Управляем или „неуправляем“ VPS? [Първи стъпки #1]

Ако сте решили, че искате да си имате собствен виртуален сървър (VPS) или просто темата VPS ви е интересна, вижте какъв е първият избор, който трябва да направите за сървъра.

Виртуален личен сървър (VPS)

Виртуален – защото на една физическа машина могат да се създадат множество виртуални сървъри. Всеки виртуален сървър разполага със собствени ресурси, които са заделени от общите ресурси на физическата машина.

За да може да се приложи виртуализация, е необходимо както да разполагаме с подходящ за целта хардуер (физически сървър), така и с виртуализационен софтуер. Най-масово използваните софтуери за виртуализация са: KVM, Xen, Hyper-V, VMWare, OpenVZ, Virtualbox и други.

Личен сървързащото разполагате с пълен административен (root) достъп до вашия виртуален сървър, както и със заделени само за него ресурси.

Виртуалният сървър можете да си представите като обикновен личен компютър, на който имате собствено дисково пространство, операционна система, памет, процесорен ресурс и други. Както на личния компютър, така и на личния сървър можете да инсталирате различни програми. Малката разлика е в това, че на сървъра инсталирате сървърни програми. Някои от тях са нужни за работата на уеб сайтовете, други се ползват за услуги като имейл, FTP, DNS, бекъп и т.н.

Управление на сървъра?

Ако сте разгледали предложенията за виртуален сървър, може да ви е направило впечатление, че има няколко вида: Managed VPS и VPS.

Тези два вида виртуални сървъри се разделят в две категории – управляем и „неуправляем“ виртуален сървър.

Преди да направите поръчката за виртуален сървър, първо трябва да помислите за управлението и работата с него.

Избор 1: Управляем виртуален сървър (Managed VPS)

Ако не искате да изучавате тънкостите на системната администрация и библията със SSH команди, по-удобно за вас ще е да оставите управлението и администрацията на сървъра на нас.

Въпреки че това е ваш личен виртуален сървър, с ресурси заделени само за вас, съществува платформена зависимост за избора и инсталацията на приложения, породена от глобалните инсталации на сървъра.

Този Managed VPS виртуален сървър е готов за употреба, с готова конфигурация и настройки. Единственото, което му липсва, е вашият уеб сайт.

При този тип управляеми виртуални сървъри, от вас се изисква само да се грижите и администрирате вашите уеб приложения.

На Managed VPS сървъра има контролен панел cPanel, уеб сървър, бази данни, скриптови езици, имейл услуги, бекъп, мониторинг и всичко останало, което е нужно за пълното функциониране на разположените уеб проекти.

Вижте още: Какви са предимствата на Managed VPS пред споделения хостинг?

Избор 2: Неуправляем виртуален сървър (VPS)

Въпреки че се използва думата Неуправляем, това съвсем не означава, че тези сървъри са неуправляеми. Думата Неуправляем се използва, за да се посочи, че този вид сървъри се управляват и администрират изцяло от клиента.

Към тези „неуправляеми“ сървъри все пак се предлага помощ и системна администрация, като допълнителна услуга.

При този вариант личен виртуален сървър няма поставени платформени рамки, предварително инсталиран софтуер и конфигурации. Единственото ограничение ще бъде вашето въображение и желание да се грижите и усъвършенствате уеб проектите си.

Спрямо платформата, която е избрана и инсталирана на сървъра, можете да инсталирате всичко, от което имате нужда. Дори и контролен панел за по-лесно управление и администриране.

Когато изберете този тип VPS, ще трябва да започнете от началото – да изберете платформа, да инсталирате всички сървърни приложения, които ще са необходими за уеб сайта, за имейл услугата, бекъп, мониторинг и други.

Ако изберете Managed VPS след като имате вече активиран акаунт и поне един домейн, остава само да качите вашия уеб сайт на сървъра. Или ако все още нямате уеб сайт, може да инсталирате някоя от многото готови системи през cPanel » Softaculous.

В случай че вашият избор е VPS, се пригответе за още няколко важни стъпки за пълната конфигурация на сървъра. Например за уеб сайта ще са необходими определени приложения, може да се инсталира контролен панел, имейл сървър, бекъп и други. В следващи статии ще опишем и следващите „първи стъпки с VPS“ :).

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.