от вече известните проблеми, след ъпдейт до новата версия:

  • плъгин RevSlider – необходимо е да се обнови до 5.0.4.1
  • плъгин WP Ban – необходимо е да се обнови до 1.66
  • плъгин W3 Total Cache – проблем с RSS новините; необходимо е да се деактивира опцията за кеширане на RSS новините (в Page Cache) и след това да се изчисти кеша (всички видове кеш);
  • плъгин OptimizePress – изпраща регистрационни имейли с парола; необходимо е да се деактивира тази настройка;

След ъпдейт до WordPress 4.3, даунгрейдът или връщане на предишна версия ще е рискован (според разработчиците). Най-сигурният начин за отменяне на ъпдейта е да се възстанови пълен бекъп на сайта – файлове и база данни.

И накратко за новостите в WordPress 4.3

Въпреки спънките, свързани с новата версия WordPress 4.3, тя включва интересни подобрения за по-бърза настройка на сайта и за по-бързо създаване на съдържание, заради които си заслужава да се направи ъпдейт (препоръчително е да изчакате пускането на версията-поправка 4.3.1).

Управление на менютата директно в редактора на сайта

Управление на менютата директно в редактора на сайта

Вече може да се създават, променят и премахват менюта директно през редактора на сайта (Customizer). Резултатът от промените по менютата се вижда веднага в панела за бърз преглед. След като приключите с настройките записвате промените и те се отразяват в сайта на живо.

Иконката на сайта (favicon)

Иконката на сайта (favicon)

Това е много удобно подобрение, с което вече можете да задавате изображение за favicon-ката на сайта по-лесно. Фавиконата е независима от темата, която се ползва и не изисква поддръжка от страна на темата.

По-силни пароли

По-силни пароли

WordPress вече сам ще генерира паролите за потребителите, с букви, цифри и символи.

Паролите в имейлите са премахнати и вместо тях ще се ползва линк за смяна и задаване на паролата. Линкът ще е активен за 24 часа. При промяна на имейла или паролата за даден акаунт, WordPress вече ще изпраща имейл нотификация.

Кратки клавиши за форматиране на текста

Кратки клавиши за форматиране на текста

По-бързо създаване на съдържание, по-лесно и с непрекъснат процес. Клавишите за форматиране са определени символи, с които се означава определен формат на текста. Например:

  • списъци: * или – за да започнете неномериран списък;
  • списъци: 1. или 1) за да започнете номериран списък;
  • заглавие: ## за H2 и ### за H3 (и така до H6);
  • цитат: > за да трансформирате текста в цитат.

Още подобрения и промени в WordPress 4.3

  • Коментарите са деактивирани по подразбиране на страниците;
  • Подобрена е администрацията, в посока по-оптимизирана работа през мобилни устройства;
  • Добавен е бутон Настройки – за бърз достъп до настройките на сайта;
  • и още

Интересните новости в други версии на WordPress: 4.5, 4.4, 4.3, 4.2, 4.0.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!
Уникално име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.