Новият cPanel – по-бърз, с повече екстри, а скоро и с IPv6

Вече 15 години cPanel е утвърден като един от най-стабилните контролни панели в света за управление на уеб хостинг. Това го прави и най-популярния контролен панел с десетки милиони потребители. Вие сигурно сте един от тях, нали? 🙂

Над 90% от всички наши клиенти също използват cPanel. Чрез него управляват лесно, интуитивно и удобно имейл акаунти, поддомейни, Add-on домейни, бази данни, файлове и всичко друго, необходимо за коректната работа на приложенията. В тази статия ще ви представим акцентите от разговора, който проведохме с екипа на cPanel в рамките на WHD.global 2013 в Германия през март, тази година.

Част от екипа на cPanel и СуперХостинг.БГ на WHD.Global 2013

Срещата ни беше с Aaron Phillips, cPanel, VP of Operations и Mario Rodriguez, cPanel, Strategic Partner Manager. Основно обсъдихме:

  • новата версия 11.38 на cPanel и какви предимства и функционалности предлага;
  • имплементацията на IPv6 в cPanel;
  • какви промени можем да очакваме в бъдеще от cPanel.

Кои са Аарон и Марио и защо в тази публикация можете да научите новостите за уеб контролния панел cPanel?

new-cpanel-11-38

Aaron Phillips, cPanel, VP of Operations
Аарон заема поста Вицепрезидент. Той е начело на екипите отговорни за техническата поддръжка, обслужването на клиенти, маркетинга, човешките ресурси и счетоводството. cPanel предоставя на Аарон възможност да поддържа страстта си към развитието и поддръжката на дългосрочни взаимоотношения. Годините, в които се е учил от успехите и неуспехите в хостинг индустрията, са му позволили да се превърне в безукорен лидер, какъвто е днес.

Mario Rodriguez

Mario Rodriguez, cPanel, Strategic Partner Manager
Марио е част от екипа на cPanel от 2009-та година насам. Той се грижи партньорите на cPanel да получат всичко, от което се нуждаят за успешното си развитие.

Екипът на СуперХостинг.БГ и Марио
Екипът на СуперХостинг.БГ и Марио
Интересно представяне на cPanel :)
Интересно представяне на cPanel 🙂

Новата версия 11.38 на cPanel и какви предимства и функционалности предлага

Във версия 11.38 на контролния панел cPanel има много подобрения и актуализации. Според Аарон основните предимства са системата за архивиране на съдържанието, поддръжката на SNI и pigz. Ето и повече за новите функционалности:

Подобрения по системата за архивиране на съдържанието. Процесът по архивиране е подобрен чрез разделянето му на две отделни операции – генериране на архив и съхранението му. По този начин се ускорява процесът по генериране на бекъп и същевременно се намалява времето за архивиране. Предлага се и възможност за съхраняване на архивните копия на отдалечен сървър. Администрацията също е подобрена за по-лесно управление на процеса по архивиране. Например, възможно е да се избере интервал, през който да се генерират архиви, брой бекъпи, които да се съхраняват едновременно и други. Тези новости са изведени в отделно меню, различно от текущото. Едновременно се поддържат и двете системи за архивиране и може да се избере коя да се ползва.

Нова система за управление на SSL сертификати. Тя предлага подобрена поддръжка за генериране и инсталиране на SSL сертификати издадени за няколко домейна (UCC/SAN сертификати) и Wildcard SSL сертификати. Вече ще има възможност на един IP адрес в един хостинг акаунт да се инсталира SSL сертификат издаден за няколко домейна или Wildcard SSL сертификат. Това е реализирано благодарение на SNI (Server Name Indication).

Ето и повече информация как работи SNI:

SNI е разширение към TLS протокола. За да може да се зареди домейн, браузърът изисква IP адреса на сайта. SNI прави проверка още по време на зареждането кой домейн следва да се зареди. Това позволява сървърът да представи сертификатите, които са инсталирани за този IP адрес, от който се зарежда домейна. Ако има инсталиран SSL сертификат за домейна, който отваряме, сайтът ще се зареди чрез https протокола.

Освен всичко изброено дотук, можем да допълним, че процесът на инсталиране и управление на SSL сертификати е значително опростен, а потребителският интерфейс – напълно обновен.

С включената поддръжка на UCC/SAN сертификати във версия 11.38 на cPanel, ние също планираме съвсем скоро да предлагаме UCC/SAN сертификати.

Увеличаване на скоростта за трансфер при архивиране и преместване на хостинг акаунт. Това се осигурява чрез активирането на поддръжката на pigz. pigz е съкращение от Parallel Implementation of gzip. Това е метод за архивиране, който използва множество процесори и процесорни ядра по време на компресиране на данните.

*Произнася се “pig-zee”, а не като множествено число на pig. 🙂

Подобрения има и в системата за имейли, като към момента е в експериментален период. Към конфигурацията на Exim мейл сървъра е добавена възможност за проверка на хедърите на изходящите имейли дали съвпадат с изпращача на съответния имейл. Когато опцията е активирана, системата проверява хедърите на всички писма, изпратени от сървъра. Така ще се гарантира, че те съвпадат с реалния изпращач на съобщенията. По този начин се защитават потребителите при неоторизиран достъп до техния имейл адрес, като не се позволява да се изпращат съобщения с различен From адрес от имейл акаунта, който се ползва.

Всички подобрения и нови функционалности можете да намерите на страницата с новите версии на cPanel.

На нашите последно активирани сървъри за споделен хостинг версията на cPanel е 11.36. Версията на контролния панел ще бъде обновена на всички сървъри поетапно след официалното излизане на 11.38.За клиентите ни, използващи Managed VPS и cloud услуги, системните ни адмнистратори са направили настройките за обновяване към последните версии на контролния панел cPanel да са автоматични.

Игри и забавления на щанда на cPanel
Игри и забавления на щанда на cPanel
Ентусиазмът е важен, когато стане трудно!
Ентусиазмът е важен, когато стане трудно!

Имплементацията на IPv6 в cPanel

Приоритет за екипа на cPanel e да се добави поддръжка на IPv6 и след това да се работи по другите протоколи. Аарон и Марио споделиха:

„Работим усърдно, изследваме и анализираме, за да можем през 2013 година да имплементираме в cPanel поддръжката на IPv6.“

В близкото бъдеще cPanel и WHM ще продължат да поддържат едновременно IPv4 и IPv6, като избраният подход за имплементация е dual-stack.

Kакви промени можем да очакваме в бъдеще от cPanel

В края на срещата ни Аарон споделя планове за бъдещото развитие на cPanel:

„Работим по новия интерфейс X4, а съвсем скоро ще добавим и поддръжката на IPv6.

Новият интерфейс X4 за cPanel и WHM ще ги направи мобилни, по-приятни, по-гъвкави и най-важното по-лесно използваеми на всички видове устройства. Промените и новите функционалности на X4 са много. Радваме се на обратната връзка и помощта, които получаваме от общността, при развитието и на този проект.“

Повече информация може да намерите на официалната страница на X4 Theme, а ако сте по-любопитни може да разгледате и демо версията на X4.“

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

3 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Уникално име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?