Хитрини с .htaccess – част 2 – защо mod_expires?!

mod_expiresВ една от предишните статии на нашите „Съвети от support- a” говорихме „надълго и нашироко“ за оптимизирането на сайта от страна на сървърни ресурси. В тази публикация ще представим добри практики за оптимизиране на бързодействието на сайта и визуализирането му в браузъра (front-end частта). Както и заглавието издава – чрез mod_expires. Малките „хитрини“, които ще видите в статията са споделени от истинските професионалисти на нашата хостинг компаня СуперХостинг.БГ и веднага дават резултат! А защо са „хитрини“ и защо „част 2“ … ще разберете няколко реда по-късно. 🙂

Какво е mod_expires?

mod_expires е модул на Apache уеб сървъра, който указва на уеб браузърите колко време да кешират ресурсите. Особено подходящ е за сайтове, които имат много статични файлове – css, js, изображения. Модулът предлага две възможности за настройка на кеширането:

  • кешът да се пази определено време след достъпването на ресурса при потребителя (Пример без посочване на типа на файла – ExpiresDefault „access plus 1 day“);
  • кешът да се пази определено време след последната модификация на файла (Пример без посочване на типа на файла – ExpiresDefault „modification plus 1 day“).
Как да активирам mod_expires?

mod_expires се активира чрез .htaccess файла – конфигурационният файл за управление на сървърни настройки за вашия хостинг акаунт.

В примера по-долу сме посочили следното: картинките (.gif, .jpeg, .png) да се кешират до 1 месец след първоначалния достъп на посетителя до сайта, а js и css файловете – до 7 и съответно 30 дни след първоначален достъп. Всички останали типове (text/html, например) се кешират до 1 ден след последната модификация на файла. Показали сме стандартен (default syntax) и алтернативен (alternate syntax) синтаксис на използваните директиви.

Ето и примера:

### activate mod_expires
ExpiresActive On
### Expire .gif’s 1 month from when they’re accessed (Default algorithm)
ExpiresByType image/gif A2592000
### Expire .jpg’s 1 month from when they’re accessed
ExpiresByType image/jpg A2592000
### Expire .png’s 1 month from when they’re accessed
ExpiresByType image/png A2592000
### Expire .js’s 7 days from when they’re accessed (Alternative algorithm)
ExpiresByType text/js „access plus 7 days“
### Expire .css’s 30 days from when they’re accessed
ExpiresByType text/css „access plus 30 days“
### Expire everything else 1 day from when it’s last modified
ExpiresDefault „modification plus 1 day“

Златен съвет от съпорта! 🙂
Планирайте промените по сайта! Ако използвате настройката за кеширане на съдържанието определено време след достъпване при потребителя, то модификацията на файлове няма да се отрази веднага. Така, ако извършите промяна в някой css, js файл или изображение, всички, които вече са зареждали вашия сайт, ще виждат кешираното съдържание, а не актуалното. За да видят промените, ще е необходимо да изчистят кеша на браузъра си.

Ще се радваме и вие да споделите дали използвате mod_expires или по-скоро – Какви начини за оптимизиране на бързодействието на сайта си използвате?

И накрая, тъй като обещахме да посочим защо „част 2“ присъства в заглавието – логичния отговор е: защото има и част 1: 🙂

Хитрини с .htaccess файла – част 1

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.