Основни настройки в W3 Total Cache (Част 1)

В две статии, част 1 и част 2, ще предоставим малко по-подробна информация за настройките на плъгина W3 Total Cache. Чрез този плъгин можете да активирате и използвате във Вашия WordPress сайт една от технологиите за кеширане – Memcached или Redis.

Описаните настройки са тествани и подходящи при ползване на услугите Хостинг и WordPress хостинг.

Плъгинът W3 Total Cache има подробни опции и настройки за кеширането на информацията. Освен това този плъгин е и своеобразна система за ускоряване на зареждането на уеб сайта.

Бележка: Можете да активирате автоматично ускоряването на Вашия WordPress сайт през cPanel » WordPress Manager » Ускоряване. Плъгинът W3 Total Cache ще бъде инсталиран автоматично в сайта, а технологията за кеширане ще бъде избрана според версията на PHP, която използвате в момента за Вашия сайт. След като активирате ускоряването, ще можете да извършите допълнителни настройки на кеширането в W3 Total Cache.

Инсталацията на плъгина може да се извърши и през административната част на сайта – Разширения » Добавяне на още.

В полето за търсене изпишете W3 Total Cache и натиснете Enter. След като инсталирате и активирате плъгина, в основното меню в администрацията ще се появи бутон Performance.

Ще обърнем внимание на това какво точно се кешира от този плъгин, за да имате представа кои настройки да активирате и използвате. След промяна на настройките е препоръчително да се изчиства кешираната информация и да се презареждат страниците, за да можете да видите резултатите от промяната.

Какво е „кеширане“ на информация

Кеширането на информация се състои в това, че резултатът от динамично генерираната информация на сайта се запазва/записва. Така при следващо зареждане на сайта, потребителят ще получи тази записана информация, вместо да изчаква генерирането ѝ. С кешираната информация се спестяват време и ресурси, необходими за непрекъснатото извличане и генериране на информация в сайта.

Каква информация се кешира

Видовете кеширане в WordPress.
Видовете кеширане в WordPress.

Плъгинът W3 Total Cache може да кешира информацията на няколко нива. На най-високото ниво е Page Cache. Там се записва готовият, окончателният код (HTML). В създаването му са използвани резултатите от SQL заявките и изпълнението на скриптовете на сайта. Следващото ниво е Object Cache, където се кешират обекти, представляващи временни данни, които са необходими по време на зареждането на дадена страница. И на най-ниското ниво е Database Cache, където се кешират данни от най-често изпълнявани SQL заявки към базата данни.

В секция Performance » General Settings първо трябва да се активират модулите, които ще кешират информация – Page Cache, Minify, Database Cache, Object Cache и Browser Cache.

Важно: След като активирате Database Cache и Object Cache, проверете зареждането на сайта и ако забелязвате проблеми или забавяне, ги деактивирайте.

Поставете отметка на Enable за Page, Minify и Browser Cache. За всички модули можете да изберете за Cache Method: Redis или Memcached, запишете промените. За всеки модул си има отделна страница с настройки, която е достъпна от менюто Performance.

В тази първа част на статията ще опишем Page Cache, а в следваща статия ще предоставим повече информация за останалите видове кеширане.

Page Cache

При достъпване на страница от сайта, WordPress ще стартира и изпълни няколко действия, за да може да предостави информация в тази страница. Този процес представлява динамично генериране на съдържание. Скриптовете на страницата ще се стартират и ще се изпълнят няколко SQL заявки към базата данни. След това резултатите от базата данни ще се обработят и PHP ще генерира финалния код на страницата – HTML кодът, който се изпраща от уеб сървъра към уеб браузъра. Този процес на генериране на съдържанието, освен че отнема време, заема и определени ресурси от хостинг акаунта.

Когато Page Cache е активиран, генерираният финален HTML код на страницата ще бъде записан за следваща употреба. При следващо достъпване на тази страница системата директно ще подаде запазения HTML код към уеб сървъра, а той ще го изпрати на уеб браузъра. По този начин се спестява голяма част от динамичното генериране на информация, което се отразява в ускорено зареждане на страницата и по-добро потребителско изживяване.

Препоръчителна технология за кеширане: Redis или Memcached

Вижте упътване за активиране на Redis или Memcached в W3 Total Cache:

🔗 Активиране на Redis в WordPress (с W3 Total Cache) | Help

🔗 Активиране на Memcached в WordPress (с W3 Total Cache) | Help

Освен Redis и Memcached, като технология за кеширане може да се избере Page Cache Disk:enhanced. В определени случаи е възможно този метод за кеширане да има по-добри резултати за скоростта на зареждане. Можете да изберете тази технология и да тествате работата на сайта. Ако забележите, че страниците се зареждат по-бързо, отколкото с Redis/Memcached, оставете Page Cache Disk:enhanced.

Важно: Когато за Page Cache се използва технология за кеширане Disk, кешираната информация се записва като отделни файлове, които се натрупват директорията wp-content/cache. В зависимост от сайта и специфичните му настройки, броят на кеш файловете може да се увеличи много и да запълни параметъра за айнодове на хостинг плана. Поради това е добре да следите броя на файловете за хостинг акаунта.

Настройки в Page Cache

Настройките в Page Cache, на които може да обърнете внимание, се намират в Performance » Page Cache.

Cache SSL (HTTPS) requests

Cache SSL (HTTPS) requests

Ако за сайта се използва сигурна връзка (HTTPS), тази опция е нужно да е активирана. В противен случай кеширането в сайта няма да е ефективно.

Don’t cache pages for logged in users

Don't cache pages for logged in users

Тази опция е силно препоръчително да е активирана. Когато е активирана, потребителите, които са логнати в сайта, няма да получават кеширана информация. Също така предпазва от показване на кеширани страници, които са били посетени от логнат потребител.

Purge Policy: Page Cache

Purge Policy: Page Cache

След като в сайта се публикува ново съдържание, кешираната вече информация ще се обнови автоматично за определени страници в сайта. За да се презареди кешираната информация на главната страница, статиите и новинарската емисия (feed), маркирайте Front page, Post page и Blog feed.

В поле Additional pages може да поставите страници, които изрично да се обновяват при публикуване на съдържание. Може да изредите например категориите в сайта, в случай че забелязвате, че не се обновяват след нова публикация.

Съвет от support-а: Не се препоръчва използването на този плъгин заедно с инсталирани и активирани други кеширащи плъгини. Ползването едновременно на няколко такива плъгина може да доведе до некоректно зареждане на сайта или най-малко – до голямо забавяне в зареждането му.

Вижте още: 🔗 Основни настройки в W3 Total Cache (Част 2) | Blog

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

11 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други