Най-краткият път за справяне с“Error establishing a database connection“

ErrorНай-краткият път за решаване на проблем е да знаем правилните стъпки за локализирането му и да елиминираме постепенно възможните причини. 🙂

В следващите редове техническият ни екип ще систематизира стъпките и какви са най-често срещаните причини за появата на съобщение:
Error establishing a database connection
или
Unable to connect to the database
и какво да направим, така че сайтът отново да се зарежда.

Съобщенията за липса на връзка с базата данни са различни в зависмост от изпозлвания CMS за сайта. Ето например какво е съобщението при WordPress:

Error establishing a database connection

и при Joomla:

Database Error: Unable to connect to the database:Could not connect to MySQL

На първо място е добре да знаем какви са най-често срещаните причини за появята на това съобщение. Можем да ги групираме в две основни категории и това са:

1. Некоректни данни за връзка към базата данни
2. Достигнат максимален брой паралелни връзки към MySQL

След като вече знаем какво може да предизвика това, започваме с проверката и елиминирането на възможните причини. Добре е да се вземат предвид последните промени по сайта и/или в контролния панел на хостинг услугите. На пръв поглед промяна правена в контролния панел може да няма отношение за появата на съобщението, но дали наистина е така… 🙂

1. Некоректни данни за връзка към базата данни

Без значение как е изграден вашият сайт – чрез използване на готов CMS или специално разработен за вас, ако ползвате база данни, за да работи сайтът, е необходимо да се въведат правилните данни за връзка с базата данни. Това са: host, име на базата данни, потребител към нея и парола за този потребител.

При ползване на cPanel управлението на базите данни и потребители е значително улеснено. През контролния панел на хостинг акуанта може лесно да се провери името на базата данни, потребителят за базата данни и дали този потребител има зададени права за ползване на тази база данни. Тъй като паролите не могат да бъдат видяни, ако не сте сигурни за паролата, може да изтриете потребителя, да го създадете отново и да му дадете права за работа с базата данни.

След това е добре да се проверят конфигурационните файлове на сайта дали данните за връзка към базата данни в тях са коректните.

Ползване на потребителското име за cPanel за връзка към базата данни

При създаването на хостинг акаунт се създават потребител за достъп до контролния панел cPanel и потребител за достъп до MySQL. Двата потребителя се създават с едно и също име и парола. По този начин след като влезете в контролния панел можете да достъпите и phpMyAdmin без допълнителна ауторизация.

Досещате ли се сега промяна правена в контролния панел как може да окаже влияние върху работата на сайта? Какво би станало, ако ползвате cPanel потребителското име за връзка с базата данни и промените паролата за достъп до контролния панел? Ако промените паролата за достъп до cPanel, за да работи коректно сайтът, е необходимо да се промени паролата и в конфигурацията за връзка към базата данни.

В последните версии на контролния панел се предлага възможност да се промени само паролата за достъп за контролния панел, без да се променя паролата за MySQL потребителя. Ако промените паролата само за достъп до cPanel, а не бъде променена паролата за MySQL потребителя, не е нужно да актуализирате данните за достъп до базата данни в конфигурацията на сайта. Но при достъпване до phpMyAdmin ще се изисква въвеждането на потребителско име и парола.

Повече информация можете да намерите в нашата статия Защо при влизане в системния phpMyAdmin в контролния панел изисква потребителско име и парола?.

2. Достигнат максимален брой паралелни връзки към MySQL

При достигане на максималния брой паралелни връзки за MySQL потребител обикновено се визуализира съобщение User cpanelname_mysqluser already has more than ‘max_user_connections’ active connections in ….

Възможно е обаче да се показва и Unable to connect to the database, в зависимост от това как е изграден конкретния сайт.

Различни са случаите, в които връзките биха могли да се запълнят, а едни от най-често срещаните можете да видите в статията 4 съвета за справяне с max_user_connections.

Съвет от support- a: Добра практика е да се създават отделни MySQL потребители, които да са асоциирани с всяка отделна база данни. По този начин промени по данните към една база данни няма да се отрази на зареждането на сайта и не са необходими допълнителни актуализации по настройките му.

В началото на статията споменахме, че ще дадем най-краткия път за справяне с това съобщение. А вие минавали ли сте по този път?

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

3 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?