Блог на SuperHosting.BG

19юли/11

Повече за реорганизацията на сървърното ни оборудване – как и къде?

Сървъри на СуперХостинг.БГКакто вече знаете от имейлите, които ви изпратихме, през изминалия месец извършихме планирана реорганизация на сървърното ни оборудване. Това включваше физическото преместване на сървърите ни от дейта центъра на Еволинк в нов - дейта центърa 3DC. Политиката на хостинг компания СуперХостинг.БГ е ориентирана към гарантиране на ресурсите, качеството и непрекъснатото усъвършенстване на предлаганите от нас хостинг услуги. Това беше и целта на реорганизацията на сървърното ни оборудване.

Тъй като физически трябваше да преместим всички сървъри за споделен хостинг, виртуалните (VPS), наетите (dedicated) и колокирани сървъри, операцията беше разделена на 4 етапа в последните 4 съботи след 00:00 часа през нощта. По този начин искахме да сведем до минимум прекъсването в достъпа до сървърите, както и да гарантираме качеството на работата и надеждността на вашите акаунти. За наше щастие и благодарение на професионализма на колегите ни, завършихме и 4-те процедури по преместване успешно и много по-рано от планирания срок. Безпроблемното функциониране и достъп до сървърите беше възстановено в рамките на няколко часа.

Отново се извиняваме на всички наши клиенти за причиненото неудобство! Също така, благодарим на колегите ни от системна администрация, както и целия екип на СуперХостинг.БГ. Въпреки отпускарския сезон, всички колеги работихме усилено и се справихме успешно със ситуацията! :)

Rack-ове на СуперХостинг.БГ

Rack-ове на СуперХостинг.БГ

По време на преместването

По време на преместването

В следващите редове, сме посочили основни характеристики на новия дейта център 3DC:

 • Дейта центърът се помещава в собствена сграда, с пълно дублиране (N+1) и физическа отделеност на всички системи за електрозахранване, климатизация, свързаност и охрана;
 • Налична е система за прецизна климатизация, която съчетава модерни технологии за въздушно охлаждане и същевременно реализира енергоспестяване, както и повишаване на енергийната ефективност посредством използването на т.нар. free-cooling;
 • Сградата е проектирана с 60 сантиметров двоен под, единствено предназначен за циркулация на студен въздух;
 • Пред всеки шкаф с оборудване са разположени перфорирани плочи, като осигуряват температурна среда на работа от 21°C ±2°C при 50% влажност;
 • Налична е възможност за използване на система за отделяне на студената от топлата зона - Cold Aisle Containment System (CACS) (практическата възможност  за въздушно охлаждане на до 12 киловата на шкаф);
 • Налична е възможност за in-row водно охлаждане в самите шкафове, при което се реализират до 30 киловата на кабинет;
 • Електрозахранването е подсигурено с непрекъсваеми токозахранвания (UPS), които са оразмерени да осигуряват захранване за 20 минути при работа на пълен товар;
 • Има и синхронизирани дизел генератори, които осигуряват резервна мощност, в случай на срив в електропреносната мрежа;
 • Съобразена с новите технологии, сградата на дейта центъра е оборудвана с гръмозащитна система с мачти, спусъци и заземителни колове;
 • Проектирано е двойнорезерирано A+B електрозахранване на всички компоненти на системата в сградата;
 • Изградена е N+1 резервираност на вътрешните 100 kW CyberAir2 системи на Stulz;
 • Съществува 1+1 резервираност на циркулационните помпи на Grundfos и N+1 резервираност на водно-охладителните кули на покрива на Guentner;
 • Охраната и безопасността се осигурява чрез: системи за контрол на достъпа, видео наблюдение, пожароизвестяване и пожарогасене, система за профилиране на клиентите, жива въоръжена охрана;

След изброените характеристики, може би не е нужно да подчертаваме допълнително сигурността, качеството и надеждността, с които гарантираме нашите хостинг услуги и се грижим за вашите акаунти! :)

Също така, искаме да отбележим дългосрочното ни партньорство с Еволинк, от които продължаваме да осигуряваме висококачестваната свързаност и достъп до Интернет. Няма промяна и в IP адресите, мрежовите конфигурации и връзката към сървърите ни, с което потвърждаваме, че няма да има въздействия върху позициите на вашите сайтове в търсачки (и в частност Google).

Както ви писахме, по време на операцията не бяха извършвани промени по сървърната конфигурация и/или инсталирания софтуер, като съответно няма въздействие върху работата на приложенията Ви. Няма, също така, загуба на информация и имейли!

Част от по-старото ни сървърно оборудване е подменено с ново, с което допълнително подсигуряваме надеждност, качество на работата и бързодействието на вашите акаунти.

Разположение на rack-ове в дейта центъра 3DC

Разположение на rack-ове в дейта центъра 3DC

Система dry coolers върху покрива на сградата

Система dry coolers върху покрива на сградата

Още снимки от новия ни дейта център, можете да намерите и в страницата на СуперХостинг.БГ във Facebook.

Отново искаме да ви благодарим за разбирането и доверието, което проявихте към екипа и услугите ни по време на цялото преместване!

Наша фирмена политика е да предлагаме качество и достъпност на хостинг услугите си, като гарантираме лоялност към клиентите и партньорите си и осигуряваме условия за дългосрочна работа заедно. Ще се радваме да споделите и вашите мнения като коментари под тази публикация!

Коментари (18) Връзки за обратно следене (2)
 1. 1
  Kamelia казва:

  Супер! Гледам имате още място, където да настаните още многооо акаунти! Пожелавам ви още повече клиенти през 2011 :)

  • 1.1

   Благодарим ви, Kamelia! Наистина в дейта центъра има място и ресурси за много нови клиенти. :) Стараем се да предлагаме качествени хостинг услуги, за да могат и клиентите ни да реализират все по-успешни и иновативни проекти. :)

 2. 2
  Дончо казва:

  Много добри новини. За много повече клиенти и дано не се налага ползване на толкова сложните допълнителни осигуряващи системи!

  Блогът сега е перфектен през Галакси Таб-а, само снимките го призоват малко, изглежда са големи…

  • 2.1

   Благодарим ви за пожеланията и дадените насоки! :) Оразмерихме снимките още веднъж и до колкото виждаме статията и блога, като цяло, функционират коректно и през мобилни устройства. :)

 3. 3

  Ето ЗАТОВА сте супер! 😉

 4. 4
  Huku казва:

  Браво,Super! Браво, Hosting! :)

 5. 5
  Huku казва:

  През мобилните – само в режим “пейзаж” се виждат снимките, там където са по две. (Moto Milestone). 😉

  • 5.1

   Здравейте @Ники! Благодарим ви за поздравленията и дадените насоки! :)
   Ще коригираме коректното визуализиране на снимките в блога през мобилни устройства . :)

 6. 6
  Павел казва:

  Браво за хубаите новини! Страхотно е това! Ето защо е било спирането на сървърите за час – два в Неделя

  • 6.1

   Да, както писахме и в имейла, който изпратихме за уведомление на нашите клиенти, физическото преместване на сървърите изискваше прекъсване в достъпа до тях. Постарахме се да сведем това прекъсване до минимум и успяхме да приключим много по-рано от планирания срок. :) Благодарим ви за разбирането! :)

 7. 7

  Сградата изглежда много добре оптимизирана. Продължавайте в същия дух.

  • 7.1

   Благодарим за вашето мнение! Досега винаги сме се старали да гарантираме сигурността и качеството на предлаганите от нас услуги и ще продължаваме и в бъдеще да работим в същата посока. :)

 8. 8

  Рядко срещана перфектно организирана фирма.Без забележки за 3-а година откакто съм им клиент.Мога да кажа само едно благодаря.

 9. 9

  […] Повече за дейта центъра, както и снимки, можете да намерите в нашия блог: Повече за реорганизацията на сървърното ни оборудване… […]

 10. 10
  Петър казва:

  Една система е толкова добра- колкото е най-слабото и звено…
  Няма голяма полза от перфектния дата център, ако няма връзка към него.
  Днес сървърите не бяха достъпни за повече от час – толкова за Tier 3 и 4- дано поне се класираме за Tier 2.

  • 10.1

   Здравейте, Петър! Днес в основния ни Интернет доставчик Еволинк имаше технически проблем с опорното оборудване, дори извън техните граници. Колегите се справиха и възстановиха нормалното функциониране на сайтовете. Подобни прекъсвания са изключителна рядкост! :( Ние винаги се стараем и осигуряваме качество и гарантиран високоскоростен достъп на предлаганите услуги, подсигурявайки както надежден дейта център, така и Интернет свързаност. От наша страна ще вземем необходимите мерки да минимизираме още повече възможността в бъдеще за прекъсвания в свързаността от подобни размери. Извиняваме за причиненото неудобство!

 11. 11

  […] се в нов дейта център – едно трудно и много отговорно решение, което […]

 12. 12

  Както е казал, Пламен по-горе, затова сте супер!


Оставете коментар

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.